Shia LaBeoufs anti-Trump-projekt lukkes ned grundet ekstrem vold – og har dermed bevist sin pointe

Shia LaBeoufs anti-Trump-projekt lukkes ned grundet ekstrem vold – og har dermed bevist sin pointe

Tre uger – det blev levetiden for den kunstinstallation i New York, skuespiller Shia LaBeouf sammen med de to kunstnere Luke Turner og Nastja Säde Rönkkö opførte på dagen for præsident Donald Trumps indsættelse 20. januar.

Projektet med titlen ‘He Will Not Divide Us’ har fra dag ét været omgærdet af voldelige hændelser (blandt andet et ny-nazistisk rant og en anholdelse af LaBeouf), hvilket har ført til, at væbnet politi har måttet overvåge pladsen foran Museum of the Moving Image døgnet rundt. Det har museet nu taget konsekvensen af ved at annoncere projektets lukning på sin Twitter-profil. Museet skriver blandt andet:

»The installation created a serious and ongoing public safety hazard for the Museum, its visitors, staff, local residents, and businesses. The installation had become a flashpoint for violence and was disrupted from its original intent«.

Konceptet var enkelt; et kamera og en mikrofon placeret uden for museet i bydelen Queens inviterede forbipasserende til at sige ordene ‘He will not divide us’ døgnet rundt under Trumps 4 år (eller mere) lange embede. Projektet har således som udgangspunkt søgt at skabe samhørighed i USA’s politisk set splittede befolkning – men har i sidste ende udstillet netop denne splittelse og den vold og tumult, som følger i dens kølvand. På den måde er kunstprojektet med den definitive lukning lykkedes til fulde.

LaBeouf, Turner og Rönkkös reaktion på projektets hjemmeside er kortfattet, men utvetydig:

»The Museum of the Moving Image have abandoned the project. The artists, however, have not«.

Sponsoreret indhold
Det lykkedes ikke, da ’Girls’ peakede …
... men nu er Sara Hjort endelig lykkedes med at komme på forkant på Lena Dunaham-fronten. Hør om hendes tv-cravings her.