Super16: Lovende takter fra fremtidens filmskabere

Vi anmelder seks førsteårsfilm fra den alternative filmuddannelse, og du kan se dem alle her.

Adils krig

’Adils krig’


Instruktør: Frederik Louis Hviid. Medvirkende: Besir Zeciri, Ali Sivandi. Spilletid: 22 min.

Adil (Besir Zeciri) er et hyret muskelbundt for en lokal kriminel i bandemiljøet, men den unge dansk-tyrker får det stadigt sværere med sine barske tjenesteopgaver. Hans bror er forsvundet, måske død, og arbejdsgiveren forlanger voldsomme ting af Adil i den hellige krigs navn. Ting, der kræver, at han efterfølgende må flygte til Tyrkiet. Da en formodet likvidering af snakkehovedet Omar (Ali Sivandi fra ’Ækte vare’) går galt, bliver Adil imidlertid udstødt af dem, der før dikterede hans liv.

Frederik Louis Hviid har begået en både stærk og spændende kortfilm, der formår at etablere sympati for den fordømte Adil midt i hurtige klip og en rå, håndholdt kameraføring.

Kan ses HER.

B

’B’


Instruktør: Toni Kamula. Medvirkende: Artu Kurtillo, Marie-Lydie Melono Nokuda. Spilletid: 15 min.

En mand (Artu Kurtillo) sidder i en lastbil på en parkeringsplads og ryger cigaretter. Hans venner forsøger at overtale ham til at komme med inden for på et spillested, hvor vennen skal spille senere. Natten er fyldt med frostluft og fulde unge mennesker. Du må se at komme videre, komme over hende, siger vennen til vor kronisk tavse hovedperson. Denne blinker – måske? – en tåre væk. En kvinde har såret ham. Mere ved vi ikke. Endelig inde på klubben fanges hans blik af en eksotisk mørk pige med en mystisk udstråling, ’B’ (Marie-Lydie Melono Nokuda). Hun lokker, flirter. Og gemmer på en hemmelighed under hættetrøjen.

Toni Kamulas lille film er flot fotograferet, men her er meget lidt for publikum at gribe fat i. Vinden hyler lidt for klicheramt over frosne marker, og sigende blikke sendes og slås ned. Meget mere handling får vi ikke, og man sidder tilbage med en uforløst følelse af en god ide, der aldrig rigtig fik ben at gå på.

Kan ses HER.

Emmafilmemma

’Emmafilmemma’


Instruktør: Kristian Sejrbo Lidegaard. Medvirkende: Nanna Therese Larsen Rask Sønderberg, Lau Sanden Støvlebæk. Spilletid: 19 min.

Teenagepigen Emma (Nanna Therese Larsen Rask Sønderberg) filmer alting med sin telefon og uploader videoerne til nettet. Hun keder sig bravt, og med den bovlamme beundrer Simons (Lau Sanden Støvlebæk) hjælp kaster hun sig over en foruroligende form for happyslapping på film. Emma bliver opfattet som en freak af skolekammeraterne, som overvejer at melde hende til politiet, da en særligt grov video dukker op. Men Emma er tilsyneladende iskold.

Kristian Sejrbo Lidegaard film tager fat i et særdeles interessant emne – unge og sociale medier – men  insisterer desværre på at vise en stor del af sine billeder igennem Emmas telefonkamera, mange scener er derfor ganske enkelt for mørke til, at man får en fornemmelse af handlingen. Derudover synes forholdet mellem Emma og Simon at antyde en slags amoralsk ’Natural Born Killers’-vildskab, der dog ikke formidles helt troværdigt.

Kan ses HER.

Se yderligere tre anmeldelser på næste side.
Natten er ung

’Natten er ung’


Instruktør: Niels Holstein Kaa. Medvirkende: Elliott Crosset Hove, Magnus B. Bjørlo Lysbakken, Allan Hyde, Lisa Carlehed, Mia Jexen. Spilletid: 30 min.

19-årige Elliott (Elliott Crosset Hove) er lettere socialt handicappet og har aldrig været sammen med en pige. Det vil vennen, den friske nordmand Magnus (Magnus B. Bjørlo Lysbakken) lave om på under én skæbnesvanger nat, der bliver Elliotts hidtil største dannelsesrejse. Bevæbnet med kække scorereplikker og alt den kejtethed, man kan forvente sig af en brandnervøs teenager med permanent hængende underkæbe, kaster Elliott sig ud i natten.

Det er absolut rørende og vækker minder om danske ungdomsfilm som ’Når snerlen blomstrer’ og ’Zappa’. Med castingen af Elliott Crosset Hove har instruktør Niels Holstein Kaa gjort lidt af et scoop: Elliott er vanvittigt god, og man kunne godt ønske sig at se mere til hans udtryksfulde spil i større danske film fremover. Fans af serien ’True Blood’ vil desuden få et kick af at spotte skuespilleren Allan Hyde som sig selv i en lille scene.

Kan ses HER.

Shoot for the moon

’Shoot for the moon’


Instruktør: Zara Zerny. Medvirkende: Jude Noonan, Seamus Rice. Spilletid: 29 min.

I forklædning som dokumentar serverer Zara Zerny en vidunderligt wacky fortælling centreret omkring de to sociale bonderøve Jude og Seamus i en grå forstad til den irske by Dundalk. Seamus er tidligere straffet, Jude er deserteret fra Fremmedlegionen, og deres dagligdag, ja hele Judes eksistens, koncentrerer sig nu om en sten. Jep, en sten. En meteorit, mener begge mænd. Stenen, en sort kleppert fundet i den irske muld, kommer både med Jude i seng og i bad. For som han siger, så er livet bare lidt deprimerende uden stenen. Og tanken om, at den måske er lige så gammel som universet, giver Jude og Seamus en højere mening med tilværelsen.

De to er på en mission for at få verificeret stenens status som meteorit (ikke at de selv nærer nogen tvivl), men det går langsomt. Der er noget nærmest Monty Python’sk genialt over set-uppet, og både Jude Noonan og Seamus Rice er vidunderligt autentiske. En lille excentrisk perle af en førsteårsfilm.

Kan ses HER.

sømand

’Sømand’


Instruktør: Gabriel Tzafka. Medvirkende: Anders Mossling, Nukâka Coster-Waldau. Spilletid: 17 min.

Et ungt kærestepar skilles, da fyren stikker til søs, og afskeden på stranden er tårevædet. En menneskealder senere går fyren i land i samme by, hvor hans udkårne engang boede, fast besluttet på, at dette er natten, hvor han finder hende igen. Hans kollega er skeptisk og prøver at hælde mere alkohol på ham for at få sømanden til at glemme sin umulige og håbløst romantiske mission. Denne lykkes imidlertid inden solopgang, men slet ikke som sømanden havde forestillet sig.

Gabriel Tzajkas film er både stemningsfuld og interessant skruet sammen med et fint – og trist – lille dramaturgisk twist til sidst. I hovedrollen er Anders Mossling tilpas udtryksfuld og vejrbidt, mens Nukâka Coster-Waldau giver den som en forførende dame af natten, der skal varme den aldrende romantikers værkende hjerte til live. En vellykket debut for Tzajka.

Kan ses HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af