Paul Thomas Anderson – hans film rangeret fra værst til bedst

TheMaster_PaulThomasAnderson_717

 

Paul Thomas Anderson – PTA blandt kendere – er ikke den mest produktive filmskaber, men til gengæld en af de mest respekterede amerikanske instruktør i sin generation.

Den forholdsvis sparsomme produktion hænger måske sammen med hans sans for detaljer og komposition. Alt hænger sammen i en PTA-film: Billeder, dialog, musik og enkeltscener, der er som små, afrundede kortfilm i sig selv, men samtidig stumper i en nøje gennemtænkt helhed.

Og så er han i eminent forstand en meget amerikansk instruktør. Amerika er ikke bare et bagtæppe, scenen for hans fortællinger, men genstand for hans interesse, hans søgende, granskende blik. Amerika som barsk virkelighed, som glamourøst drømmebillede, som mytologisk konstruktion. Amerika i forskellige forklædninger, farver og epoker.

Hans film synes at spejle forskellige årtiers brydninger i det amerikanske samfund, hvorved de som et samlet værk giver et billede af USA i hele det 20. århundrede.

6. ’Hard Eight’

Som alle hans øvrige film er ’Hard Eight’ stramt koreograferet. Alle detaljer bidrager til filmens overordnede tematiske, dramaturgiske og æstetiske koder. Men den unge instruktør lærte også en hård lektie på sin allerførste produktion: Han blev fyret undervejs, fordi produceren ikke mente, Anderson respekterede den retning (og den titel: ’Hard Eight’ hed i PTA’s oprindelige version for ’Sydney’ efter Philip Baker Halls hovedrollekarakter), som produceren ønskede. Derfor er filmen en anelse kompromitteret og mangler det scope og punch, vi forbinder med hans værk i øvrigt. Filmen er blandt andet hæmmet af en dialog, der virker en kende indstuderet og studentikos. Replikkerne falder ikke med helt samme naturlighed som i senere film, selvom skuespillerne (ikke mindst John C. Reilly som Sydneys casino hustler-protege John) gør deres bedste.

Tematisk strejfer filmen et tilbagevendende tema hos PTA, nemlig familiens rolle som konstituerende for personligheden. Sydney er en surrogatfaderskikkelse for John, og – som vi skal se – var det ikke sidste gang, han kastede sig over den problematik. Han gør det bare med større konsekvens og indlevelse i andre film.

Soundvenue 1 / 6 Soundvenue