Syv sorte instruktører, der kan rykke ved amerikansk films farveskævhed

Amerikansk film er under hård beskydning for at være for hvid. Men heldigvis er der en række sorte amerikanske instruktørtalenter, som forhåbentligt kan få et stort gennembrud. Vi præsenterer dem i anledning af den aktuelle ’Selma’.

1. Ava DuVernay

’Selma’-instruktør Ava DuVernay er allerede gået over i historien som den første sorte kvindelige instruktør til at få en Golden Globe-nominering og til at få sin film Oscar-nomineret.

Den 42-årige instruktør har haft en usædvanlig vej ind i filmbranchen. Hun har en fortid som først journalist og siden filmpublicist, hvor hun blandt andet fik Clint Eastwood og Steven Spielbergs film ud over rampen.

Hun prøvede kræfter med instruktørhvervet med dokumentarfilmen ’This Is the Life’, og gjorde sig for alvor bemærket med spillefilmen ’I Will Follow’, en lavmælt, rørende menneskelig historie om en kvinde, der siger farvel til sin afdøde tante gennem mødet med en række mennesker, som kommer forbi, mens hun rydder op i hendes hus. Filmen var delvist bygget på DuVernays forhold til sin egen tante, og hun lavede den på blot to uger for sine egne penge.

Succesen gav instruktøren et større budget til opfølgeren, ’Middle of Nowhere’, hendes første samarbejde med David Oyelowo, som spiller Martin Luther King i ’Selma’. Igen havde DuVernay et nært menneskeligt drama i fokus i historien om en kvinde, der sætter sit eget liv på pause, efter hendes mand ryger bag tremmer i otte år.

DuVernay interesserer sig for, hvordan mennesker relaterer sig til hinanden i kølvandet på traumatiske begivenheder, og det er netop en af styrkerne i den historiske ’Selma’, at historieforelæsningen aldrig står i vejen for det elementære menneskelige drama.

Soundvenue 1 / 7 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold