Kristofer Hivju fra ’Game of Thrones’: »Måske har den næste James Bond stort rødt skæg«

Kristofer Hivju fra ’Game of Thrones’: »Måske har den næste James Bond stort rødt skæg«
Nordmanden har fået en bærende rolle i femte sæson af ’Game of Thrones’ som wildling-lederen Tormund Giantsbane. Vi mødte ham til en snak om typecasting, flabede Hells Angels-rockere og at spille over for Will Smith.

Med sit store, tilbagestrøgne hår og lange, rødmossede skæg er Kristofer Hivju ikke til at tage fejl af.

Nordmanden med det distinkte udseende har fået sit store gennembrud i HBO’s fantasyfænomen, ’Game of Thrones’, hvor han inkarnerer wildlingen Tormund Giantsbane, en krigerisk testosteronbombe, der lever og ånder for slagmarkens blodsudgydelser.

Hivju er dog mere end en mandhaftig one trick pony. Bag det viltre ydre gemmer sig nemlig en stor alsidighed, som stillet til skue i Ruben Östlunds satiriske genistreg ’Force Majeure’, hvor Hivju spiller Giantsbanes diametrale modsætning: En blød og småpatetisk skandinav på skitur i alperne.

Hvem minder du mest om i virkeligheden – Tormund Giantsbane eller Mats fra ’Force Majeure’?
»Det er svært at sige. Mennesker er komplekse og dynamiske størrelser, og vi kan forandre os fra den ene dag til den anden. Det er meget forskelligt. Hvis du tager én Mats, én Tormund Giantsbane og én kasse øl, så har du nok mig!«

Hvad var den største forskel mellem optagelserne på ’Force Majeure’ og på ’Game of Thrones’?
»I ’Game of Thrones’ er det hele stort, tungt og omstændeligt – det handler om liv og død og sådan nogle ting. Første dag på settet til ’Force Majeure’ stoppede Ruben Östlund mig under optagelserne og råbte: ’Ikke så meget ’Game of Thrones’, Kristoffer!’

Spillestilene er meget forskellige. Jeg har egentlig en ret normal stemme, men i ’Game of Thrones’ måtte jeg virkelig skrue op for bassen for at fylde karakteren. Det er ikke ’twenty little men tried to…’, men (skifter til et dybt, dramatisk tonefald, red.) ’twenty little men tried to…!’«

Kristoffer Hivju
Er spillestilen det, der har chokeret dig mest ved at medvirke i ’Game of Thrones’?
»Når jeg sidder sammen med alle skuespillerne og drikker øl, er det påfaldende, hvor forskellige de er fra deres karakterer. Du kan næsten ikke genkende dem, og det samme kan du sige om mig. I går mødte jeg for eksempel en gruppe Hells Angels-rockere – som jeg jo ligner, ikke sandt? De var store ’Game of Thrones’-fans, men da de så mig, udbrød de: ’Hvad fa’en! Du er så lille, du er så lille!’«

Annonce

Er du bange for at blive typecastet med tanke på dit distinkte udseende?
»Jeg får tilbudt utroligt mange roller som russian bad guy, men jeg har konsekvent sagt nej til dem. Man kunne frygte, at mit udseende er for særpræget til at få varierede roller, men min oplevelse er egentlig det modsatte. I ’The Thing’ spillede jeg en bangebuks, i ’Game of Thrones’ er jeg en macho-fyr, og i ’Force Majeure’ er jeg en blød mand. Så egentlig føler jeg, at jeg giver liv til mange forskellige karakterer. Jeg har endnu ikke følt begrænsningerne.

Hvis jeg ville forandre mig, så kunne jeg jo bare barbere mig og i løbet af fem minutter se ud som en ung sportsudøver. Men lige nu hjælper skægget mig med at få nogle tilbud fra USA. Hvem ved, måske har den nye James Bond stort rødt skæg?«

Kristoffer Hivju Game of Thrones
Som du selv nævner, nærmer du dig et gennembrud i USA. Er der nogen bestemte skuespillere, du drømmer om at spille overfor?
»Da jeg gik på teaterskole i Aarhus, drak jeg mig ikke fuld i weekenden, men gik hjem og så film med Al Pacino, Robert De Niro og Russell Crowe for at studere dem. Derefter gik jeg tilbage til skolen og forsøgte at kopiere dem.

Der er ekstremt mange skuespillere, jeg ønsker at arbejde sammen med. Jeg har jo allerede spillet over for Will Smith i ’After Earth’, og her fik jeg virkelig øjnene op for, hvor hårdt de største Hollywood-stjerner arbejder. Han spillede ikke blot med i ’After Earth’, han producerede også, og når han var på settet, arbejdede han som en idrætsudøver. Han lignede én, der skulle til at løbe en 100 meter-finale under OL«.

Hvad nyder du mest – at medvirke i skandinaviske artfilm eller amerikanske blockbusters?
»’Force Majeure’ er en af de rigeste oplevelser, jeg har haft som skuespiller, men samtidig havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg ville få mulighed for at fægte med sværd og være tough og macho i en kæmpe serie som ’Game of Thrones’. Begge dele er fandens sjovt, så det er umuligt at sige, hvad jeg bedst kan lide«.

Læs også: Anmeldelse og analyse af det seneste afsnit ‘Game of Thrones’

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay
Advertisement