’Single i New York’

’Single i New York’
3 6
Spillefilm
Instruktør

Christian Ditter

Medvirkende

Dakota Johnson, Rebel Wilson, Alison Brie, Leslie Mann, Anders Holm, Damon Wyans Jr., Nicholas Braun, Jake Lacy

Spilletid

110 min.

Premiere

Den 11. februar

Stream filmen:

Se 'Single i New York' hos Blockbuster

»Hvorfor er det, vi skammer os over at være single?«.

Det spørgsmål stilles af ’Single i New York’s hovedperson Alice (Dakota Johnson) inden for filmens første spæde minutter, og hvis en sådan replik ikke tirrer en lille snerrende løvinde i selv de mest dydige skabsfeminister anno 2016, er det tid til et selvreflekterende reality-tjek.

For uagtet at medier og ’velmenende’, parforholdssatte venner til tider synes at opfatte unge singlekvinder som fortabte piratfisk, er det uheldigt, at en film med selvhjælpsoriginaltitlen ’How to be Single’ lægger ud med at sidestille singlestatus med skam. Samtidig med at den opfordrer unge kvinder til at flirte gratis drinks ud af hankønsvæsnernes villige sausage wallets.

Så kan det godt være, at historien senere trækker i land med et forsøg på at hylde singletilværelsens selvudviklende glæder, men til allersidste scene og til trods for karakterer, der ihærdigt prædiker det modsatte, synes instruktør Christian Ditter aldrig oprigtigt at tro på, at kvinder kan mere og andet end at definere sig selv og deres behov ud fra de mænd, de så inderligt savner.

Unge Alice slår op med sin college-sweetheart Josh (Nicholas Braun) for at flytte til New York og udleve singlelivet, og allerede efter første arbejdsdag trækker kollegaen Robin (Rebel Wilson, som nu udelukkende gør karriere i at vulgarisere sit overvægtige korpus) hende med i byen til den lyse morgen.

Sexfikserede Robin tager på sig at ’oplære’ Alice og skubber straks sin nye veninde i armene på bartenderen Tom (Anders Holm), der altid er god for et uforpligtende engangsknald, men som er gået til bizarre indretningsekstremer for at forhindre overnattende damevenner i at blive, til hanen galer: Spradebassen har ganske enkelt lukket permanent for sin vandforsyning.

»Hvad gør du, hvis du skal vaske hænder?« spørger Alice undrende, hvortil Tom svarer: »Hvorfor skulle jeg det, jeg er jo ikke læge«. Øh, ad og WTF?

Ved Toms bardisk hænger også Lucy (Alison Brie aka. Trudie fra ’Mad Men’), amerikansk films mest stereotype bud på en desperat singlekvinde, som har brugt et halvt år på at udvikle den perfekte netdating-algoritme og udelukkende låner barens wifi iført joggingbukser på en fredag aften.

Lucy er en die hard-romantiker, der får ’Sex and the City’s Charlotte til at ligne en veritabel Miranda, og som ufortrødent flasher bryllupsmagasiner til forbipasserende mænd indimellem utallige frugtløse dates. Hun er dog aldeles uinteresseret i Tom – og så spirer amorinerne naturligvis i casanovaens troløse hjerte.

Hvis det lyder som et plot fra den lignende (og langt mere vellykkede) kvindekomedie ’He’s Just Not That Into You’, er det, fordi det er det. Alison Bries karakter er en tro kopi af Ginnifer Goodwins Gigi, mens Anders Holm indtager Justin Longs rolle som bad boy-bartenderen, der stik imod egne dating-dogmer falder for den mest giftelystne pige af dem alle.

’Single i New York’ er da også ligesom ’HJNTIY’ baseret på en bestseller af Liz Tuccillo, der i sin tid blev kendt for sit manusarbejde på ’Sex and the City’, men sidenhen har muteret sit brand af satirisk dating-realisme og troværdige venindeskaber til billeder af moderne unge kvinder som karikerede nikkedukker på frådende tanketom mandejagt i storbyjunglen.

Gudskelov for fantastiske Leslie Mann, hvis plotspor som Alices singlestoresøster snildt havde båret sin helt egen, bedre film. Sålunde er ’Single i New York’ en fragmenteret bastard af en komedie, der tonalt svinger vildt mellem det forudsigeligt tåkrummende og helt anderledes, sødt virkningsfulde sekvenser af ægte filmfølelser – stort set alle med Mann og hendes veloplagte filmbejler, Jake Lacy.

’Single i New York’ vil i bund og grund bare være skæg og løjer og eskapistisk fredagsunderholdning til venindeflokken. Men dens grundlæggende skabskonservative tvivl på yngre kvinders trivsel uden fast sengepartner forbliver problematisk og reducerer filmen til et bedaget biprodukt af tidligere tiders mere succesfulde romantiske komedier.

To stjerner til filmen og en til Leslie Mann.


Kort sagt:
Knuselskede man ’Valentine Day’ og ’He’s Just Not That Into You’, vil ’Single i New York’ levere jævn fredagsunderholdning til venindeflokken. Men titlen til trods synes filmen ikke helt selv at have besluttet sig for, hvorvidt unge singlekvinder i virkeligheden ikke blot er giftelystne Charlotte-romantikere i kortere skørter.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.