‘Exodus’-aktuelle Dar Salim: »Jeg var mega klar på at slå folk ihjel i fem dage«

Den danske skuespiller er aktuel i Ridley Scotts aktuelle storfilm med Christian Bale som Moses. Her fortæller han om mødet med instruktøren, de bedste og værste dage på settet og om at komme hjem til ’Dicte’.
‘Exodus’-aktuelle Dar Salim: »Jeg var mega klar på at slå folk ihjel i fem dage«

Alverdens drengerøve har med stor sandsynlighed drømt sig op på lærredet, når Hollywoods kæmpeproduktioner har udfoldet de helt store krigsslag, men for de fleste er det ren utopi. Bare ikke for den 37-årige danske skuespiller Dar Salim, for hvem drengedrømmen pludselig blev til virkelighed, da han skulle spille Ramses hærfører i Ridley Scotts nyeste og hidtil største film, ’Exodus’.

I vores december-magasin løftede vi sløret for, hvordan Dar Salims talent og mod blev testet af den legendariske instruktør, og hvordan det er at spille over for megastjernen Christian Bale. I anledningen af premieren på ‘Exodus’ bringer vi her nye uddrag fra interviewet.

Om hvorvidt Ridley Scott er blevet for gammel
»Det føles ikke sådan. Altså, han er sindssyg frisk. Meget snakkesalig, sød og flink. Han kører på hele dagen, men når vi er ude og spise om aftenen, så var det ofte også ham, der underholdte.

Jeg var ude med ham og hans kone på et tidspunkt, og så hendes veninde, som var på besøg. Men der sidder han bare og fortæller historier. Hans hverdag består i at lave det her monster af en storfilm, som de fleste andre mennesker ville knække nakken på, men så driver han samtidig også et produktionsselskab ved siden af. Alligevel er han ude hver aften og spise god mad og drikke god rødvin til rimeligt sent ud på aftenen. Når han så kommer hjem, så ser han lige et afsnit af ‘Broen’ eller sådan noget – han og hans kone er stor fan af dansk film og tv-serier. Og så er han i gang igen dagen efter.

Han er simpelthen så elskelig, og jeg tænkte også: ’Gud, kan du ikke bare adoptere mig, og så kunne vi sidde og se film sammen dagen lang’. Han er også nysgerrig på dig og andre kulturer og film og tv, så han spørger samtidig også meget ind.

Men man kan næsten ikke sige noget til ham, som han ikke ved i forvejen. Da vi var færdige med indspilningerne, fik jeg tilsendt en pakke hjemmefra med ti af de bedste danske film og serier, som jeg så gav til ham i gave. Så måske er der nogle danske kollegaer der får et opkald på et tidspunkt. Jeg var vist desværre ikke selv med i noget af det, jeg gav til ham«.

Om sammenholdet med skuespillerkollegaerne
»Der opstod lidt sådan en hyggelig lejrskolestemning mellem os spillere, især med Christian Bale, Aaron Paul og Joel Edgerton. Vi var bare venner, der hyggede sammen. Det var en meget behagelig overraskelse – det havde jeg slet ikke regnet med. Joel og jeg både trænede og drak sammen, og vi spiste også fisk og spillede poker«.

Om den bedste dag på settet
»Den bedste dag var den, hvor det gik op for mig, at jeg kunne være med. Det er jo lidt ligesom, hvis en dansk fodboldspiller skulle være med i Champions League-finalen, og man finder ud af, at han godt kan være med og aflevere den videre, når han får den. Man falder ikke igennem og bliver heller ikke skiftet ud.

Den fornemmelse var rigtig god, og den selvtillid, som det har givet, kan jeg tage med mig hjem – uanset hvor meget jeg nu ender med at være med i filmen. Det giver helt sikkert hår på brystet at lave sådan noget her. Nu er det ikke længere et mystificeret mål, men noget mere håndgribeligt«.

Om de værste dage på settet
»Sammen med stuntkoordinaterne lavede vi en sekvens, hvor jeg skulle slå syv mænd ihjel i sådan en koordineret dans. Det var til en krigsscene, der blev skudt over fem dage. Ridley Scott brugte ti kameraer og en helikopter under de optagelser. Der var flere hundrede heste og endnu flere statister. Det meste af de fem dage sad jeg bare i mit telt og var så klar på at gå ud og lave min sekvens.

Og hele tiden fik jeg at vide: ’Dar, det er lige om lidt. Er du klar?’ Og så varmede jeg op. ’Nej ok det bliver ikke nu alligevel’. Jeg var bare mega klar på at slå folk ihjel i fem dage og var derfor enormt anspændt. Det var først ved en af de allersidste optagelser, at jeg fik lov. Efter fem dage med ren ventetid var jeg ved at brænde sammen.

Man var ligesom et treårigt barn, der kun fik lov til at se på slikpinden uden at åbne den. Det var helt ubærligt. Det var klart de fem værste dage på settet. Jeg vidste, at alle var ude og lege og slås, men jeg var ikke med. Der begynder man at få alle mulige tanker, som man ellers ikke når at tænke under de andre optagelser. Man tænker på Ridley Scott, på ‘Gladiator’ og på alle de forkerte ting. ’Gud, det her kan blive en mega stor film’. ’tænk hvis man kunne spille med i en kampscene på niveau med dem fra ‘Gladiator’, ’bare jeg nu får lov’«.

Om ikke at overspille i en storfilm
»Det er de bedste mennesker i verden, der er på arbejde samme sted. Især bag kameraet. Så i virkeligheden skal man bare sørge for ikke at stille sig i vejen for den maskine. Du skal ikke gøre for meget – og ikke gøre for lidt.

Man skal huske, at man med de flotte uniformer og den vilde make-up oftere kommer til at gøre for meget end for lidt, fordi man lader sig rive med. Man vil så gerne vise, hvad man kan, men på sådan en stor film er det bedre at tage det mere afslappet. Du ser jo allerede vanvittig ud – du behøver ikke også at spille det. Man skal bare være der. Der er ingen grund til at se ekstra farlig ud i ansigtet«.

Om traileren til ‘Exodus’
»Jeg tænkte ’fed trailer, fed musik, meget storladen og kæmpe effekter – pis, at jeg ikke er med i den’. Jeg har ingen anelse om, hvordan filmen bliver. Jeg var en alt for lille brik i et kæmpe puslespil, men jeg er spændt på projektet. Herhjemme kan man jo heller ikke vide, hvad et projekt ender med, men man har dog en lille fornemmelse«.

Om det fortsatte internationale gennembrud
»Jeg har lige afsluttet optagelserne på en stor tysk romantisk komedie, hvor jeg spiller sådan en førsteelskertype med et sjovt twist. Og det næste er en gæstehovedrolle som skurk i to afsnit af en ny stor amerikansk tv-serie, som vi skyder i Marokko til januar«.

Om at vende tilbage til den danske film og serieproduktion
»På min første arbejdsdag med ‘Dicte’, efter jeg kom hjem fra ‘Exodus’-optagelserne, havde vi så meget pladsmangel, at jeg måtte klæde om på et lokum i kælderen af orkesterhuset i Aarhus. Det skal siges, at jeg havde fået et helt lokum for mig selv. Der kan jeg huske, at jeg lukkede døren og kiggede mig selv i spejlet, og så begyndte jeg bare at grine. Det var bare så herligt og skønt at være tilbage.

Man skal huske ikke at forveksle industrien med det, vi laver. Man skal ikke tro, at fordi man bliver kørt rundt i sorte limo’er derovre, så er det det, som det drejer sig om. For det er det ikke. ‘Exodus’ var en luksusoplevelse, hvor man får flere arbejdsredskaber, men man skal jo ikke tage industrien med hjem til Danmark. Kun arbejdserfaringerne«.

Læs også: Anmeldelse af ‘Exodus’

Læs også: Ridleys Scotts 10 bedste film rangeret

Læs også: Ny trailer til Ridley Scotts Moses-film ’Exodus’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af