Video: Dødsstjernens arkitekt forklarer fatal fejl i udsugningskanalen

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvem er universets mest udskældte arkitekt? Og jeg mener hele universet. Det er svært at svare definitivt på, og et eventuelt svar vil uundgåeligt være baseret på individuelle, subjektive arkitektoniske præferencer.

Herhjemme i lille Danmark fik arkitekt Svend Axelsson sammen med arkitektfirmaet KHR Arkitekterne på puklen, efter de i 1996 tegnede den uendeligt udskældte HT-terminal på Rådhuspladsen i København. Bygningen »ødelagde Rådhuspladsens æstetiske udtryk«, lød kritikken. Bygningen fik lov at stå i fire år, før den i 2010 blev revet ned igen.

Hvor det præcist placerer Hr. Axelsson på den lidet prestigefyldte ‘mest udskældte arkitekt i Universet’-liste, er svært at sige. Hvis ret skal være ret, er det nok ikke i toppen af listen. HT-terminalen var indiskutabelt grim, men havde så vidt vides ingen direkte livsfarlige designfejl.

I top 3 på førnævnte liste bør man nok reservere en plads til den person, der designede Darth Vaders Dødstjernes udluftningssystem. (Ja, ‘mest udskældte arkitekt i Universet’-listen dækker faktisk over arkitekter bag både virkelige og fiktive bygningsværker)

Da Luke Skywalker sprang hele Dødsstjernen i luften i den første Star Wars-film, blot ved hjælp af et par velplacerede protontorpedoer i en udsugningskanal, undrede mange sig sikkert over, at en ellers umiddelbart yderst velovervejet og veldesignet dødsmaskine af en stålkonstruktion, kunne have et så altødelæggende svagt punkt.

Nu har arkitekten bag det skæbnesvangre udsugningsdesign endelig fået mulighed for at forklare sig – i gloriøs 8-bit-grafik – i ovenstående morsomme lille sag. Det viser sig, at arkitekten måske alligevel ikke var så uduelig, som han ellers er blevet beskyldt for at være, han vidste for eksempel ikke, at han var oppe mod magiske rumtroldmænd! Nyd her hans side af begivenheden, der reelt var skyld i, at Darth Vader måtte ud på det intergalaktiske boligmarked igen. Eller i hvert fald mindst en tur i Rum Silvan for at genopbygge.

Kenneth Sarup er fast comedy-blogger for Soundvenue.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af