Grunden til tegneseriefigurer ofte er gule, stikker dybere end man skulle tro

Gul er er sjældent en farve, der dominerer de flestes garderobe i den virkelige verden, men hvorfor er det så rimeligt voldsomt overrepræsenteret hos tegneseriekarakterer? Svampebob Firkant, Minions, Pikachu, Jake fra ‘Adventure Time’, familien Simpson og Tumle fra ‘Den Lille Havfrue’ er allesammen udformet i skriggule nuancer.

Men hvorfor er det egentlig tilfældet, spørger og besvarer YouTube-kanalen ChannelFrederator? De har taget et dybt dyk ned i både de dybere farveteorier til de helt simple praktiske forklaringer, der er på de mange gule karakterer.

Det er en rimelig lang video, så du får lige hovedpointerne her. Grundlæggende set har det at gøre med komplementærfarver, som du måske kan huske fra billedkunst-undervisningen. Det er farver, der så at sige er hinandens modsætninger, men i kombination skaber en visuelt behagelig enhed: De komplementerer hinanden. Gul har nogle forskellige komplementærfarver, afhængig af hvilken palette man bruger, men for eksempel blå og lyserød giver god kontrast og et godt samlet resultat. Det ser man eksempelvis ofte i ‘The Simpsons’, hvor eksempelvis huset er lyserødt.

Grunden til at shows som ‘The Simpsons’ i sin tid valgte den gule nuance er, at det ville skabe genkendelighed og at psykologiske studier har vist, at gul er en farve, som vi mennesker ofte kombinerer med glæde. Karaktererne i ‘Inderst Inde’ har eksempelvis den farve de har, fordi de skal vække den følelse, deres farve repræsenterer.

Derudover er der også en rent fysisk forklaring på overforbruget af de gule tusser hos tegnefilmsstudierne: Vores øjne har simpelthen lettest ved at afkode den gule farves bølger. Det betyder, at gul er den farve, vores øjne opfatter først. Rimelig smart, når en tegnefilm skal stjæle seerens opmærksomhed. Og så kan selv farveblinde tilmed se gult.

Læs også: Grunden til tegneseriekarakterer har handsker på er mere kompleks end som så

Advertisement