Årtiets mest seværdige sort-hvide film

Farver er sooo last year. I anledning af årets smukkeste film, den polske Oscar-kandidat ’Ida’, anbefaler vi 10 sorthvide film fra indeværende årti, som enhver filmelsker skylder sig selv at se.

1. ’The Artist’ (2011)

Havde man før 2011 fortalt folk, at en fransk, sorthvid stumfilm ville vinde den næste Oscar, var man nok blevet spærret inde på den lukkede. Men lidt som ’Schindlers liste’ gjorde det i 90’erne, gav Michel Hazanavicius’ hyldest til Hollywoods stumfilmæra sorthvid-filmen et overraskende mainstream-gennembrud.

Filmen blev optaget i farver og derefter forvandlet til sort-hvid. Sorthvid bliver ofte brugt til at forstærke autenticiteten i historiske fiktioner, men det indlysende cue i ’The Artist’ var selvfølgelig, at den ikke kunne være andet end farveløs, når nu den med livlighed og præcision imiterede de elskede, dialogløse melodramaer fra 10’erne og 20’erne i alt lige fra kamerabevægelser og lys til plot og skuespillermimik.

Nogle affejede ’The Artist’ som en gimmick, men man må beundre både idé, udførsel og dens evne til at henlede opmærksomheden på en æra af filmhistorien, som har svært ved at gøre sig gældende i dag, med mindre det lige er Chaplin og Buster Keaton. ’The Artist’ viste, at ord- og farveløse film kan have så rigeligt at byde på, og forhåbentligt fik den antændt manges nysgerrighed efter at gå på opdagelse i de gamle stumfilmperler.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.
Soundvenue 1 / 10 Soundvenue