‘Casting JonBenet’ er et dybt originalt take på true-crime genren – se traileren her

En seksårig amerikansk skønhedsdronnings mistænkelige bortgang har i over 20 år fascineret politimænd, krimifanatikere og ganske almindelige borgere. Men er de endeløse spekulationer om en morder, vi nok aldrig kommer til at identificere, overhovedet værdifulde i dag? Er det på tide at give JonBenet Ramsay fred?

Hybriddokumentaren ‘Casting JonBenet’ stiller disse spørgsmål. Vi udvalgte filmen som en af de bedste film på dette års Sundance Film Festival, da den med sit originale take på en ellers gennemanalyseret fortælling om et ugudeligt barnemord fik prikket til spekulationsiverens slagside.

Formen er ganske anderledes, end vi er vant til i true crime-genren. Instruktør Kitty Green har i sit forsøg på at belyse sagens konsekvenser hentet et væld af almindelige mennesker ind fra JonBenets hjemby Boulder, Colorado. De er til audition for at få rollen som JonBenets mor, far, bror, formodede gerningsmand og politimænd, men rekonstruktionen er kun et dække for at fortælle en historie om menneskelig fascination, rygtebørsens magt og den lille utidigt døde pige, der står i centrum af det hele.

‘Casting JonBenet’ får premiere på Netflix den 26. april.

Læs mere: Sundance: Vi har set filmen, der bliver kaldt en revolution for homokærlighed på lærredet