Emmy Awards: De største overraskelser og uretfærdigheder ved prisuddelingen

Netflix og ’True Detective’ blev aftenens store tabere.

Allison Janney


10. Colbert vinder for næsen af Fallon

Jimmy Fallon har fået en flot start som afløser for Jay Leno på ’The Tonight Show’, og selvom Stephen Colbert løb med prisen i kategorien ’bedste variety show’ sidste år, havde mange ventet, at han måtte overlade tronen til Fallon. Hvilket også skyldes, at Fallon er en uniter, som alle kan lide, mens Colbert i højere grad er en divider.

Men tv-branchens ville tilsyneladende gerne hylde Colbert her året før, han erstatter David Letterman på ’Late Show’. Og det skal de da absolut heller ikke høre et ondt ord for – Colbert er i en klasse for sig.

9. Julianna Margulies redder æren for ’The Good Wife’

CBS-serien ’The Good Wife’ blev overraskende forbigået en nominering for bedste dramaserie. Og derfor regnede de færreste med, at Julianna Margulies, som spiller seriens hovedperson, advokaten Alicia Florrick, ville have en chance i kategorien bedste kvindelige hovedrolle, selvom hun har vundet de to foregående år.

Men ’The Good Wife’ fik en trøstepræmie, og vores favorit, ’House of Cards’ Robin Wright, gik prisløs hjem.

8. Allison Janneys tour de force

Forleden vandt Allison Janney en Emmy ved Creative Arts-ceremonien, som hædrer tekniske præstationer og gæsteoptrædener, for sin gæsteoptræden i ’Masters of Sex’. Og i nat vandt Janney så endnu en Emmy, denne gang for sin birolle i komedieserien ’Mom’. Mange havde ellers spået, at Kate Mulgrew – Red i ’Orange Is the New Black’ – ville løbe med prisen.

Men Janney er og bliver en Emmy-favorit, og hun er nu den skuespiller, der har vundet tredjeflest Emmy’er i historien. Hun har tidligere vundet fire priser for sin rolle som C.J. i ’The West Wing’.

7. Amy Poehler forbigået igen, igen

De fortjente vindere stod i kø i opløbet til prisen for bedste kvindelige skuespiller i en komedieserie. Julia Louis-Dreyfus vandt ligesom sidste år for sin rolle som Selina Meyer i ’Veep’, og det kan man ikke rigtigt have noget imod. Man må dog have en lille smule ondt af den suveræne Amy Poehler, der har været nomineret i kategorien hele fem gange for sin rolle som Leslie Knope i ’Parks and Rec’, men stadig har en Emmy-tom kaminhylde.

Næste sæson bliver den sidste for ’Parks and Rec’, og uanset konkurrencen vil man ønske, at Amy Poehler bliver hædret for sin mangeårige indsats på serien.

6. Kathy Bates

’American Horror Story’ er campy, kitschet, og hvad man ellers kan finde på af tillægsord, der beskriver, hvor sindssyg serien er. Til gengæld byder den også på en lang række skuespillere, der giver tilsvarende vanvittige og bemærkelsesværdige præstationer. Kathy Bates er en dem, og det resulterede altså i pris i aftes.

Det var en af aftenens større overraskelser, og man kan godt anse det for tyveri ved højlys dag, at Allison Tolman blev snydt for en Emmy. Hendes gennembrudspræstation som betjent Molly Solverson i ’Fargo’ havde fortjent at blive anerkendt, ikke mindst med tanke på, at vi sandsynligvis ikke ser hende i rollen igen.

SE 5-1 PÅ NÆSTE SIDE

True Detective McConaughey


5. ’Sherlock’s dominans

’Sherlock’ er en rigtig god serie, ingen tvivl om det. Men at den engelske Sherlock Holmes-opdatering skulle blive en af aftenens helt store vindere, havde de færreste nok regnet med. Således vandt både Benedict Cumberbatch og Martin Freeman for deres portrætter af Sherlock og Dr. Watson foran blandt andre Mark Ruffalo og Matt Bomer i HBO-tv-filmen ’The Normal Heart’.

Også seriens forfatter, Steven Moffat, vandt en pris for bedste manuskript. Ikke ligefrem ufortjent, men det er overraskende, at HBO måtte se sig slået af en britisk produktion, der i USA bliver vist på den relativt lille kanal PBS.

4. Billy Bob gik tomhændet hjem

Mens ’Fargo’ vandt for både bedste miniserie og instruktion foran ’Sherlock’, måtte Billy Bob Thornton gå tomhændet hjem. Hans rolle som gemen force of nature, Lorne Malvo, var ellers blevet spået en Emmy i en stærkt befolket kategori, men den nappede førnævnte Cumberbatch altså.

’Fargo’ og ’Sherlock’ delte således i porten, og Thornton trak det korteste strå. Hvor Lorne Malvo aldrig havde accepteret en sådan udvikling, fandt Thornton en grimasse, der kunne passe under aftenens show.

3. Netflix fik intet med hjem

Netflix har på mange måder sat dagsordenen i tv-serie-landskabet de seneste par år, og streaming-tjenesten huser to af tidens mest omtalte og hyldede tv-serier, ’House of Cards’ og ’Orange Is the New Black’.

Men denne trend afspejler sig ikke i Emmy-sammenhæng, og Netflix må næsten se det som en fornærmelse, at den eneste pris, de fik med hjem i går, gik til Uzo Aduba for bedste gæsteskuespillerinde i ’OITNB’. Kate Mulgrew (Red) og Robin Wright (Claire Underwood) kunne ellers sagtens have vundet deres respektive kategorier, men ak, de gamle tv-spillere sidder stadig på flæsket.

2. Ingen kærlighed til ’True Detective’

Det er svært rigtigt at hidse sig op over, at ’Breaking Bad’ vandt prisen for bedste dramaserie for sin sidste halvsæson, for det var i sandhed et stykke tv-dramatik i verdensklasse.

Men mange havde alligevel regnet med, at årets helt store fund, ’True Detective’, kunne have givet kamp til stregen, og serien måtte nøjes med en pris for bedste instruktion til Cary Fukunaga, som instruerede alle seriens otte afsnit. En lidt tom fornemmelse, og man kunne godt have ønsket, at en af seriens to hovedrolleindehavere havde løbet med en pris. Hvilket fører os til prisshowets største skuffelse.

1. Matthew McConaughey sat i skammekrogen

Igen: Man kan jo ikke rigtigt brokke sig over, at Bryan Cranston vandt for bedste mandlige hovedrolleindehaver for sin ikoniske rolle som Walter White i ’Breaking Bad’. Men Cranston havde trods alt vundet tre gange i forvejen, mens McConaughey ikke kommer til at gentage sin rolle som Rust Cohle i ’True Detective’.

En del af skylden bærer HBO dog selv. De havde nemlig selv valgt at indstille serien i dramakategorien, selvom den – med sit afsluttede handlingsforløb over otte afsnit – dybest set hører mest til i kategorien for miniserier, hvor ’Fargo’, som er bygget tilsvarende op, var indstillet. Det var så ’Fargo’s held, for den havde næppe kunnet hamle op med ’True Detective’.

Læs også: Emmy Awards 2014: Se den fulde vinderliste

Læs også: Emmy Awards: Her er videohøjdepunkterne fra nattens show

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af