’Inherent Vice’s inspirationskilder: Film noir-film, alle bør se

Paul Thomas Andersons aktuelle detektivhistorie med Joaquin Phoenix står på skuldrene af de klassiske film noirs med femme fatales og dystre skæbner. Her er ti af de mest essentielle.

1. ’The Maltese Falcon’ (1941)

Film noir-genren starter her. Og John Hustons filmatisering af Dashiell Hammetts indflydelsesrige roman med Humphrey Bogart som den hårdkogte Sam Spade, der bliver blandet ind i en dødsensfarlig kamp om en sagnomspunden, uvurderlig statuette, er og bliver en af de allerbedste noirs nogensinde.

De fleste konventioner var allerede på plads: Privatdetektiven med sit helt eget moralkodeks i en bundkorrupt verden. Den forførende og bedrageriske femme fatale. Og så selvfølgelig den helt særlige barske og ligeglade attitude fra hele det fantastiske ensemble, der inkluderer en gemytlig Sydney Greenstreet og den uforlignelige Peter Lorre.

Huston instruerede også ‘The Asphalt Jungle’ fra 1950, der sammen med Stanley Kubricks ‘The Killing’ fra 1956 står som den definitive heist-noir. Og så spiller han med i Roman Polanskis suveræne neo-noir-mesterværk ‘Chinatown’ fra 1974.

Soundvenue 1 / 10 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold