Efter ’The Jinx’-chokket: 10 film, hvis afsløringer ændrede verden

Det er sjældent, at film som HBO-sensationen ’The Jinx’ håndgribeligt forandrer virkeligheden. Men de her dokumentarfilm – og 'Curb Your Enthusiasm'! – gjorde det.

1. ’The Thin Blue Line’

Hvad er den største præstation – at få en mand ud fra dødsgangen eller at sende en mand derind? Det spurgte en amerikansk journalist i kølvandet på ’The Jinx’ sidste to afsnit, der gjorde serien til en øjeblikkelig klassiker, og som har fået genåbnet sagen mod den mordmistænkte rigmand Robert Durst takket være nye beviser.

I spørgsmålet lå et betragteligt kompliment qua sammenligningen med Errol Morris’ ’The Thin Blue Line’, som i 1988 spillede en væsentlig rolle i at få frikendt den morddømte Randall Adams. Adams var kendt skyldig i at slå en politimand ihjel, og han sad i fængsel i 12 år, en pæn portion af tiden på dødsgangen.

Men filmen malede et overbevisende billede, der pegede i retning af hans uskyld. Især blev et nøglevidnes troværdighed betvivlet i en grad, at sagen kort efter filmens premiere blev genåbnet. Randall Adams blev frikendt.

Soundvenue 1 / 10 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold