’The Gunman’

’The Gunman’

Lejesoldaten Jim Terrier (Sean Penn) indhentes af fortidens spøgelser, da en flok håndlangere forsøger at slå ham ihjel. For Terrier forestiller spøgelserne den franske læge Annie (Jasmine Trinca) og kuglen fra Terriers riffel, der fældede ministeren for minedrift i Den Demokratiske Republik Congo. Drabet på ministeren er orkestreret således, at Terrier er nødt til at forlade Annie i et land, der er på randen af kaos, mens manden, der leder missionen – den opportunistiske Felix (Javier Bardem) – træder til som andenelsker på ubestemt tid.

Sean Penn har insisteret på, at hans erfaringer med humanitært arbejde tilføjer lejesoldaternes miljø en ekstra dimension, men det Centralafrika, som præsenteres i ’The Gunman’, dufter mest af alt af subsaharisk orientalisme. Filmen underkender ikke, at de udenlandske mineselskaber er en del af problematikken, men skildrer, som det så ofte er tilfældet, DRC som et land, der ikke kan reddes. Det er kombinationen af mineralforekomster og mordrate, der smeltes sammen med den konklusion, at DRC er et kaos uden håb for fremtiden.

Det er forfriskende, at det moralske kompas i filmen er så pløret, at dramaet sjældent føles sentimentalt. Men det føles lidt for nemt, når lejesoldatens hemmeligheder afsløres for nødhjælpsarbejderen helt uden repressalier. Jasmine Trincas Annie er forførende, men helt uden bund eller rationale, mens Bardem kæmper med et endnu mindre plausibelt menneskestudie.

Det anes alt for sjældent, at det er ’Taken’-instruktøren Pierre Morel, som har instrueret ’The Gunman’. Der er langt mellem snapsene, som når Penn dræber en fæl spanier med en stigbøjle eller narrer to fæle spaniere til at udløse deres egen fælde. I enkelte tilfælde stikker det helt af i rablende påfund, ikke mindst under en scene i en brusekabine, men disse lidt for opfindsomme optrin er bestemt ikke den største anke, man er efterladt med til sidst.

Ønsket om at tilføje den letbenede actionfilm et mere sofistikeret eller følelsespotent drama er filmens største problem. ’The Gunman’ er en turistbrochure fuld af uinteressante miljøer, der, ligesom figurerne i trekantsdramaet, fremstilles som unuancerede, karikerede størrelser. London er business på Themsen, Barcelona er La Sagrada Família og en residens på landet med hestestald. I Afrika er det hele noget skidt, som to af Jims tidligere kollegaer konkluderer, for sådan er det bare i Afrika.

Det er ofte den dumme actionfilms nemme, måske for nemme, lod at trække det hele så hårdt op – skurkene er slemme østeuropæere eller nordkoreanere, mens ulande er kamppladser fanget i korruption og kaos. Men fordi Morels seneste skud i bøssen poserer som langt mere end det, lider det den til last, at den slet ikke har format til at holde sin del af aftalen.

Penn hopper konstant rundt med blottede muskler, og det er da flot at se på. Han har udtalt, at ’The Gunman’ ikke er blink-til-publikum-action, men det kunne klæde den at blinke lidt mere.


Kort sagt:
’The Gunman’ er et sløset actiondrama med ambitionerne placeret alle de forkerte steder. Man længes efter mere beskedne flicks med en simpel præcis, som den helt anderledes stringente ’Taken’, mens man spises af med en film, der, ligesom surfersmarte Sean Penn, spiller en masse med musklerne, men slet ikke har noget tøj på.

Læs også: Når karakterskuespillere reduceres til knytnæveslag og karatespark

Læs også: Vind billetter til ‘The Gunman’ med Sean Penn som actionhelt

Spillefilm. Instruktion: Pierre Morel. Medvirkende: Sean Penn, Idris Elba, Ray Winstone, Javier Bardem, Mark Rylance. Spilletid: 115 min.. Premiere: Den 19. marts
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af