Oscar 2015: Vores bud på nomineringer i 12 af de vigtigste kategorier

Intro

De seneste dage har jeg spået Oscar-nomineringerne for bedste film og instruktør og i de fire skuespillerkategorier.

I denne tredje og sidste omgang forudsigelser op til offentliggørelsen torsdag eftermiddag dansk tid ser vi nærmere på alle de kategorier, der får lidt mindre bevågenhed end ’de seks store’.

Vi tillader os at springe over kategorierne for kortanimation, kortfilm og kortdokumentar, da de er næsten umulige at have en mening om for andre end de stemmeberettigede selv.

Vi skipper også de to lydkategorier, som er svære at spå om, samt make up-kategorien, som ofte er et underligt og temmelig uforudsigeligt miskmask: ’Jackass Presents: Bad Grandpa’, anyone!?

Men lad os køre på, for der er nok at tage fat i:

whiplash2

 

Bedste adapterede manuskript

En af sæsonens mere besynderlige Oscarrelaterede nyhedshistorier knytter sig til denne kategori, for imod al sund fornuft og branchens almindelige forventning er Damien Chazelles ’Whiplash’ som følge af akademiets regler blevet flyttet fra bedste originale til bedste adapterede manuskript.

Årsag? Chazelle lavede en kortfilm baseret på en lille del af sit originalmanuskript, før han indspillede selve filmen, og ifølge reglerne betyder det, at han har adapteret sin film fra en anden kilde, nemlig hans egen kortfilm (!). Nu knytter der sig en vis spænding om, hvorvidt tilpas mange medlemmer har stemt elektronisk (så de har haft muligheden for at opdage ’fejlen’), for at ’Whiplash’ kan opnå en nominering, eller om den – på, for akademiet, temmelig pinlig vis – bliver forbigået, fordi akademiet ikke har meldt noget officielt ud om den tvivlsomme kategoriombytning.

Det er et ret svagt år for filmatiseringer i Oscarsammenhæng. Størst tvivl er der, om det kontroversielle manuskript til ’American Sniper’ (baseret på snigskytten Chris Kyles løgnagtige selvbiografi om sin tid i Irak) kan snuppe en plads, og hvad med den engelske forfatter Nick Hornbys bearbejdning af Cheryl Strayeds bogsucces ’Wild’?

Så er der en outsider i skikkelse af Paul Thomas Andersons ’Inherent Vice’ – baseret på legendariske Thomas Pynchons roman: Kan den klemme sig med, trods det faktum at nogle har svært ved at acceptere, at man hverken kan finde hoved eller hale i dens labyrint af stenede subplots…?

Kan to af disse tre alternativer presse det konventionelle biopic-valg, ’The Theory of Everything’, ud? Det er et vovet valg, men jeg tager chancen.

De nominerede bliver:
The Imitation Game
Gone Girl
Whiplash
American Sniper
Wild

Boblere: The Theory of Everything, Inherent Vice

Se bedste originalmanuskript på næste side.

mr turner

 

Bedste originalmanuskript

Originalmanuskriptkategorien er i år stærkere end følgesvenden (for adapterede manuskripter), hvilket man ikke skal begræde: Det er et sundhedstegn for industrien som helhed.

Det er svært at forudsige styrken ved ’Selma’ (jævnfør det sene premieretidspunkt og manglen på afsendelse af screenere til de øvrige branchegrupperinger). Får filmen næsten ingen eller en masse nomineringer?

At ’Whiplash’ er blevet flyttet fra original til adapteret manuskript gør formentlig en plads ledig. Hvem får mon glæde af den? Mike Leigh kunne snildt komme ind fra højre (på bekostning af ’Selma’), fordi Mike Leigh er Mike Leigh, og han er altid i spil i den her kategori – selv når hans film tilsyneladende ikke bliver set af mere end en håndfuld New York- og L.A.-hipstere. Nå ja, og en hel del briter…

De nominerede bliver:
Birdman
The Grand Budapest Hotel
Boyhood
Nightcrawler
Mr. Turner

Boblere: Selma, Foxcatcher

Se bedste fotografering på næste side.

imitation game

 

Bedste fotografering

Roger Deakins er den måske mest prominente ’below the line’-figur, der aldrig har vundet en Oscar. ’Below the line’ er Oscarjargon for akademiets ’håndværker’-fag, altså alle dem, der ikke er instruktører, producenter, skuespillere og forfattere, som samlet kaldes for ’above the line’, og som regel løber med al opmærksomheden.

Deakins er vanen i tro i spil til en nominering (det vil i givet fald være hans 12. af slagsen) for sin lige lovlig pastelkolorerede fotografering af Angelinas Jolies krigsfilm ’Unbroken’. Filmen er ikke just alles kop te, så der knytter sig stor usikkerhed om, hvorvidt Deakins’ personlige renommé og mærkatet storfilm rækker.

Det samme kan man sige om ’Interstellar’ – oplevet gennem fremragende Hoyte van Hoytemas linse –  der på papiret ligner en type film, der kunne gøre sig i denne kategori, men Nolans rumepos er røget på røven i den afgørende fase, så risikoen for, at Hoytema (’Her’, ’Tinker Tailor Soldier Spy’) misser endnu et år (han har endnu aldrig været nomineret, tro det eller ej), er overhængende.

Man kunne håbe på, at Robert Elswit (oOcarvinder for ’There Will Be Blood’) kan komme i spil for sine suggestive L.A.-stemningsbilleder i ’Nightcrawler’, men det kræver nok, at filmen overpræsterer over hele linjen (dvs. henter en fem-seks-syv andre nomineringer).

’Ida’, den polske favorit for bedste fremmedsprogede film, kan heller ikke udelukkes. Den fremhæves konsekvent – og fortjent – for sin fotografering og er blevet en overraskende stor arthouse-succes i USA. Det ville være forfriskende, hvis gruppen af fotografer turde tænke ud af boksen her.

De nominerede bliver:
Birdman
The Grand Budapest Hotel
Mr. Turner
The Imitation Game
Interstellar

Boblere: Unbroken, Nightcrawler, Ida

Se bedste klipning på næste side

bradley-cooper-american-sniper

 

Bedste klipning

Denne kategori kaldes ofte for nøglen til at udpege vinderen i bedste film. Hvordan en film er klippet har særdeles meget med dens generelle kvalitet at gøre, og det kan aflæses: Hvis man ikke opnår en nominering for klipning, kan man med meget stor sandsynlighed pakke sine oscarvinderambitioner til side i forhold til aftenens hovedpris (sidst det skete, at en bedste film-vinder ikke var nomineret for sin klipning var i 1981).

Skel derfor nøje til de fem udvalgte i denne kategori, når du skal finde din bedste film-vinder (og tjek om den også har en manuskriptnominering samt mindst én skuespillernominering i tilgift, så har du tilsammen en troværdig vinderkandidat…).

At klipning fuldstændig svarer til bedste film-kategorien er dog en forenkling: Der er en tilbøjelighed til at honorere det tempofyldte og/eller avancerede udtryk over det simple, organiske og historiedrevne. Af den grund er ’American Sniper’ ikke noget dårligt sats i den her kategori, på trods af at den ikke står først for i kampen om at vinde for bedste film. Tidligere har strengt actionbårne film som ’Black Hawk Down’ og ’Bourne Ultimatum’ vundet for klipning, uden at de af den grund var seriøse bejlere til bedste film.

De nominerede bliver:
Boyhood
The Imitation Game
Whiplash
Birdman
American Sniper

Boblere: Nightcrawler, The Grand Budapest Hotel, Gone Girl

Se bedste animationsfilm på næste side.

lego movie

 

Bedste animationsfilm

Animatorerne følger godt med i deres kunstart, for med mellemrum chokerer de med at nominere film, de færreste uden for kliken har hørt om. Der er altså altid en mulighed for at blive overrasket, hvilket kun er glimrende al den stund, at kategorien let antager karakter af et meget forudsigeligt scenarium.

Det er jo begrænset, hvor mange store amerikanske animationsfilm der får premiere i løbet af filmåret, og det er altid de store animationsstudier (Pixar, Disney og DreamWorks), der dominerer. Set med danske øjne er det interessant, at ’The LEGO Movie’ ikke bare ligger trygt i feltet, men endda ligner en vinder, selvom ’How to Train Your Dragon 2’, der vandt en Golden Globe i kategorien, er en trussel.

De nominerede bliver:
The LEGO Movie
How to Train Your Dragon 2
Big Hero 6
The Boxtrolls
The Tale of Princess Kaguya

Bobler: Song of the Sea

Se bedste originale score på næste side.

teorien om alting

 

Bedste originale score

Her har vi at gøre med en af akademiets mest konservativt tænkende grupperinger, hvilket afspejles i, at det er de samme gamle travheste, der hives ind i manegen igen og igen (John Williams har været nomineret 44 gange!). Det er det orkestrale, følelsessvælgende, strygerbårne udtryk i store prestigefilm og udstyrsstykker, der normalt gør sig godt i denne kategori.

Der har dog været tegn på opbrud, fx med Gustavo Santaolallas sejre i 2005 og 2006 (med de simple folk- og tango-inspirerede musikstykker til ’Brokeback Mountain’ og ’Babel’) og, ikke mindst, Trent Reznors og Atticus Ross’ techno-pulserende score til ’The Social Network’ (2010).

En del af spændingen i år knytter sig til, om Mica Levis score til Jonathan Glazers ’Under the Skin’, der har vundet stort set alle kritikerpriser, kan finde fodfæste i en så konservativ kontekst. Den anden kritikerfavorit, Alexandro Sanchez´ percussive score til ’Birdman’, er udelukket (det var det der med Akademiets ikke altid lige logiske regler igen…). Og Marco Beltramis score til ’The Homesman’ er bedre end selve filmen og har den afgørende kvalitet, at det bliver hængende i bevidstheden, efter filmen er slut. Derfor en mulig outsider.

Nutidige herskere på score-fronten, såsom Alexandre Desplat (der har ’The Imitation Game’, ’The Grand Budapest Hotel og ’Unbroken’ i spil!), Hans Zimmer (’Interstellar’) og Thomas Newman (’The Judge’) er med i ligningen igen i år, så alt skal nok gå næsten, som det plejer…

De nominerede bliver:
The Theory of Everything
The Imitation Game
Interstellar
The Grand Budapest Hotel
The Judge

Boblere: Under the Skin, Gone Girl, The Homesman

Se bedste sang på næste side.

selma

 

Bedste sang

Mange mener, at bedste sang-kategorien er et fremmedlegeme på Oscarorganismen, men det er, som om der er blevet strammet lidt op i de senere år (selvom sidste års skandale med den diskvalificerede sang fra en obskur kristen film, ’Alone Yet Not Alone’, var en plet på renomméet).

’Opstramningen’ hænger sammen med en regelændring fra 2012, der er indført, så man ikke længere oplever farcelignende tilstande med kun to nominerede (som det senest var tilfældet i 2011), en situation, der opstod, fordi medlemmerne af musikgrupperingen af akademiet frem for at stemme på udvalgte sange skulle bedømme alle indstillede efter en karakterskala fra 1-10, hvor det var et krav at opnå en gennemsnitsværdi på 8,25 for at blive nomineret. Da de fleste sange har modstandere var det et ret besværligt kriterium at leve op til.

2014 var en god årgang med regulære hits som showstopperen ’Let It Go’ fra ’Frozen’, Pharrell Williams’ bouncy kæmpehit ’Happy’ og – indie-cred! – Karen O’s ’The Moon Song’ fra ’Her’ (nå ja, og en rædsom U2-sang om Nelson Mandela). I år ser feltet nogenlunde kapabelt ud med en god blanding af store navne og regulært glimrende sange (såsom Commons bidrag til ’Selma’).

De nominerede bliver:
Selma, ’Glory’
The LEGO Movie, ’Everything is Awesome’
Begin Again, ’Lost Stars’
Boyhood, ’Ryan’s Song’
Glen Campbell… I’ll Be Me, ’I’m Not Gonna Miss You’

Boblere: Hunger Games: Mockingjay Part I, ’Yellow Flicker Beat’, Unbroken, ’Miracles’, Noah, ’Mercy Is’

Se bedste dokumentar på næste side.

citizenfour

 

Bedste dokumentar

Laura Poitras’ scoop af en Edward Snowden-dokumentar, ’Citizenfour’, har gået sin sejrsgang og kan – på grund af sin journalistiske sensationsværdi, sit sprængfarlige, politiske indhold og (sympatiske) demaskering af personen bag det sidste årtis måske største nyhedshistorie – blive svær at stoppe.

Dog skal man ikke udelukke, at lige netop akademiet vil dåne over filmen ’Life Itself’ – om den afdøde filmkritiker per excellence Roger Ebert. Ved at give Oscaren til denne fejrer man både sin egen industris vigtighed og giver en indrømmelse til kritikerne som et uundværligt (om end indbildsk og besværligt) tandhjul i filmmaskineriet.

Det er sjældent den bedste film, der vinder i bedste dokumentar, men den film, der bedst indfanger tidsånden ved at stille skarpt på det ’varmeste’, aktuelle emne. ’Fahrenheit 9/11’ og ’The Inconvenient Truth’ er to meget oplagte eksempler.

De nominerede bliver:
Citizenfour
Life Itself
The Overnighters
Last Days in Vietnam
The Case Against 8

Boblere: Finding Vivian Maier, Jodorowsky’s Dune, Tales of the Grim Sleeper

Se bedste fremmedsprogede film på næste side.

force majeure

 

Bedste fremmedsprogede film

Danmark fandt for en gangs skyld ikke fodfæste med Nils Malmros’ svært oversættelige drama fra intimsfæren, ’Sorg og glæde’, men det skal man ikke sukke over, når man ser, hvor imponerende stærkt et felt, vi (muligvis) kan se realiseret i år i en kategori, der ellers ofte vægter Holocaust-historier, dybt konventionelle dramaer eller kostumefilm over formeksperimenterende filmkunst med relevans, nerve, ideer og bid.

Akademiet har allerede offentliggjort en shortlist med ni kandidater, så feltet er nemt at overskue. Der blev ikke plads til vægtige kandidater som Tyrkiets Cannes-vinder ’Winter Sleep’, Canadas ’Mommy’ eller Belgiens ’Two Days, One Night’, men til gengæld til tre (andre) moderne mesterværker: Ruslands grandiose (og allegoriske), vodka-mættede korruptionsfortælling ’Leviathan’, Sveriges geniale diskussionsoplæg af en sort parforholdskomedie ’Force Majeure’ og Polens smukke, Dreyer-agtige fortælling om identitet, tilhørsforhold og fortrængning, ’Ida’.

De nominerede bliver:
Polen, ’Ida’
Rusland, ’Leviathan’
Argentina, ’Wild Tales’
Sverige, ’Force Majeure’
Mauretanien, ’Timbuktu’

Boblere: Venezuela, ’The Liberator’, Estland, ’Tangerines’

Se bedste production design på næste side.

wes production design

 

Bedste production design

Oscar vælger traditionelt de store udstyrsstykker frem for de mere minimalistiske, men måske mere virkelighedstro og fint sansede produktioner i denne kategori. Vinderen fra sidste år, Baz Luhrmanns opulente kitschfest ’The Great Gatsby’, er et typisk eksempel på, hvad der imponerer Oscar: Stort, alsidigt, mange farver.

Periodestykker har generelt en kæmpe fordel her, for det er en almindelig antagelse, at der ligger en større udfordring i at genskabe en anden historisk epoke end et nutidssvarende miljø. I år er der tale om lidt af en blandet landhandel: Der mangler den helt oplagte vinder målt efter klassiske Oscar-alen, men dermed ikke være sagt, at den faktiske kvalitet af årets kandidater er mindre af den grund.

De nominerede bliver:
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Mr. Turner
Into the Woods
Interstellar

Boblere: Birdman, Big Eyes, Unbroken

Se bedste kostumer på næste side

meryl-streep-into-the-woods

 

Bedste kostumer

I kostumekategorien gælder de samme præferencer som i production design-kategorien, og det er da heller ikke usædvanligt, at de to kategorier bliver vundet af den samme film (’The Great Gatsby’ vandt også for sine kostumer sidste år). Det storslåede, flerfarvede og varierede – gerne indlejret i en periodeskildring – har be bedste chancer, men det er småt med den slags slam dunks i år (’Mr. Turner’ kommer tættest på at opfylde kriterierne, men den ser ikke helt dyr nok ud, hvilket vejer tungt: Penge er vigtigere end opfindsomhed i Hollywood…).

Fantasy-film kan også gøre sig i dette regi. Det vil årets felt formentlig også vidne om.

De nominerede bliver:
The Grand Budapest Hotel
Into the Woods
Maleficent
The Imitation Game
Mr. Turner

Boblere: The Theory of Everything, Selma

Se bedste visuelle effekter på næste side

guardians

 

Bedste visuelle effekter

Hvis kategorierne for production design og kostumer inviterer til slagordet ’størst er bedst’, så hører kategorien for visuelle effekter hjemme i samme åndedrag. Den er eksklusivt legeplads for de helt store spektakler, gerne med sci-fi-, fantasy- eller superhelte-indhold.

De nominerede i år vil derfor – som altid – høre til box office-giganternes domæne. Og det er jo også helt berettiget med mindst én kategori, hvor de store dyr i skoven får lov til at brøle igennem. Så det gør de lystigt her.

De nominerede bliver:
Interstellar
Dawn of the Planet of the Apes
Guardians of the Galaxy
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Godzilla

Boblere: Maleficent, X-Men: Days of Future Past

Læs også: Oscar 2015 – vores bud på skuespillernomineringerne

Læs også: Oscar 2015 – vores bud på bedste film og instruktør

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af