Vi rangerer: Jake Gyllenhaals bedste roller

Han er blot 33 år, men føles allerede som en Hollywood-veteran. Nu er han aktuel som creepy ambulancejager i ’Nightcrawler’. En præstation, vi ikke kunne gå uden om på denne liste.

Jake Gyllenhaal er ofte blevet castet til at spille den reserverede eller tilbagetrukne mand, som helst observerer verden lidt på afstand. Måske derfor har han aldrig fået helt samme anerkendelse som skuespillere som Heath Ledger og Matthew McConaughey, hvis præstationer var/er mere ekstrovert fængslende.

Den 33-årige amerikaner, som har adelige svenske aner, er en finurlig skuespiller. På den ene side virker han måske ikke som den mest alsidige type, men alligevel har han trods sin unge alder allerede en hel række ekstremt stærke film bag sig. Hans stil er ofte underspillet og udtrykket minimalistisk, og måske er det netop det – sammen med et par sørgmodige hundehvalpeøjne – der gør, at han har en trofast fanskare af Gyllenhaalics.

Vi giver her vores bud på hans fem bedste roller.

5. ’Jarhead’

Sam Mendes’ ’Jarhead’ lægger sig i forlængelse af klassiske (anti)krigsfilm som ’Full Metal Jacket’, hvori den egentlige combat action ikke er det altafgørende. I stedet er det livet blandt de menige soldater, der er i fokus: Kedsomheden i lejren, frustrationen over manglende fjendekontakt, vreden og usikkerheden blandt de unge mænd.

På en måde er det nærmest også en coming-of-age film, komplet med hovedpersonens efterrationaliserende voiceover, populærmusikken i soundtracket og de polerede og stramt komponerede scener.

Jake Gyllenhaal giver et moden og nærværende portræt af soldaten Anthony Swofford, den virkelige soldat og forfatter til erindringsbogen, som filmen er drejet efter. Han fanger splittelsen i sin karakter, der gerne vil fremstå som den krigsliderlige og brølende machomarine, men som samtidig er en usikker og følsom ung mand, der sidder på latrinen og læser Albert Camus’ ’Den fremmede’ i skjul.

En solid og lidt overset præstation.

Soundvenue 1 / 5 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold