Øjenåbnere: De mest skelsættende LGBTQ-film fra de sidste ti år

Den aktuelle tåreperser ’Freeheld’ har Ellen Page og Julianne Moore i hovedrollerne som et lesbisk par, der må kæmpe mod et forstokket retssystem, som ikke anerkender deres forhold. Det er et mainstreambud på homoseksualitet, som måske ikke ligefrem skubber grænserne. Men det har en lang række andre film gjort de seneste år. Her fremhæver vi de seneste ti års mest vigtige og progressive LGBTQ-film.

1. ’Carol’ (2015)

Todd Haynes’ ’Carol’ er lige nøjagtigt den mesterlige film om homoseksualitet og, måske mere præcist, den lesbiske oplevelse, man havde håbet på, den ville være. Den ikoniske New Queer Cinema-instruktør har lige siden debuten ’Poison’ i 1991 igen og igen rykket grænser for filmkunsten ved at insistere på fortællinger, der udspringer af det stigma af andethed, der knytter sig til homoseksualitet.

Alle Todd Haynes’ film er på den ene eller anden måde vigtige milepæle i LGBTQ-filmhistorien, men ’Carol’ er måske den amerikanske instruktørs mesterværk.

Baseret på krimiforfatterinden Patricia Highsmiths lesbiske feberdrøm af en roman fra 1952, der – gisp! – vovede sig ud i noget, der ligner et lykkeligt punktum i romancen mellem forstadsfruen Carol og butikspigen Therese, er Haynes allerede på hellig grund. Læg dertil Cate Blanchett og Rooney Mara i de respektive roller – og lad de to udveksle længselsfulde, stjålne blikke galore for derigennem at lade dem se hinandens sande natur lige bag den nøje opstillede fernis af forløjethed, livet som lesbisk i 1950’ernes USA medførte.

’Carol’ er en frydefuld langsom, enormt billedskøn og vildt, vildt romantisk filmoplevelse, hvor dramaet bedst læses mellem linjerne og de to skuespillerinders blikke. ’Carol’ handler om at se på og blive set som homoseksuel, og dens emotionelle indsigtsfuldhed og sømløse periodeskildring katapulterer den op til øjeblikkelig klassikerstatus.

Soundvenue 1 / 10 Soundvenue