Oplev Andy Serkins Oscar-værdige præstation i 'Abernes planet: Opgøret'

‘Game of Thrones’: Få styr på teorien om Jon Snows forældre, der kan blive afgørende for tronekampen

‘Game of Thrones’: Få styr på teorien om Jon Snows forældre, der kan blive afgørende for tronekampen

(Spoilers for andet og tredje afsnit af sjette sæson ‘Game of Thrones’, men vi lover kun at gisne om, hvem Jon Snows forældre er)

»Hvem er Jon Snows mor?«, spurgte George R.R. Martin, første gang han mødtes med D.B. Weiss og David Beinoff for at diskutere tv-serien over hans livsværk. Hvad de svarede, ved vi ikke, kun at det var rigtigt, og at hvis det spørgsmål havde så stor betydning for tilliden mellem ophavsmanden og tv-folkene, så må det også være af stor betydning for seriens univers.

Fans ved da også, at spørgsmålet om Snows mor er essentielt, og det er derfor med stor iver, de venter på at få svaret. Kan det komme i sæson seks?

Vi har før berørt teorien om Jon Snows forældre, men nu hvor Bran Stark og The Three-Eyed Raven spøger i Ned Starks fortid og følger jagten på den hidtil usete Lyanna Stark, synes nøglen til teoriens forløsning at være nær. Så vi hiver den lige op igen og prøver at forklare, hvorfor mange mener, at den holder vand.

Så her kommer den: Lyanna Stark og Rhaegar Targaryen er Snows forældre (L + R = J).

1. Hvem hulan er Lyanna Stark og Rhaegar Targaryen?

Hvis du ikke har læst bøgerne og for længst har glemt den der kvinde, Kong Robert fablede om i sæson ét, så tager vi den lige fra en ende af. Lyanna Stark er, udover at være søster til Ned Stark, nemlig roden til hele det oprør, der rykkede rundt på kongerækken og fjernede The Mad King fra tronstolen for mange, mange år siden.

Rhaegar Targaryen, søn af Aerys II, The Mad King, kidnappede Lyanna Stark af stadig ukendte årsager, og dermed kidnappede han Robert Baratheons forlovede og store kærlighed. Brandon Stark, Lyannas anden bror, red straks til King’s Landing for at dræbe Rhaegar, men blev lige så hurtigt taget til fange af The Mad King for at konspirere om drabet på hans søn.

The Mad King dræbte både Rickard og Brandon Stark, så Ned Stark både mistede far og ældste bror og blev ny Lord i Winterfell. Da The Mad King sendte bud efter Ned og Robert Baratheon, sagde Jon Arryn – The King’s Hand – stop, og det skulle være dette vendepunkt, der startede oprøret, der endte med at vælte den gale konge.

Alt imens oprøret hærgede King’s Landing, havde Rhaegar bortført Lyanna til Tower of Joy.

2. Bliver man da gravid af at blive kidnappet?

Nej, det gør man selvfølgelig ikke, og ja, der er ikke nogen åbenlys grund til, at Rhaegar skulle have besvangret Lyanna. Hvad vi ved er, at han tidligere i bøgerne har begæret hende frem for sin egen hustru, som efter sigende også skulle være infertil. Det er i hvert fald teorien, at han i Tower of Joy gør Lyanna gravid for dernæst at forlade hende for at hjælpe sin far kæmpe mod oprørerne. Han endte dog sine dage med at dø ved Robert Baratheons hånd i nærkamp.

Sponsoreret indhold
En præst, en gangster og en kultleder går ind på et hotel
… og deres mørke, mystiske hemmeligheder smuldrer i den stjernespækkede thriller ‘Bad Times at the El Royale’. Find spilletider og billetter her.
Nordisk Film

3. Hvorfor skulle Ned så lege plejefar?

Efter oprøret et år senere leder Ned Stark efter sin søster og finder tre Kingsguards ved Tower of Joy, og det var denne scene, vi bevidnede i tredje afsnit, hvor Bran så sin far medvirke i et æreløst drab. Vi forlod Ned, just inden han nåede op i tårnet, hvor han finder sin elskede søster liggende for døden badet i sit eget blod. I bøgerne giver han hende et løfte, hvis indhold stadig er en godt gemt hemmelighed.

Ifølge teorien lovede han sin døende søster at passe på hendes nyfødte søn og tage ham ind som sin egen, efter Robert Baratheon, den nye konge, svor at dræbe alle Targaryens – og som søn af Rhaegar ville det lille barn være godt placeret i tronfølgen og udgøre en reel trussel. Og måske er det derfor, at Ned Stark har opdraget Jon Snows som sin egen på trods af modstanden fra hans ellers hengivne Catelyn Stark.

4. Jamen, han ligner jo overhovedet ikke en Targaryen?

Nej ikke lige umiddelbart, men der er alligevel nogle små hints, der linker Snow til Targaryens. Ser man tilbage på Targaryens mange bastardunger gennem George R.R. Martins fortællinger, er de langt fra alle lyshårede. Så allerede af den grund lover udseendet intet om bastardungers oprindelse. Og tænk over, at alle Stark-børnenes direwolfs er mørke – undtagen Ghost, Snows, der er kridhvid som en Targaryen.

Der er også andre små hints i bøgerne, som da Ned samler trådene om Roberts bastarder – og indser de incestuøse Lannisters handlinger – og pludselig vandrer hans tanker over på Jon Snow og løftet til Lyanna. Et tilfælde? Umuligt!

5. Hvad skal vi bruge alt denne spekulation til?

Hvis Snow er en royal bastardunge, besvarer det en del spørgsmål. Hvorfor skal vi pludselig tilbage til Ned Starks ungdom, og hvorfor skal vi møde Lyanna Stark nu? Hvorfor har en ligegyldig bastard konsekvent spillet så stor en rolle i serien og bøgerne igennem? Og hvorfor skulle han vækkes til live, som den eneste i tv-serien nogensinde? Vi ser frem til, at Snow kan få en betydeligt større plads i tronekampen frem for at være Lord Commander ved muren. Hov, er det ikke også den tjans, han lige er smuttet fra?

Læs mere: ’Game of Thrones’: De mest pirrende fanteorier, fra det sandsynlige til det helt aparte

Advertisement