Oscar-vinder Roman Polanskis USA-drømme bremses af hans gamle voldtægtsoffer

Oscar-vinder Roman Polanskis USA-drømme bremses af hans gamle voldtægtsoffer
Foto: Adam Nurkiewicz/Getty Images

For 40 år siden blev instruktør Roman Polanski (‘Chinatown’, ‘Rosemary’s Baby’) dømt for voldtægt på den dengang kun 13-årige model Samantha Geimer (dengang kendt med efternavnet Gailey).

Polanski blev i første omgang idømt 90 dages fængsel, men da sagen sluttede med en dom på 50 års fængselstraf, hoppede instruktøren på et fly til Frankrig og har været i eksil lige siden. Selv ikke da han vandt en Oscar for ‘Pianisten’ i 2002, kunne han entrere landet.

Nu er han dog fast besluttet på at tage tilbage til USA, men det er ikke så ligetil, og mange mener, at han bør afsone sin straf, så snart han betræder amerikansk jord. En af fortalerne for dette synspunkt er offeret selv, Samantha Geimer, der nu for første gang blander sig i retssagen.

I 2013 skrev hun bogen ’The Girl: A Life In The Shadow Of Roman Polanski’, som giver hendes version af, hvad der skete i 1977. Hun skriver, at hun har været offer to gange: både ved hændelsen dengang og efterfølgende med mediernes konstante dækning af historien.

Deadline har fået indsigt i en mail fra Geimer til hendes advokat, som blev læst op i retssalen, og hvor der stod:

»Hvis I (advokaterne, red.) ikke vil gøre det rigtige, moralske og lovlige påkrævede og stoppe med at dække ting til og tilbageholde facts, kan jeg kun håbe, at når sandheden kommer frem, som den altid gør, at I begge stadig er her, så jeres omdømme kan lide, ligesom I burde«, skriver Geimer og fortsætter:

»Dig og dem, der har været før dig, har aldrig beskyttet mig. I har behandlet mig med foragt og brugt forbrydelsen mod mig til at fremme jeres egen karrierer«.

Står det til Geimer, går Polanski altså ikke fri.

Læs også: Casey Affleck kommenterer sin sexskandale for første gang efter Oscar

Sponsoreret indhold
Queer-perle er »en af årets mest centrale film«
To af tidens største skuespiltalenter, Chloë Grace Moretz og Sasha Lane, viser deres værd i ‘The Miseducation of Cameron Post’. Find billetter her.
41Shadows