Tre bud på meningen med ‘Twin Peaks’-tweet

Forleden gik twinfreaks i selvsving over et mystisk tweet fra seriens to bagmænd David Lynch og Mark Frost. Kommer der en fortsættelse? Forfatter til ny David Lynch-bog har tre teser.
Tre bud på meningen med ‘Twin Peaks’-tweet

I det følgende bliver der røbet detaljer om afslutningen på ‘Twin Peaks’, så hvis man endnu ikke har set serien, bør man overveje at indstille læsningen. Og se at komme i gang med den.

»How’s Annie?«

Med denne linje sluttede tv-serien ’Twin Peaks’ i 1991. På grund af markante fald i seertal blev serien sat i bero på ubestemt tid af ABC, og Dale Coopers afsluttende ord, hans diabolske blik i øjnene og Killer Bobs refleksion i spejlet blev en af tv-historiens mest skræmmende og ubesvarede cliffhangers.

En lille gruppe af diehardfans med navnet COOP (Coalition Opposed to Offing Peaks) blev dannet for at få ’Twin Peaks’ tilbage på tv-skærmen, og siden har der verseret årligt tilbagevendende rygter om en fortsættelse af David Lynch og Mark Frosts kultserie.

Forleden fik forhåbningerne ny gødning med et mærkværdigt tweet fra både Mark Frost og David Lynch, hvor de citerede en linje fra tv-serien, »that gum you like is going to come back in style!«, efterfulgt af hashtagget #damnfinecoffee. Og hold nu fast: Lynch og Frost postede deres beskeder nøjagtigt klokken 11:30, netop det tidspunkt, hvor Dale Cooper ankommer til byen Twin Peaks i seriens pilotafsnit.

»When two separate events occur simultaneously pertaining to the same object of inquiry, we must always pay strict attention«, minder Agent Cooper os om i serien. Denne linje kunne også passe på Mark Frost og David Lynchs mystiske dobbelt-tweet, som i øvrigt falder sammen med nylige udtalelser fra David Lynch på Lucca-filmfestivalen, hvor han for en gangs skyld ikke ville udelukke en fortsættelse af ’Twin Peaks’.

Men hvis vi forudsætter, at tweetet ikke blot er rendyrket drilagtighed uden mål og mening, hvad kan det så betyde? Her er vores tre bud.

Tese #1: »Coming to a cable-network near you« – en tv-efterfølger

Det for twin freaksene mest interessante bud er, at Lynch og Frost med deres finurlige tweet faktisk har løftet sløret for en fortsættelse af tv-serien. Det har der tidligere været mange spekulationer om, og ungdomsmagasinet Chili publicerede i slutningen af 1990’erne – i kølvandet på DR2’s genudsendelse af serien – en artikel, som fortalte om en forestående tredje sæson.

Den historie havde som bekendt intet på sig, og David Lynch har også ofte forsvoret en fortsættelse af tv-serien. I Chris Rodleys klassiske interviewbog ’Lynch on Lynch’ har han sågar sagt følgende om ’Twin Peaks’: »It’s as dead as a doornail«.

Noget, der dog alligevel taler for en muligt fortsættelse, er, at David Lynch så sent som i slutningen af september er blevet citeret for følgende kommentar: »Der er altid en mulighed, og man må bare vente og se«.

Den udtalelse er sammen med forskellige udtalelser af skuespiller Ray Wise blevet omdelt heftigt via Facebook og Twitter, og netop Wise har præciseret, at han ikke tror på et remake eller en traditionel efterfølger til serien, men derimod en udvidelse af serien i stil med den featurette, som findes på Blu-ray-udgivelsen, hvor Wise i rollen som Leland reflekterer over tabet af sin datter og sin egen eventuelle skyld.

I det røde rum lover Laura Palmer (eller en, der ligner hende), at hun vil se Dale Cooper igen efter 25 år. Og man kunne godt forestille sig en særegen udvidelse af ’Twin Peaks’, der yderligere komplicerer de tidsmæssige forhold, man ser i serien, og som allerede blev gjort mere mærkværdige med Blu-ray-udgivelsen, hvor slutningen af tv-serien blev koblet til drømmeplanet i filmen ’Twin Peaks: Fire Walk With Me’ (1992), der ellers handlingsmæssigt går forud for serien.

Et andet forhold, der kunne pege på en efterfølger til ’Twin Peaks’, ligger i de udtalte rygter, der har været omkring kabelkanalen Showtimes mulige interesse for at lægge sendeflade til en sådan efterfølger. Showtime ejes af CBS Corporation, og det var netop CBS Home Entertainment, som var med til at producere Blu-ray-boksen ’The Entire Mystery’ fra i år.

Dexter, der på en og samme tid er lovopretholder og kriminel, har i mange år været en af de mest populære antihelte i Showtimes univers, og måske er hans forgænger Dale Cooper altså også ved at blive et Showtime-koryfæ. ’Twin Peaks’, som i 1990-1991 sprængte rammerne for, hvad man kunne på amerikansk reklamefinansieret tv, og som banede vejen for kabel-tv-revolutionen i slut-90’erne, er måske i sig selv ved at blive et kabelfænomen.

Se tese #2 på næste side.

Tese #2: »Damn fine coffee” – tyggegummi med kaffesmag

Da Major Briggs på et tidspunkt opsøger Dale Cooper med beskeden »the owls are not what they seem«, forstår FBI-agenten ikke, hvad det har med ham at gøre. Det viser sig dog, at der midt i de mange kryptiske koder findes ordet ‘Cooper’, hvilket leder Major Briggs til at opsøge og videregive beskeden til netop ham.

Hvad der mere specifikt ligger i uglebeskeden, er dog ikke helt klart, og flere af de kryptiske beskeder, vi finder i ’Twin Peaks’, er måske i sidste ende ikke andet end dét: Kryptiske og drilagtige koder uden entydige svar.

På samme måde kan man heller ikke afvise, at David Lynch og Mark Frost drilagtigt leder fans og andet godtfolk på afveje med deres dunkle tweets og halvbagte eller diffuse interviewsvar. Da de sociale medier flød over med historier om nyt materiale, der blev optaget med skuespilleren Mädchen Amick (Shelly Johnson), viste det sig, at dette materiale blot var til en promo-video for Blu-ray-udgivelse af ’Twin Peaks’.

Lynch har således ofte fået fans til at håbe på store nyheder, mens der i realiteten blot har været tale om for eksempel en ny kaffeblanding. Kunne man forestille sig, at al denne virak i virkeligheden blot handler om en ny signaturkaffe eller tyggegummi med kaffesmag? Det er i al fald påfaldende, at de to citater i tweetet henviser til konkrete spise- eller drikkevarer: »That gum you like« og »damn fine coffee«.

Se tese #3 på sidste side.

Tese #3: Ild er fortsat min følgesvend – en sequel?

Vi lever i filmfortsættelsernes tid. Ja, nogle har sågar talt om sequelitis – en sygdomslignende tendens til at koge suppe på eksisterende produkter og film, nu hvor store koncerner uden større risikovilje styrer Hollywood.

Måske kunne beskeden fra Mark Frost og David Lynch være en teaser for en ny film, en sequel til den serie, som i 1992 dannede grobund for en prequel om de syv sidste dage i Laura Palmers liv, ’Fire Walk With Me’. Måske kunne der faktisk være tale om en film, der i tråd med featuretten på Blu-ray-boksen handler om ’Twin Peaks’ eller Palmer-familien efter Lauras død. Om deres forsøg på at komme sig over det voldsomme tab og traume, som knyttede sig til Laura og kusinen Maddys respektive rejser til dødsriget.

Madeleine Ferguson-karakteren, der henviste til Hitchcocks ’Vertigo’, blev også spillet af Laura Palmer-skuespilleren Sheryl Lee, og hun fungerede som en spøgelsesagtig figur i serien. Måske ville en filmisk efterfølger netop have karakter af et spøgelsesagtigt genvisit, eller måske ville filmen foregå alene i The Black Lodge, hvor Dale Cooper som lovet ville få et gensyn med Laura 25 år efter hendes død.

En filmisk efterfølger til ’Twin Peaks’ ville nok risikere at få en modtagelse i stil med ’Fire Walk With Me’, som i 1992 blev mødt med kritiske tilråb i Cannes, og af filmkritiker Vince Canby blev betegnet som »the worst movie ever made«.

Hvilke af de tre muligheder, man som twin freak, tv-nørd eller Twitter-ekspert skal tro på, tør jeg ikke sige, men hvis der faktisk er hold i rygterne, håber jeg inderligt på én ting: De må ikke pille ved den åbne og knugende afslutning, for netop det blik og den linje – »How’s Annie” – er for mig den mest forrygende og foruroligende slutsekvens i tv-historien.

Jeg vil gerne have et svar på den gåde, som Mark Frost og David Lynch har etableret på Twitter, men ikke på den tv-gåde, som efter aflivningen af ’Twin Peaks’ i 1991 fik lov at stå ubesvaret hen.

Andreas Halskov er forfatter til bogen ’Paradoksets kunst – om David Lynch og hans film’ (Turbine 2014).

Læs også: 10 serier, der står i gæld til ’Twin Peaks’

Læs også: 10 serier, der fik en alt for kort levetid

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af