Fem ting, vi kommer til at savne ved ‘Mad Men’

Søndag aften sætter ’Mad Men’ punktum på amerikansk tv efter syv sæsoner. Men hvad vil man huske fra den, når historiebøgerne skal skrives? Vi har sat vores mad maniac nummer ét på sagen.

1. The Don og hans zingers

Kvinder vil have ham. Fyre vil være ham. Han er ikke til at komme uden om. Don Draper er ’Mad Men’, foreviget af Jon Hamm, der har formået at give så meget pondus til den fiktive karakter, at Draper blev kåret til verdens mest indflydelsesrige kulturperson i 2010 af askmen.com.

Gang på gang har Dons verbale, ofte gansje douchy fuckfingre fået os til at tabe kæben og klappe med hænderne i barnlig begejstring over, hvor rent de går ind – som når en Greenwich Village beat-hippie, der kritiserer hans valg af karrierevej, spørger »how do you sleep at night?«, og Don uden at fortrække en mine svarer: »On a bed made out of money«. Eller når han afviser altid glattungede Pete: »Lets take it slow – I don’t wanna wake up pregnant«. Ouch.

Men lige så fascinerende Don er som arrogant ordsmed og knæsmeltende trussetyv, lige så frustrerende er han som rådvild drukmus, kronisk utilfreds ægtemand og fraværende far, og efterhånden som serien skrider frem, fylder hans eksistentialistiske krise mere og mere.

Weiner har tidligere arbejdet som forfatter og producer på ‘The Sopranos’, og parallellerne mellem Tony og Don er til at få øje på: Begge er hemmelighedsfulde antihelte, der forsøger at løbe fra, hvem de er inderst inde. Men hvor vi bliver klogere på Tonys liv gennem hans sessioner med Dr. Melfi, forbliver Don et nærmest hermetisk lukket mysterium, og selvom det er et bevidst valg fra Weiners side, er den dystre stemning og konstante uvished om årsagerne til Dons dybe identitetskrise og tiltagende deroute givetvis dét, som har fået mange seere til at stå af.

Ligegyldigt om man synes, at Dons desillusion er uendeligt dragende eller trættende i længden, skriger det dog til himlen, at Hamm endnu ikke har vundet en Emmy for sin sublime præstation.

Se flere grunde til, at vi vil savne ’Mad Men’, på næste side

Soundvenue 1 / 5 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold