Vi rangerer: Danske instruktørers film i udlandet

Susanne Bier er aktuel med ’Serena’, og på torsdag får Lone Scherfigs ’The Riot Club’ premiere. Men hvilke danske instruktører har klaret sig bedst internationalt i det nye årtusind.

10. Jonas Elmer, ’New in Town’ (2009)

Jonas Elmer tog den danske filmbranche med storm, da han i 1997 debuterede med den halvt improviserede spillefilm ’Let’s Get Lost’, der vandt en Bodil for bedste danske film året efter. Med successen fulgte blandt andet ’Monas Verden’ i 2001, mens Jonas Elmer også blev en del af instruktørkorpset bag ’Langt fra Las Vegas’. Men det var nok hans filmatisering af den blandt mange kvinder populære ’Nynne’ fra 2005, der for alvor sendte Elmer ud i den brede offentlighed.

Hvordan gik det?
Med den spirende succes i hjemlandet forsøgte Jonas Elmer at kaste sig ud i sin første Hollywood-produktion med den romantiske komedie ’New in Town’ med Renée Zellweger i hovedrollen. Men udlandseventyret blev et decideret flop. Filmen blev sablet ned af de amerikanske filmanmeldere, der både kaldte den klichéfyldt, uinspirerende og forudsigelig. Billetsalget gik dog nogenlunde, og efter den første premiere-weekend lå filmen på en ottendeplads i forhold til solgte billetter. Samlet hentede filmen små 29 mio. dollars i box office, svarende til godt 174 mio. kr.

Hvad er der sket siden?
Efter Hollywood-udflugten besluttede Elmer sig for at vende tilbage til det territorium, han slog igennem på i første omgang: Low budget-improvisationsfilmen. Han arbejdede i adskillige år på en multiplotfilm om tre menneskers hemmeligheder og seksuelle eskapader, skrevet med Angora-drengen Rune Tolsgaard, og den kom endelig i år under titlen ’Det andet liv’. Det har igen gjort Elmer til at navn, man regner med i dansk film, mens det virker usandsynligt, at han igen prøver lykken i udlandet.

Sponsoreret indhold
»Afdød legende er formidabel i sin sidste store rolle«
Oplev Baard Owe brillere som den døende konge i Kasper Kalles intense kammerspil: ‘Christian IV – den sidste rejse’. Find billetter og spilletider her.
Reel Pictures
Soundvenue 1 / 10 Soundvenue