Netflix optrapper krigen mod biograferne med kontroversiel udtalelse

Netflix optrapper krigen mod biograferne med kontroversiel udtalelse

Netflix bryder de konventionelle normer for filmdistribution med deres simultane premierer på spritnye film, samtidig med eller endda før de er kommet i biografen.

Det har skabt tjenesten fjender i biografledet, og i USA har organisationer som National Association of Theatre Owners for eksempel været efter Netflix, som de mener underminerer den platform, der genererer flest penge i filmuniverset: Biografen.

Under en Q&A i Netflix’ hovedkvarter kom tjenestens CEO Reed Hastingmed en udtalelse, der nok ikke just bygger broer til biograferne. For godt nok udtalte han, at »vi er ikke anti-biograf«, men da han blev spurgt, hvordan biograferne har udviklet sig  over de sidste 30 år, lød svaret provokerende: »Tja, popcornene smagte bedre, og det er dét«.

Under Q&A-sessionen kom han med bud på nye distributionsmodeller, som kan give filmmediet samme momentum, som kabelnetværker og online-tjenester har gjort for tv-serien.

»Det Netflix vil er a sætte filmen fri. Fundamentalt handler det om at lade filmindustrien vokse,« sagde han.

På trods af Netflix’ uoverensstemmelser med biografleddet fik de sidste efterår en aftale igennem med det lille firma iPic Entertainment. Det er en kæde på blot 15 biografer i USA, og aftalen lyder, at de vil vise 10 af Netflix’ film, samme dag som de bliver frigivet på tjenesten. Det skal især ses i lyset af, at biografdistribution er et formelt krav, hvis en film skal tages i betragtning til Oscar.

Læs også: Martin Scorsese sender sin næste film til Netflix – men taler dårligt om hjemmebiografen