Årets bedste film – top 10-1

I går offentliggjorde vi første del af vores liste, top 20-11, over årets bedste film i 2015. Nu er vi nået til den absolutte top – og både en sexfikseret teenager, pensionister, en hundefilm og et vidunderbarn har fundet vej blandt de 10 bedste.

10. ‘Love Is Strange’

Instruktør: Ira Sachs

Homoseksuelles ret til at blive gift er et historisk fremskridt i USA, men for Ben (John Lithgow) og George (Alfred Molina) kommer ægteskabet med en pris: Da der nu er papir på hans seksuelle præferencer, bliver George fyret fra sit job, og det aldrende par må flytte ud af deres lejlighed og overnatte på sofaen hos venner og familie. Resultatet er en usædvanligt varm og vemodig skildring af kærlighed og værdighed.

Læs anmeldelsen.

9. ‘Victoria’

Instruktør: Sebastian Schipper

Hvis ‘Victoria’ beviser noget, er det, at one-taket er mere end en selvsmagende gimmick. I den tyske heist-film klippes der ikke en eneste gang fra introens pulserende technofest til klimaksets bankkup. Kameraet påkalder sig ikke unødig opmærksomhed, men observerer uafbrudt de fem bankrøveres rise and fall. Skuespillernes improvisation har samme effekt: Autenticiteten er total, stemningen svedpiblende intens.

Læs anmeldelsen.

8. ‘The Diary of a Teenage Girl’

Instruktør: Marielle Heller

»Jeg har lige dyrket sex«, siger 15-årige Minnie (Bel Powley i et gennembrud med eftertryk) med et stort smil på læben i allerførste scene. Tilmed har hun gjort det med sin mors kæreste (Alexander Skarsgård), men alligevel offergør filmen aldrig den charmerende teenagepiges spirende appetit på lagengymnastik og intimitet. Den mest bramfri befriende skildring af en ung kvindes seksualitet siden ‘Fucking Åmål’.

Læs anmeldelsen.

7. ‘Leviathan’

Instruktør: Andrey Zvyagintsev

Russisk folkesjæl sprøjtet ud gennem filmrullen med en blanding af Bibel-allegori, sort humor og ufortyndet vodka tyllet som vand. I en løs nyfortolkning af ‘Jobs Bog’ får vi historien om automekanikeren Kolja, der får sit liv smadret af byens korrupte og drikfældige borgmester. Zvyagintsev spidder landets dubiøse skrankepaver og træder i karakter som en af historiens store russiske fortællere.

Læs anmeldelsen.

6. ‘45 Years’

Instruktør: Andrew Haigh

Det har været et fantastisk år for pensionistfilm, men man behøver ikke have mimrekort for at sætte pris på dette fængslende kammerspil. Få dage før deres 45 års bryllupsfest slås der skår i Kate og Geoffs ægteskab, da liget af Geoffs ungdomskæreste bliver fundet. Var Kate i virkeligheden hans andetvalg – er deres skæbnebånd en illusion? Charlotte Rampling og Tom Courteneay er mesterlige, og slutningen er sæsonens mest tvetydige.

Læs anmeldelsen.

Soundvenue 1 / 2 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold