CPH:DOX: ’The Fear of 13’

CPH:DOX: ’The Fear of 13’

»Tid er det mærkeligste fænomen«, siger Nick Yates, den dødsdømte livstidsfange og hovedperson i ’The Fear of 13’, da vi første gang hører hans stemme.

Yates har siddet 23 år bag tremmer og ligner – ikke så underligt – en mand, der er knækket, som han sidder dér foroverbøjet i et mørkt lokale. Hans talegaver og rystende erfaringer er det altoverskyggende omdrejningspunkt for ’The Fear of 13’, og sandheden af hans ord er senere blevet bekræftet af ’uafhængige kilder’, som det hedder sig i filmens fortekster.

Men hvad er han dømt for? Hvorfor skal vi høre hans historie? Og hvorfor har han pludselig bedt om at få eksekveret sin dom – og altså lade staten slå ham ihjel?

De spørgsmål besvares først 50 minutter inde i David Singtons omhyggeligt strukturerede dokumentarfilm, der som alle gode krimier dygtigt tilbageholder information med pirrende resultat. I stil med podcasten ’Serial’ og HBO’s banebrydende doku-miniserie ’The Jinx’ er ’The Fear of 13’ en facetteret true crime-fortælling, der bruger virkelighedens twist & turns og utrolige sammentræf som sit brændstof – og gemmer på en stor, mavevridende finale for enden af den dystre regnbue.

Inden vi når dertil, udfolder David Sington en utrolig fortælling om en mand, der holder fast i livet, selvom det rinder ud som sand bag tremmernes timeglas. For Nick Yates er tiden en djævelsk joke, der lader ti år passere med et pludseligt fingerknips, og som samtidig trækker de enkelte dage i pinefuldt langdrag. At han så tilmed undervejs udvikler sig til en mand med ukuelig læselyst og tålmodig selvindsigt, siger noget om, hvilket slags menneske vi har med at gøre.

Udover at være en inspirerende person er Nick Yates også en medrivende historiefortæller, og der dvæles ikke længe ved de trivielle elendigheder i løbet af ’The Fear of 13’s 90 skarpskårne minutter. Således kommer vi både forbi kuriøse fængselsanekdoter, nervepirrende flugtforsøg og frustrerende retssager, når Yates på bedste lejrbålsmanér holder vores interesse i et jerngreb, alt imens David Sington – akkurat som ’The Jinx’-instruktørkollegaen Andrew Jarecki – krydrer interviewoptagelserne med æstetisk polerede rekonstruktioner.

Og så har Sington et teknisk es i ærmet: Når Yates levende beretter om et knytnæveslag, et pistolskud eller en smækket dør, akkompagneres hans gestikulationer af en tilsvarende reallyd – et simpelt og effektivt kneb.

Den helt store oplevelse består dog i at lytte til vor dødsdømte hovedpersons livshistorie, betragte hans kropssprog, smage på hans ord og tage med på en rejse, vi ikke aner, hvor ender. Og af og til er Sington måske lidt for ivrig efter at rive publikum i kraven med opsigtsvækkende effekter og kryptisk kronologi, selvom Yates’ historie sagtens kunne have klaret sig uden.

Det ændrer imidlertid ikke på, at ’The Fear of 13’ er en gribende film, en slags virkelighedens ’The Shawshank Redemption’, der udstiller retssystemets fejlbarlighed, hylder den menneskelige viljestyrke og runder det hele af med en vidunderlig mavepuster.

Dokumentarfilm. Instruktion: David Sington. Spilletid: 96 min.. Premiere: Kan ses på CPH:DOX 15. november
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af