’Game of Thrones’: De mest pirrende fanteorier, fra det sandsynlige til det helt aparte

George R.R. Martins omfattende bogunivers og HBO-seriens mange cliffhangers inviterer til ihærdige gætterier fra inkarnerede fans. Hvad er Jon Snow og Tyrions baggrund, hvad er det med Jaimes venstre hånd, og kan vi se frem til årtusindets slåskamp?

The-hound-game-of-thrones
1. The Hound er i live og klar til Cleganebowl

Efter Ian McShane talte over sig, er det nok ret sikkert, at den vansirede kriger The Hound vender tilbage. Men længe før McShanes brøler har der hersket en teori om The Hounds genopståen, for en karakter i GoT er aldrig død, før han er ligkold eller splittet i to (og måske ikke engang der).

Ifølge teorien ’The Gravedigger’ bliver The Hound vækket til live af Elder Brother, Ian McShanes karakter, i den nye sæson. I bøgerne spotter Brienne of Tarth en haltende graver, deraf navnet, med et tildækket ansigt, og flere mener, det skulle være The Hound. Men hvorfor er det vigtigt for fans, at The Hound vender tilbage? På grund af muligheden for en episk kamp mellem brødrene The Hound, Sandor Clegane, og The Mountain, Gregor Clegane: Cleganebowl.

Inspireret af NFL’s Super Bowl i 2013, hvor teorien opstod, er Cleganebowl idéen om det endelige opgør mellem de to brødre, hvor The Hound hævner sin brors ubarmhjertige vansiring af hans ansigt. Og som vi så i slutningen af sæson fem, er The Mountain mere eller mindre genopstået som et übermensch, der nu tjener Cersei, som har planer om at udrydde den religiøse High Sparrow-kult. Så i en imaginær fremtid kan vi se frem til en trial by combat mellem de to med The Mountain som Cerseis duellant og The Hound som High Sparrows.

Cleganebowl holder næppe helt vand, men er absolut en tillokkende tanke.

Game of Thrones Lannister 2
2. Jaime dræber Cersei

Selvom Jaime begærer sin søster og moren til hans børn, kunne det så tænkes, at han vendte på en tallerken og slog sit eget kød og blod ihjel?

Idéen om at Jaime skulle dræbe Cersei er baseret på en profeti. Cersei fik i sin ungdom at vide af Maggy The Frog, at valonqar ville slå hende ihjel. Valonqar betyder ’lillebror’ på high valyrian, og det forklarer Cerseis konstante afsky for sin lillebror Tyrion. Men hvad hvis det ikke er Tyrion, mens hendes lidt yngre tvillingebror Jaime – kunne han slå hende ihjel?

Motivet for mordet står ikke knivskarpt. Men der er en poetisk tilfredsstillelse i, at de to tvillingers romantiske erklæringer om samhørighed ender med ultimativt forræderi.

Andre mener, at Jaime er for oplagt. Med tanke på at ordet ’drage’ er kønsneutralt på high valyrian kunne valonqar være det samme. Og så er der lige pludselig også en lillesøster i spil – ja, alle, der er lillesøster eller -bror til nogen for den sags skyld! Kunne det så være Sansa? Arya? Tommen?

Jon Snow Game of Thrones
3. Den om Jon Snows forældre

Mother of all theories: Hvem er Jon Snows forældre? R + L = J.

Svaret på spørgsmålet er ikke bare endnu en udvidelse af ’GoT’s svimlende familietræ, men måske nøglen til hele spørgsmålet om den retmæssige ejer af jerntronen.

En velkendt teori lyder, at Rhaeger Targaryen, søn af The Mad King, besvangrede Lyanna Stark, som han kidnappede fra Robert Baratheon, hvilket startede hele balladen om tronen. Det ændrer ikke på Snows Stark-aner, men tilføjer Targaryen-blod i hans årer, hvilket gør ham til en potentiel arving af tronen. Ned Stark kan have lovet sin søster på hendes dødsleje at redde Jon fra den nye konge Robert, som svor at dræbe alle Targaryens, og af den grund taget Jon ind som sin egen bastard. Det ville også forklare den ellers ærefrygtige og fromme mands øjensynligt eneste bommert i sit liv.

At Snow er en legitim spiller om tronen, vil give fortællingen ekstra pondus. Men nu må vi jo lige som, om Jon overhovedet er i live til at nå så langt.

Faceless-Men-game-of-thrones
Jaqen H’ghar

4. Faceless Men-konspirationen

Teorier kan også udspringe fra en kilde af ren frustration. For i den lange vandring med Daenerys mod Westeros og de endeløse blodsudgydelser kan man blive fristet til at spørge: Hvad er meningen med det hele?

Det spørgsmål prøver den omsiggribende teori om Faceless Men at svare på. For uigennemsigtigheden i de magiske lejemorderes gøren og laden kunne være vejen til forståelsen af seriens overliggende historie. Jacqen H’gar og hans kompagners dødsrite har måske en større betydning.

Alle teorierne peger mod, at Faceless Men har en finger med i spillet, når det hele skal gå ned. Både fordi de får spandevis af skærmtid, men også fordi deres gud, The Many-Faced, måske giver dem en ordre om at udrydde hele menneskeheden: Valar Morghulis.

Og hvordan gør de bedst det? I ledtog med The White Walkers, som alligevel udrydder alt på deres vej. Og dem kan de få fri ved hjælp af det drageæg, som de måske har stjålet fra Baylon Greyjoy, for drageæg er i stand til at vælte The Wall.

Som det fremgår, er en simpel gennemgang af den omfattende teori umulig, og med de rationelle briller på virker det måske ikke som den mest oplagte måde at forløse ’Game of Thrones’ endelige undergang på.

Theon-greyjoy-game-of-thrones
Theon Greyjoy

5. Baylon Greyjoy blev myrdet af Pilou Asbæks Euron Greyjoy

Nu vi er ved Baylon, ham med drageæggene og far til Theon Greyjoy/Reek, hvordan døde han så egentlig? I denne teori er der både The Faceless Men og Pilou Asbæk indblandet.

Selvom vi aldrig har mødt Baylon, møder vi snart hans piratbror Euron Greyjoy (Asbæk), som overtog titlen som konge af Iron Islands fra sin bror efter dennes pludselige død. Pludselig? Næppe. I bøgerne ankommer Euron belejligt efter Baylons død, på trods af at han er udvist fra Iron Islands og umuligt kunne have kendt til sin brors afgang. GoT-fanatikere filosoferer over, om Euron har hyret en Faceless Man til at dræbe sin bror, så han kunne få kongetitlen.

Som potentiel kongemorder og gængs grum fætter får Pilou Asbæk nok at se til med rollen som skør og skruppelløs.

tyrion-game-of-thrones

6. Tyrion Lannister er en Targaryen

Måske er det ikke kun Jon Snow, der ikke har styr på familierelationerne. Kan Tyrion også være resultatet af en uhellig gerning?

Selvfølgelig har teorien om Tyrion også fået en lille titel, som her lyder: A + J = T, hvilket står for Aerys Targaryen (The Mad King) + Joanna Lannister (Tywins kone) = Tyrion Lannister. Tanken er, at Aerys forgreb sig på Tywins kone, altså Cersei og Jaimes mor. Motivet? Aerys fandt Joanna attraktiv. Tyrion har et grønt og sort øje – kendetegnende for henholdsvis Lannister- og Targaryen-slægten.

Det interessante ved denne teori er, at det placerer Tyrion øverst i tronfølgen, ligesom det gjorde med Jon Snow. Det gør samtidig Tyrion til Daenerys halvsøster, som han her i femte og sjette sæson er på visit hos.

Med tre centrale Targaryens – Daenerys, Tyrion og Jon – er der også åbnet op for endnu en teori. Hurra! I bøgerne ser Daenerys sin afdøde bror Rhaegar, muligvis Jon Snows far, der fortæller, at der findes en treenighed kaldet The Prince That Was Promised eller Azor Ahai, som måske kan udrydde The White Walkers. Hypotesen er, at det kunne være disse tre Targaryens, der er Azor Ahai.

Robert-baratheon-game-of-thrones
Robert Baratheon

7. Planlagt mytteri mod The Mad King

Som vi alle ved, var der jo engang The Mad King aka. Aerys Targaryen, som Jaime Lannister myrdede, eftersom kongens paranoia og sindssyge gjorde ham til en yderst farlig mand at have siddende i lederstolen. Men en teori ved navn ’Southron Ambitions’ anfører dog, at kongens paranoia ikke var helt hul i hovedet.

Længe før Robert startede oprøret mod kongen, havde Rickard Stark, Neds far, selv ambitioner om at overtage tronen med hjælp fra andre huse: Tyrell, Tully, Baratheon, Arryn og Lannister. Men den plan mislykkedes altså, da Rhaegar bortførte Lyanna, og Robert blev særdeles arrig.

Men hvorfor? De fleste af de omtalte huse virkede forholdsvis venligsindede over for hinanden, og der har været tale om flere ægteskaber (og dermed alliancer) mellem husene. Tilhængere af teorien mener, at disse ægteskaber mellem husene er yderst sjældne og derfor må udtrykke en eller anden form for samarbejde.

Hvorfor er det vigtigt? Tja, det er en meget bognær teori og berører dybest set et visuelt ubeskrevet blad i tv-serien, men hvis nu hele grundlaget for mytteriet er en løgn, og det kan forklare en alliance mellem husene, så er det vel ikke helt uinteressant, nu når kampen om kronen spidser til.

catelyn-stark-game-of-thrones

8. The Red Wedding 2

Vi vil nødigt igen bydes den smertelige oplevelse, det var at overvære The Red Wedding. Der eksisterer dog teorier om, at The Red Wedding 2 er på vej – men hvem er så voldsmand, og hvem er offer?

For at svare på det spørgsmål må vi igen gå i bogens gemmer. Mange læseheste har nemlig ventet på at se Lady Stoneheart føre an i et hævntogt i serieuniverset. Lady Stoneheart er såmænd Catelyn Stark, som blev brutalt myrdet ved The Red Wedding, og som nu er genopstået. Lady Stoneheart er mere hævngerrig oldkvinde end kærlig mor, og hun bliver leder af hæren Brotherhood without Banners. Herfra vandrer hun igennem det ganske land og dræber alle, der er i ledtog med, eller blot sat i forbindelse med, The Lannisters.

Lady Stoneheart er endnu ikke blevet genoplivet i serien, hvilket har skuffet mange fans. I bøgerne er der imidlertid planer om et ægteskab mellem Devan Lannister og en Frey, som vi heller ikke har mødt i serien, og Lannister- og Frey-familien samlet ved et bryllup? Det er da en åben invitation for en hævnefuld zombie og hendes dødshær.

Den er måske lidt svært at forestille sig i serien, men man skal aldrig sige aldrig. Og der er nok en del Stark-tilhængere derude, der gerne så Lady Stoneheart hævne sin families undergang.

jaime-lannister-game-of-thrones

9. Jaime Lannisters venstre hånd

Fra de rimeligt sandsynlige og velfunderede teorier til de mere…. aparte.

Jaime mistede både identitet og fingerfærdighed, da hans ene hånd blev hugget af for flere sæsoner siden. Men der er ivrige fans, der håber, at Jaime en dag igen vil blive en af Westeros’ bedste krigere, og mener, at vejen dertil ligger i hans ordblindhed.

En Reddit-bruger, der selv er ordblind, anfører nemlig, at ordblinde ofte er ambidekstrale – altså personer, hvor højre og venstre hånd er lige anvendelige. Det betyder, at Jaimes venstre hånd er lige så god som den højre, og at han igen kan blive en stærk kriger! Som vi allerede har set, kommer det dog til at kræve en hel del træning.

game-of-thrones

10. Drageglas er drageafføring

Vi fortsætter i de mere kuriøse teorier, for en Reddit-tråd har et mindre seriøst emne på dagsordenen: At drageglas, som skal anvendes til at slå The White Walkers ihjel, faktisk er drageafføring. Jep.

Drageglasset er et væsentligt våben i kampen mod White Walkers og kan vise sig mere og mere betydningsfuldt, som serien skrider frem. Hvor glasset kommer fra, har Reddit-brugeren The_Other-Take_Ya så prøvet at forklare gennem en kemisk reaktion:

Dragerne indtager sand, når de lander. Sandet kommer ned i maven på dragerne. Drager spyer ild, så der er varmt inde i dragen. Sand + varme = glas. Dragerne skider smeltet glas, der indeholder deres kræfter. Glas størkner. Drageglas.

De fleste ’Game of Thrones’-entusiaster har taget til takke med idéen om, at drageglas er en obisidian, vulkansk bjergart med glasstruktur, men det tager denne ihærdige fan ikke til takke med. Flere Reddit-brugere har erklæret, at teorien er en af deres favoritter.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af