‘Billions’-stjernen Asia Kate Dillon udfordrer de kønsopdelte priskategorier

‘Billions’-stjernen Asia Kate Dillon udfordrer de kønsopdelte priskategorier

I den nye sæson af Showtimes ’Billions’, der herhjemme kan ses på HBO Nordic, stjæler den nye karakter Taylor Mason billedet som det tekniske geni, der hjælper Bobby Axelrod med sine investeringsmæssige manøvrer. Tayler bliver spillet af Asia Kate Dillon, som nu også stjæler billedet i medierne.

Dillon identificerer sig som non-binær, hvilket betyder, at de hverken identificerer sig med det mandlige eller kvindelige køn (og dermed bruges ’de’ og ’deres’ som pronomen). Det skaber dog problemer for den stramt kønsopdelte filmbranche, da Dillions præstation er blevet indstillet til en nominering for en Emmy, hvor der blev spurgt, hvilken kategori Dillion skulle nomineres i: Som mandlig eller kvindelig birolle?

Dillion læste ifølge Variety op på begreberne ’skuespiller’ og ’skuespillerinde’ for at kunne tage en informeret beslutning. »Det, jeg lærte gennem min research, er, at ordet ’skuespiller’ specifikt blev brugt til dem, der spillede på teatret, og opstod i slutningen af 1500-tallet som et ikke-kønsbetonet ord. Det blev brugt til alle, uanset biologisk køn og kønsidentitet«. Ordet ’skuespillerinde’ blev derimod skabt for at kunne definere biologiskfødte kvinders præstationer.

Det fik Dillion til at skrive til et brev til The Television Academy, der står for Emmy-prisen, for at sætte spørgsmålstegn ved deres kønsspecifikke kategorier:

»Jeg vil gerne vide, om ’skuespiller’ og ’skuespillerinde’ i jeres øjne angiver identiteten eller det biologiske køn, og hvorfor det er nødvendigt at angive det i første omgang? (…) hvis kategorierne ’skuespiller’ og ’skuespillerinde’ skal repræsentere ’bedste præstation af en person, der identificerer sig som kvinde’ og ’ ’bedste præstation af en person, der identificerer sig som mand’, så er der ikke plads til min identitet, da awards-systemet er binært. Derudover, hvis kategorierne for ’skuespiller’ og ’skuespillerinde’ skal angive det tildelte køn, vil jeg spørge, respektfuldt, hvorfor er dette nødvendigt?«

The Television Academy svarede hurtigt på brevet og fremhævede, at hvem som helst kan søge under begge kategorier, og at der ikke bliver tjekket, om personen er af det ene eller andet køn, og at de bakker op om alles ønsker.

»Jeg fandt dem 100 procent støttende«, udtalte Dillion, som nu vil søge under kategorien ’skuespiller’, da det er det mest kønsneutrale ord, og som er glad for at have været med til at starte en diskussion om emnet.

»Jeg er spændt på at høre, hvad andre folk tænker, og hvad de siger, så snart de bliver opmærksomme på det«.

Læs også: Model kæmper for ukendt minoritet – står frem som interkønnet

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay
Advertisement