Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensen trækker sig tilbage – næsten

I dag fylder Danmarks mest berømte og berygtede filmproducent, Zentropas Peter Aalbæk Jensen, 60 år, og i en pressemeddelelse fortæller han, at han vælger at benytte anledningen til at træde tilbage som direktør for det danske filmselskab.

Peter Aalbæk Jensen stiftede Zentropa sammen med Lars von Trier i 1992 og har spillet en afgørende rolle i dansk films udvikling de seneste årtier. Med sin anarkistiske, åbenmundede facon og sprælske ideer har han desuden været noget så sjældent som en producent, der ofte har stjålet mediernes overskrifter. De seneste år har han således ligget i åben krig med Det Danske Filmsinstitut, hvilket det billede, han har sendt ud med nyheden om sin tilbagetrækning, refererer til med instituttets direktør og bestyrelsesformand som havenisser i bunden (se det i sin helhed nedenfor).

Annonce

Allerede i 2009 trådte Aalbæk faktisk delvist tilbage – her overlod han chefstyringen af selskabet til producerne Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth samt juristen Anders Kjærhauge for selv at dedikere sig arbejdet med Zentropas internationale divisioner.

Det er en kendt sag, at Aalbæk dog ikke ligefrem var usynlig i den daglige ledelse af Zentropa siden, og heller ikke denne gang trækker han sig helt fra bygningerne i Avedøre, hvor han fortsætter som »menig medarbejder« under en kollektiv ledelse, der kommer til at bestå af de tre ovennævnte samt økonomichef Frederik Nemeth og distributionschef Rikke Ennis.

»Selv vil jeg fortsætte mit  virke som igangsætter af filmprojekter. Dette har jeg flirtet med i nogle år. Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q og Jesper W. Nielsen og Søren Sveistrups ‘Der kommer en dag’ er de foreløbige færdige resultater. I år starter jeg  Birgitte Stærmose/ Kim Fupz Aakesons ‘Darling’ og Anders Morgenthaler/ Mikael Wulfs ‘Vejfesten’«, skriver han i pressemeddelelsen.

Mest læste

Wiz Khalifa viser sit overdådige hjem frem i ny video – rygerbar, legerum og masser af billeder af ham selv
Ryan Gosling, Donald Glover og Kevin Hart kan ikke holde masken i geniale 'SNL'-bloopers
Halvårets 10 bedste danske sange
Verdens mest oversete serier #3: »Jeg sagde farvel til familien Braverman i en pøl af tårer«
Debatten om Scarlett Johanssons transrolle er ærgerligt reaktionær – og misser en vigtig pointe
Street style: Afslappet sommerstil på Musik i Lejet
Timothée Chalamet forvandles til klassiske kunstværker – og det er lige så fantastisk, som det lyder
Vi kårer: Halvårets 15 bedste udenlandske sange
'Mamma Mia! Here We Go Again!': ABBA-fest i det græske øhav er solid sommerunderholdning
Joaquin Phoenix' Joker-film får premieredato