Frank Hvam: »Jeg er en idiotisk standup-komiker, som i manges øjne ikke hører til i ‘Game of Thrones’«

Frank Hvam: »Jeg er en idiotisk standup-komiker, som i manges øjne ikke hører til i ‘Game of Thrones’«

Mild spoiler-alert: Frank Hvams rolle i ’Game of Thrones’ og mindre dele af den tråd, hvor han medvirker i, bliver omtalt nedenfor.

Dagens store nyhed fra seriefronten er, at Frank Hvam – i en klar kandidat til årets mest overraskende stykke castingmatchmaking – har landet en lille rolle som bibliotekaren, der tager imod Samwell Tarly og familien ved Maester-skolen i Oldtown i sjette sæsons tiende afsnit ’Game of Thrones’.

Vi fangede en munter Frank Hvam til en kort snak på telefonen om rollen og hans forhold til HBO’s store fantasy-serie.

Hvordan kom rollen i stand?
»Det var en kæmpe casting med flere tusinde mennesker, hvor jeg så fik rollen! Ej, det var det ikke. Det handler om, at Dave Benioff og D.B. Weiss (seriens hovedforfattere, red.) er meget glade for ’Klovn’. Og det har de ad flere omgange udtrykt gennem Nikolaj Coster-Waldau, som var så sød at sige det videre. Og på et tidspunkt er de i Danmark, og så hægter vi os på dem, Casper og mig, og hygger os lidt. Og så ringede de så senere, fordi de syntes, det kunne være sjovt. Mere indviklet var det ikke«.

Nævnte du dengang, I mødtes, at du var interesseret i en rolle?
»Nej, slet ikke«.

Overraskede det dig så, da du fik opkaldet?
»Jeg var ikke i tvivl om, at jeg kunne spille en lille rolle i den her serie. Så jeg ved ikke, om jeg var i chok-chok. Det foregår altid sådan i vores branche, at det er en fordel, at man kender nogen, som synes, man kan bruges til et eller andet«.

Hvordan var optagelserne?
»Det er et kæmpe apparat. Det var virkelig sjovt at se et så stort apparat tæt på, det får jeg muligvis ikke lov til igen. Jeg brugte meget tid på bare at kigge på de to showrunners. Dem kunne jeg lære rigtigt meget af, hvordan de håndterede et set. Ikke at jeg kommer til at styre et så stort set på noget tidspunkt. Men det var rigtigt sjovt at se dem skrive og styre slagets gang på én gang.

Vi optog flere dage i Spanien, hvor selve scenen blev lavet, og så en dag i Belfast, hvor vi lavede blue-screen. Der er jo ikke noget, der er overladt til tilfældighederne i den produktion. Men selve optagelsen tog ikke mere end en halv dag. Og blev til et meget flot minut!«

Hvad kunne du lære af Benioff og Weiss?
»Det var den der overskudsagtige tilgang til tingene. De hyggede sig simpelthen så godt. De skabte god stemning på settet. De har vildt dygtige folk til at klare alt det praktiske, så de svæver over vandene og fortæller folk, at de var gode, og opmuntrede og fortalte jokes. Det var meget imponerende«.

Hvor mange takes krævede din scene?
»Det har jeg faktisk ingen ide om. Det var ikke sådan, at jeg syntes, det blev pinligt, men der var da en del. Og så skal kameraet jo også vendes ad flere omgange. Så der kan godt gå en halv dag med det i hvert fald«.

Frank Hvam Game of Thrones
Er du selv stor ’Game of Thrones’-fan?
»Ja, det er jeg. Jeg kan virkelig godt lide fantasy i det hele taget, så jeg var meget glad for at være med. Jeg har som mange andre set det hele. Måske kunne en rolle i ’Ringenes herre’ have slået det, men der var ikke meget, der kunne gøre det. En lille hurtig ork. I en indsats. Det er nok det, jeg har drømt om i nogle år. Men i stedet for slog jeg til nu. Man må committe sig til ét univers!«

Så nu blev det bibliotekar i stedet for ork.
»Ja ja, måske er jeg bare bibliotekar, mere end jeg er ork«.

Hvordan havde du det selv med Samwell Tarly-tråden, som fans ofte langer ud efter?
»Jeg tror også, jeg har haft det lidt ambivalent med Samwell Tarly. Men nu, hvor jeg har spillet direkte over for ham, er han jo min favorit«.

Det er klart.
»Nu må der ikke ske ham noget! Men han er jo en lidt pivet type, som rent dramaturgisk er vigtig i sådan et machounivers, hvor alle handler, og det er meget actionbetonet. Så er det godt med sådan en virkelig irriterende tyk fyr, der er helt pivet og slet ikke tør noget. Og hele tiden gemmer sig og dukker sig. Og som egentlig bare vil sidde ovre i et hjørne og læse lidt. Det er jo som vores Pivert!«

Fuldstændigt. Hvem var din yndlingskarakter før?
»Det er jo selvfølgelig vores dværg. Og så Nikolaj Coster-Waldau, det er en skide god karakter. Men der er så mange. Det er det, der gør det til en så god serie«.

Var det helt bevidst, at du ikke havde fortalt om rollen på forhånd?
»Jeg kunne jo risikere at være blevet klippet ud. Og så mener jeg heller ikke, man behøver ringe til den danske presse, hver gang man spiller med i en stor international serie. Det kommer jo. Folk kan se det. Det har jeg glædet mig til at sige, kan du godt høre!

Ej, jeg er jo en idiotisk standup-komiker, som i mange danskeres øjne ikke hører til i det univers. Så det synes jeg, at folk skulle have lov til selv at more sig over. Jeg vil jo heller ikke ødelægge serien for nogen, som holder meget af fantasy og lidt mindre af mig. Jeg har forsøgt at være meget loyal over for serien og over for seriens fans – ikke at fylde for meget i deres hoveder, inden de skulle i gang med sæson 6. Det føler jeg, jeg skylder gode fans af ’Game of Thrones’«.

Hvordan var det for dig med din komiske baggrund at træde ind i et så højtidelig univers?
»Nu var de så søde og venlige at give mig en rolle, hvor der er lidt komik. Ikke meget, men lidt. Men altså, havde de bedt mig om at spille én af zombierne, havde jeg gjort det. Eller en mand, der skulle skydes med en ventil i ryggen, og man aldrig så mere end det, så havde jeg også gjort det«.

Er det egentlig din egen stemme? Den lyder lidt anderledes.
»Det er det. Men jeg har jo en meget udpræget dansk accent, og det kan jeg bare ikke løbe fra. Jeg er jo stolt af at være så dansk. Men der har de lige været med til at dække nogle steder. Der er en sød engelsk mand, som jeg er dybt taknemmelig for har været inde og pille noget dansk accent af mig, det ved jeg. De tager nogle ord, jeg ikke kan finde ud af at sige, og så dækker de over det. Jeg kan høre, der er nogle ord, jeg ikke kan udtale lige så flot«.

Dét er fantasy!
»Præcis. Men skulle jeg spille græstot i baggrunden, havde jeg også gjort det«.

Og der kan sagtens komme en zombierolle senere.
»Ja, alt kan ske. Og så kan jeg selvfølgelig ikke sige mere«.

Nej, skal du være med i flere afsnit?
»Det må jeg slet ikke udtale mig om. Men jeg bliver jo ikke slået ihjel i hvert fald. Det er det eneste, jeg kan sige med sikkerhed.«.

Har du roller i andre store serier, vi ikke har hørt om?
»Nej, det kan jeg heller ikke afsløre. Man må se alle de store serier og se, om jeg dukker op!«.

Læs også: Efter Frank Hvam – hvis alle roller i ‘Game of Thrones’ blev spillet af danskere

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold