Video: Her er hemmeligheden bag alle blockbusters

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Alle film er ens«, hører man ofte i mere kyniske filmfankredse. »Det handler kun om please så mange som muligt – hvor er de overraskende historier henne?« lyder parolen som regel.

Specielt i blockbusterafdelingen er det sjældent, at man bliver rigtigt overrasket, når man går i biografen. I hvert fald rent historie- og fortællemæssigt. Man møder typisk en helt, han/hun skal løse en opgave, undervejs må han/hun udfordre både sig selv og alskens fjender for til sidst at besejre det onde og vende sejrsrigt og mere vis tilbage til der, hvor det hele startede.

Der er faktisk en temmelig god forklaring på, hvorfor de fleste, brede vestlige historier er så ens: De er nemlig alle skåret over præcis den samme model, ‘Heltens Rejse’-fortællermodellen. Lige siden man fortalte røverhistorier rundt om bålet i hulen, mens man nød et stykke tørret mammut, har man benyttet sig af netop denne fortællermodel, når der skulle spindes fantastiske sagn om heroiske handlinger. Det er en effektiv og tempofyldt måde at strukturere sin historie på, og det ved Hollywood naturligvis også.

Hvis man ikke lige kan huske, præcis hvad de i alt 12 trin i Heltens Rejse-fortællermodellen går ud på, så kan man lige få det hele frisket op i denne flotte og stemningsfulde animationsfilm, som den hollandske filmmager og animator Iskander Krayenbosch har været så flink at kreere. Prøv selv at se, om du kan genkende alle film, som han bruger i eksemplerne og nyd i øvrigt den elegante sammenfletning af alle de ikoniske kendingsmelodier.

Kenneth Sarup er fast comedyskribent for Soundvenue.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af