Golden Globes: De største overraskelser og forbigåelser

Golden Globes: De største overraskelser og forbigåelser

Golden Globe-priserne bliver uddelt af omtrent 100 ikke-amerikanske filmjournalister, der er bosiddende i USA og udgør den såkaldte Hollywood Foreign Press Association.

Det er en lille idiosynkratisk gruppe, hvis smag kan være svær at aflure på forhånd, og der er derfor også altid overraskelser, når vinderne bliver annonceret under det årlige show. 2017 var ingen undtagelse.

Selvom der på filmfronten ikke er nogen direkte forbindelse mellem vinderne ved Golden Globe og de senere sejrherrer under Oscar (det er helt forskellige mennesker, der stemmer), kan en Globe-sejr alligevel give omtale og medvind på et afgørende tidspunkt i Oscar-ræset. Og der er derfor god grund til at bide mærke i, hvem der blev kaldt på podiet, og hvem der måtte blive siddende i salen med et straight face.

På tv-fronten var det også interessant at se, hvordan der var markante forskelle fra de priser, der blev uddelt ved Emmy-uddelingen – tv-verdenens Oscar – i efteråret.

Men nok snak: De største overraskelser og forbigåelser ved nattens uddeling:

Night Manager

Hugh Laurie (tv.), Tom Hiddleston (i midten tv.) og Olivia Colman (nr. 2 fra højre) vandt alle for deres roller i ‘The Night Manager’.

Biers skuespillerstjerner rydder bordet

Enkelte havde gættet på, at Olivia Colman havde en chance i feltet for bedste birolle i en miniserie, men ingen havde forventet, at ’The Night Manager’ tog alle sine skuespillerstik hjem.

Tom Hiddleston, Hugh Laurie og Colman vandt alle for deres roller – foran favoritter fra serier som ’The People v. O.J. Simpson’, ’Westworld’, ’The Crown’ og ’Game of Thrones’.

Det skal ikke mindst tilskrives Hollywood Foreign Press Associations ikke-amerikanske ophav – dens mange europæiske medlemmer har utvivlsomt haft et godt øje til de store navne i den britiske serie, hvis seks afsnit alle blev instrueret af Susanne Bier.

Moonlight

‘Moonlight’

’Moonlight’ tager et vigtigt stik foran ’Manchester by the Sea’

Det var ingen sensation, at ’Moonlight’ vandt dramakategorien for bedste film foran hovedkonkurrenten ’Manchester by the Sea’ – og dog: Som aftenen skred frem, og Barry Jenkins seksdobbelt nominerede film ikke havde vundet en eneste pris (se nedenfor), tydede noget på, at den anmelderroste film om en homoseksuel sort mands barske liv ikke faldt tilstrækkeligt i de stemmeberettigedes smag.

Det var dog forkert. ’Manchester by the Sea’ måtte nøjes med Casey Afflecks skuespillerpris og står en lille tand svagere i Oscar-kapløbet mod de andre forhåndsfavoritter, ’La La Land’ og netop ’Moonlight’.

Moonlight ali

Mahershala Ali i ‘Moonlight’

Men dens skuespillerfavorit blev forbigået

’Moonlight’s største nederlag udspillede sig i kategorien bedste birolle, hvor Mahershala Ali, som mange vil kende som Remy Danton i ’House of Cards’, var storfavorit til at vinde, ligesom han har gjort ved alle sæsonens tidligere prisshows.

I stedet gik Golden Globe – temmelig uforståeligt for de fleste, feltet taget i betragtning – til Aaron Taylor-Johnson, der spiller voldspsykopat i Tom Fords danmarksaktuelle ’Nocturnal Animals’. Er Taylor-Johnson bare et mere genkendeligt navn end Ali?

Det er svært at sige, men Ali er nu stadig storfavorit, når Oscar-statuetterne senere skal uddeles.

74th Annual Golden Globe Awards - Arrivals

Rami Malek og ‘Mr. Robot’-medstjerne Christian Slater under Golden Globes. Foto: Frazer Harrison/Getty Images

Sponsoreret indhold
Weekenden starter til Fredagsrock i Tivoli
Hver fredag indhyller et nyt navn byens hyggeligste have i fest, fadøl og formidable toner. Oplev Mew, C.V. Jørgensen, Karl William og mange flere.
EKSTERNT LINK
Tivoli

Rami Malek snydt – igen

Rami Malek vandt Emmy’en for sin hovedrolle i hackerserien ’Mr. Robot’, og mange havde regnet med, at det ville gentage sig ved Golden Globes.

Det gjorde det ikke. Billy Bob Thornton vandt for sin præstation i den relativt upåagtede Amazon-serie ’Goliath’. Det har nok ikke skadet ham, at han er et kendt og etableret navn i Hollywood.

Paradoksalt nok tabte Malik også sidste år – til Jon Hamm for sidste sæson ’Mad Men’.

Huppert Elle

Isabelle Huppert i ‘Elle’

Isabelle Huppert vinder over Portman

Det er usædvanligt, at en skuespiller i en fransk- eller fransksproget film vinder en hovedrollepris ved de amerikanske uddelingsshows. Man vil måske huske Marion Cotillard for ’Spurven’ og Jean Dujardin for ’The Artist’, og nu skriver Isabelle Huppert sig overraskende ind i det eksklusive selskab.

Favoritten var ellers Natalie Portman for præsidentfrueportrættet i ’Jackie’, men Huppert vandt for sin rolle i Paul Verhoevens kontroversielle film, der handler om en kvinde, som jager den mand, der voldtog hende.

’Elle’ vandt også prisen for bedste udenlandske film, og det kan sagtens ses som en måde, hvorpå The Hollywood Foreign Press Association viser, at de er mere åbensindede end Oscar-akademiet, der forbigik ’Elle’ helt, da shortlisten til bedste udenlandske film skulle findes.

Desuden er Huppert et utroligt anerkendt navn, der har haft et bragende flot år med både ’Elle’ og Mia Hansen-Løves ’Dagen i morgen’.

The Night of

‘The Night Of’

Topscorer HBO går tomhændet hjem

14 chancer havde HBO for at score en pris under nattens uddeling, 14 gange blev de snydt.

Ingen af forbigåelserne var decideret chokerende, men som topscorer blandt kanalerne i nomineringsfeltet var det alligevel en streg i regningen for tv-fyrtårnet. ’The Night of’ blev overhalet inden om af ’The People v. O.J. Simpson’ og ’The Night Manager’ i miniseriefeltet, og veteranerne ’Veep’ og ’Game of Thrones’ havde lige så lidt heldet med sig som de nye ’Westworld’ og ’Insecure’.

Blackish Trace Ellis Ross

Trace Ellis Ross skaber historie

Flere af HBO-forbigåelserne skete i feltet for bedste skuespillerinde i en komedieserie, hvor Julia Louis-Dreyfus (’Veep’) og Issa Rae (’Insecure’) var nomineret.

De måtte dog se sig slået af den erfarne Trace Ellis Ross fra familiekomedieserien ’Black-ish’, der skabte historie som den første sorte kvinde, der vandt prisen siden 1983. Det var første gang, Ross var nomineret.

Hidden Figures

Ups: ’Hidden Figures’ blev til ’Hidden Fences’

’Hidden Figures’, om et hold afroamerikanske kvinder, der skabte de matematiske udregninger bag NASA’s første rummissioner gik til Golden Globe-fest med to nomineringer, men både Octavia Spencer og Hans Zimmer og Pharrell Williams’ score blev forbigået.

Men ikke nok med det. To gange på aftenen blev filmen blandet sammen med en anden film med afroamerikanske skuespilbesætning, Denzel Washington-filmen ’Fences’ om en familiefars tilværelse i 50’erne.

Da Michael Keaton skulle annoncere Octavia Spencers nominering på scenen, kaldte han filmen for ’Hidden Fences’, og det samme havde en NBC-vært gjort i et interview med Pharrell under præ-showet tidligere på aftenen. Freudian slip med racistiske undertoner?

Læs også: ‘La La Land’ udraderer alt og alle ved Golden Globes – se hele vinderlisten

Læs også: Meryl Streep holder en fænomenal anti-Trump-tale under Golden Globes – med skælvende stemme