Chok og genistreger: De mest overrumplende sæsonåbninger i nyere tids tv-serier

Chok og genistreger: De mest overrumplende sæsonåbninger i nyere tids tv-serier

Anden omgang af den mystiske forsvindingsthrillerserie ‘The Leftovers’, der i mandags premierede på HBO Nordic, leverer en af de mest opsigtsvækkende sæsonåbninger i tv-historien. En åbning, der – uden at afsløre for meget – starter et helt andet sted end den lille by Marpleton, hvor første sæson udspillede sig.

Også den kommende opfølger til Noah Hawleys ‘Fargo’ (premiere på HBO Nordic i næste uge) leverer en mystificerende sæsonåbning, der med Coen’sk deadpanhumor og allegorisk kraft strider mod forventningerne.

Vi benytter anledningen til at kigge nærmere på de serier, der i nyere tid har taget os med bukserne nede i sæsonåbningens allerførste scene.

1. ‘Breaking Bad’ sæson 3

Vince Gilligans nyklassiske ’Breaking Bad’ excellerede i sæsonåbningsscenerne. Hvem husker ikke Walter White iført underhylere og seksløber på prærien i pilotafsnittet? Den lyserøde stofbamse i swimmingpoolen i sæson to? Eller femte sæsons fremtidsglimt af vor hovedperson, der med fuldskæg og et våbenspækket bagagerum fejrer sin 52-års fødselsdag på en diner?

Tredje sæsons synkrone kravletur skiller sig dog ud som den måske mest pirrende – den, der mest markant forlod seriens hovedspor i både tid, sted og tematik: For hvem er de identiske gangster-typer, der i matchende gråt jakkesæt kravler rundt på alle fire omgivet af mexicanske bønder, der gør det samme? Og hvad har de at gøre med tegningen af Heisenberg, der hænger som en skydeskive på væggen i en lille hytte?

En af ‘Breaking Bad’s store kvaliteter var legen med fortælleformen i de mange flashbacks og flashforwards – og evnen til at introducere nye, mystiske karakterer, der med det samme vakte interesse. Tvillingeparret blev senere introduceret på mere uddybende – og frygtindgydende! – vis, men kravledelen blev aldrig forklaret (et religiøst ritual? en lokal skik?), og måske derfor står tredje sæsons mærkværdige åbningsscene stadig tilbage som et af seriens mange gyldne øjeblikke.

Ovenstående klip er et uddrag fra den omtalte scene.

Annonce
Soundvenue 1 / 8 Soundvenue