Michael Nyqvist: »Jeg er stadig en dårlig skuespiller«

Michael Nyqvist: »Jeg er stadig en dårlig skuespiller«

En peanut lægger sig til rette i en rille i læderet på Michael Nyqvists sorte laksko. Den er undsluppet hans mund, fordi læberne bevæger sig konstant for at nå at besvare spørgsmål fra fire nordiske journalister, inden han bliver kaldt ind til næste take af tv-serien ’100 Code’.

Her i Stockholm på næstsidste optagedag har han dårligt tid til journalister eller føde og må tage sig af begge dele samtidig mellem de mange takes. Men han er afslappet, og i pauserne skifter han ubesværet til nærværende interviewperson fra den traumatiserede politimand, han spiller i tv-serien.

»Jeg er stadig en dårlig skuespiller«, bemærker Michael Nyqvist veloplagt.

»Jeg kan ikke lide at klæde mig ud, og jeg bliver genert, når jeg skal udtrykke ting fra mit inderste, som jeg helst vil skjule. Grunden til, at jeg så blev skuespiller alligevel, var, at jeg kan lide at være passioneret. Jeg har altid arbejdet meget, og jeg skriver også. Jeg kan lide at starte nye projekter op og hjælpe andre skuespillere«, siger svenskeren, der fik sit internationale gennembrud med hovedrollen i ’Millennium’-trilogien som journalisten Mikael Blomkvist.

»Micke, de skal bruge dig igen«, siger en kvindelig assistent med headset, og Michael Nyqvist forsvinder ind i et rum, der skal forestille at være et forhørslokale på en svensk politistation. I rollen som politimanden Mikael Eklund, der – i modsætning til Michael Nyqvist – har mistet al passion for sit arbejde, efter hans kone døde af kræft, spiller han over for Dominic Monaghan, der blandt andet har spillet hobbitten Merry i ’Ringenes herre’-trilogien.

’24’ var gift
Rollen kræver ikke meget udklædning, og i dag er Michael Nyqvist klædt i et gråt jakkesæt med lilla skjorte, der er knappet nok op til at afsløre en tynd guldlænke om hans hals.

»Hvor kom vi fra?«, siger skuespilleren, da han seks minutter senere igen træder ind i lokalet. Vi kom fra at tale om tv-serier.

»Jeg så miniserien ’Angels in America’ fra 2003 med Al Pacino og Meryl Streep, og det var en revolutionerende tv-oplevelse for mig. Jeg indså, at tv kunne være stort drama. Så så jeg ’24’ og blev fuldstændigt opslugt. Jeg sad der i 24 timer, og til sidst følte jeg, at det var som gift, for jeg havde ikke tid til min familie eller arbejde. Jeg elsker ’True Detective’ og dens tone. Og jeg har både set den amerikanske og originale israelske udgave af ’In Treatment’«.

»Micke!«

»Undskyld mig«. Han forsvinder igen.

God lort, dårlige knald
Efter ’Mænd der hader kvinder’ fra 2009, der blev en international succes med solgte billetter for 125 millioner dollar, fik hele verden øjnene op for Michael Nyqvist. Bogstaveligt talt.

»Jeg fik tilbud fra instruktører fra lande, jeg hverken havde hørt om eller kunne udtale. Som skuespiller er det fedt. Men jeg har aldrig haft en plan for min karriere. Det ændrede ikke mit liv meget. Jeg har altid været så heldig at have arbejde nok«, siger han henkastet.

Dog betød den nyfundne internationale eksponering alligevel en ændring i Michael Nyqvists liv. De mange engelsksprogede roller, blandt andet i ’Mission Impossible – Gost Protocol’, fik ham til at hyre en sprogcoach.

»Min sprogcoach er irer. Jeg sagde til ham, at jeg ville spille på klassisk Oxford-engelsk. Det var nemt nok troede jeg. ’Det er meget svært’, sagde han. Men det mente jeg, at jeg sagtens kunne klare. Så han bad mig læse en side fra ’King Lear’. Jeg læste. Jeg spurgte om, han kunne lide det. Så sagde han: ‘Michael, it’s better to have a good shit, than a bad fuck’«.

»Det var vist en fin afslutning på interviewet. Okay?«. Michael Nyqvist rejser sig og skynder sig ud til endnu en optagelse.

’100 Code’ kan ses på HBO Nordic. Læs anmeldelsen.

Lyt til Soundvenue Filmcast: ‘House of Cards’, dansk film i krig, pæne og perverse seriekvinder i ‘Broad City’ og ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af