Syv eksplosive actionfilm, der står i gæld til ‘Bourne’-filmene

Syv eksplosive actionfilm, der står i gæld til ‘Bourne’-filmene
'Bourne'-serien har sat sit tydelige aftryk på actiongenren som helhed. Her er de film, der har ladet sig inspirere mest af filmenes udtryk – på godt og ondt.

Torsdag rammer femte film i Bourne-franchisen, ‘Jason Bourne’, de danske biografer. Matt Damon og instruktøren af anden og tredje film i serien, Paul Greengrass, er tilbage, efter de overlod tøjlerne til andre kræfter i den skuffende spinoff ‘The Bourne Legacy’ fra 2012.

Seriens tre første film står i dag blandt de mest indflydelsesrige actionfilm i det nye årtusinde. Hvor James Bond-filmene havde kørt spiongenren i sænk med fjollerier, er der en helt anden alvor og nerve i de mørkegrå ‘Bourne’-film med Matt Damons hårdtslående og hukommelsessvigt-ramte superagent. Det er næppe tilfældigt, at Bonds transformation i Daniel Craigs æra har lagt den kulørte Roger Moore-stil på hylden til fordel for en antihelt med ar på sjælen.

Paul Greengrass blev hyret som instruktør, efter producerne så hans film ‘Bloody Sunday’, og var tilhængere af britens »fornemmelse for kameraet som deltagende seer«, en visuel stil, som producerne mente ville fungere godt i ‘Bourne’-filmene. ‘The Bourne Supremacy’ og ‘The Bourne Ultimatum’ er da også blevet kendt for deres shaky cam-stil, som sidenhen er blevet kopieret i en lind strøm af actionfilm.

Det er langt fra alle, der er tilhængere af udtrykket, men som ‘Bourne’-filmene har vist, kan det fungere, hvis det gøres rigtigt. Læs med på de følgende sider, hvor vi har samlet syv actionfilm, der, inspireret af ‘Bourne’-filmene, har gjort brug af den håndholdte stil.

1. ‘Cloverfield’

Modstandere af Greengrass’ shaky cam i ‘Bourne’-filmene kaldte stilen for queasy cam, fordi den gav visse seere kvalme. Da ‘Cloverfield’ ramte biograferne i 2008, valgte biografkæden AMC at advare om denne effekt: »Due to the filming method used for ‘Cloverfield’, guests viewing this film may experience side effects associated with motion sickness similar to riding a rollercoaster«.

Filmanmelderen Roger Ebert har beskrevet ‘Cloverfield’ som »Godzilla meets queasy cam«. Filmen skal forestille at være såkaldt found footage, optaget på en camcorder, og følger seks unge newyorkere, der flygter fra et gigantisk monster, der angriber byen, mens de er i gang med at holde en fest. Alle filmens 84 minutter er filmet med håndholdt kamera. ‘Cloverfield’ er et eksempel på en actionfilm, hvor shaky cam-stilen er effektiv og veleksekveret og bidrager til filmens paniske, forvirrede og realistiske stemning.

Mens film som ‘The Blair Witch Project’, ‘Children of Men’, ‘Battle Royale’ og ‘The Kingdom’ havde populariseret den håndholdte stil i årene op til, var ‘Cloverfield’ blandt de første blockbuster-demonstrationer af potentialet i shaky cam-teknikken.

Soundvenue 1 / 7 Soundvenue