NRK om ‘Skam’-fremtiden: »Finder vi ikke en løsning, må danske fans se sæson 4 på DR«

NRK om ‘Skam’-fremtiden: »Finder vi ikke en løsning, må danske fans se sæson 4 på DR«

Det var lidt af et chok, da NRK i fredags meldte ud, at ‘Skam’ ikke længere er tilgængelig for folk uden for Norge. Årsagen er knas med musikrettighederne, som ifølge aftalen omfatter et norsk publikum, men ikke de mange seere i udlandet (læs: Danmark), der nu ser med.

Lige nu kan man derfor ikke se ‘Skam’ fra hverken tv.nrk.no/serie/skam eller skam.p3.no, hvilket i sig selv er en alvorlig sag for mange entusiaster, men nærmest traumatiserende bliver det først, når fjerde sæson løber af stablen engang ud på foråret.

Det store spørgsmål er, om NRK når at få en aftale i hus med musikrettighedsorganisationen IFPI og musikselskaberne inden premieren. Så det spørgsmål har vi stillet til NRK’s advokat Kari Anne Lang-Ree, hvis svar er knap så opmuntrende, som man kunne ønske:

»NRK skal have møde med IFPI i den kommende uge for at se, om vi kan finde en løsning. Desuden skal vi tage kontakt til musikselskaberne«, skriver hun i en mail.

»Lige nu er det derfor helt uklart, om det i fremtiden bliver muligt at se ‘Skam’ åbent fra NRK’s webafspiller. Hvis vi ikke finder en løsning, må de danske fans vente med at se sæson 4, til DR viser den. Det håber vi jo, at de (DR, red.) også vil med sæson 4«, fortsætter Kari Anne Lang-Ree.

Problemet kan være, at det bliver en bekostelig affære, hvis NRK skal cleare rettighederne til hele verden, selvom det ‘kun’ er Danmark (og i langt mindre grad Sverige), der ser med. Da der kun er norske undertekster, ser de fans, serien har fået i andre dele af verden, med ad andre, mindre legitime kanaler. Mon man kan finde en teknisk og rettighedsmæssig løsning, hvor det kun er Skandinavien, serien kan ses i, og hvor det således kun er de skandinaviske rettigheder, der skal cleares?

Hvad angår DR, har kanalen foreløbigt kun vist de første to sæsoner af ‘Skam’ (som fortsat kan ses på dr.dk), og seriens fans vil næppe acceptere, hvis de skal se sæson 4 med en tilsvarende forsinkelse.

Omvendt står DR med en gylden mulighed for at blive omdrejningspunkt for den danske ‘Skam’-hype, hvis de køber rettighederne til simultantvisning. Det bliver nok ikke billigt, men vil måske dulme en smule af misundelsen på nordmændenes banebrydende gymnasiefortælling.

Læs også: Hovedpersonen i ‘Skam’ sæson 4 – fra favoritten til sparevalget og det forfængelig håb

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af