’Skam’-panik afløst af jubel: Vores tanker efter sæson 4’s første klip

’Skam’-panik afløst af jubel: Vores tanker efter sæson 4’s første klip

‘Er jeg sen?’ var den kækt metaironiske titel på første klip i ’Skam’s fjerde sæson, der efter planen skulle være blevet tilgængeligt på Skam.p3.no præcis kl. 13.28 i dag.

Det mytiske klokkeslæt passerede akkurat (nu skal vi til at spekulere i bibel og koranhenvisninger igen, igen), men næppe var Sanas skælmske smil tonet frem i afspilningsvinduet – efter to lange og i ’Skam’-regi fysisk smertefulde minutters ihærdig opdatering – før forventningsfuld forløsning blev forvandlet til reel onlinepanik fra Aarhus til Oslo da voldsom trafik gjorde klippet midlertidigt utilgængeligt.

Heldigvis drev krisen dog hurtigt over, revolutionen blev afblæst og i skrivende stund burde alle kunne tage hul på fjerde sæson uden problemer.

Her er vores umiddelbare ’Skam’-tanker efter en veloplagt start:

1. Siddende i en bus med udsigt til Oslos gader åbner Sana (Iman Meskini) ballet til tonerne af Robyns ’None of Dem’, hvis første sigende vers går:

None of these boys can dance
Not a single one of them stand a chance
All of them girls a mess
I’ve seen it all before I’m not impressed
None of them get my sex
None of them move my intellect
None of them work for me
None of them make me feel anything

Åbningsscenen krydsklipper mellem billeder af norske shoppere og flygtige visuelle indlejringer af Trump og krigshærgede byer, og sætter en fed streg under Sanas anderledes politiske verdenssyn i forhold til resten af pigegruppen. Sana er meget bevidst omkring sin privilegerede position som beboer i et af verdens rigeste lande – selvom hun langtfra altid føler, at hun kan identificere sig med kulturen i gadebilledet – og er en kende flov på det vestlige forbrugersamfunds vegne. Sanas skarpe observans og intellekt gør hende vældig spændende for andre udadtil – men også potentielt ensom, hvis hun føler samfundets frustrerende mangler og fremmedforskrækkelse tynge på sine unge skuldre. Studier har peget på, at vestlige unge i dag i højere grad bekymrer sig om fremtiden end tidligere, og med sin tværkulturelle baggrund, tro, stærke politiske interesse og status som ene muslimske pige blandt veninderne står Sana om nogen med kimen til en potentiel identitetskrise.

2. »None of them make me feel anything« synger Robyn, men selvom Sana også gerne vil fremstå som komplet uinteresseret i det modsatte køn udfordres hendes eget selvbillede forbavsende hurtigt i klippet: Sanas blik dvæler ved et par spændstige mandeoverkroppe, da hendes mobil pludselig bipper med en påmindelse om bøn og river hende ud af dagdrømmen. Mange har spekuleret i, om Sana vil forelske sig i denne sæson, og vi dermed skal se hende forsøge at forene tro og kultur i en svær indre kamp i stil med Isaks famlende seksuelle opvågen i sæson tre. Om en reel forelskelse lurer forude er ikke klart, men der lægges tydeligt op til et opgør mellem Sanas principfaste viljestyrke og trosbaserede værdisæt, og teenagepigens kødelige lyster.

3. Sanas egen skam over at være blevet nær-forført af sin seksualitet manifesterer sig igen senere i klippet, da hun for et øjeblik taber besindelsen, og overfuser Vilde for at dele lige hjerteligt nok ud af sine og Magnus’ sexeventyr. »Jeg er ikke seksuelt frustreret!« snapper Sana, mens veninderne udveksler sigende blikke. I takt med at Sanas rå facade krakelerer – her slår den så småt sprækker – vil hendes status som oraklet i vennegruppen formentlig også ændres. Sana er bange for at blive set som svag, eller styret af sine impulser, hvis hun giver slip på sin kontrol, ligesom Isak var bange for at møde fordømmelse som homoseksuel. Men mennesker trenger som bekendt mennesker, og Sana skal nok få brug for venindernes støtte inden længe.

4. Sana er en til tider usædvanlig stærk teenagepige, og hun har det tilsyneladende ikke fra fremmede. En sms fra moderen med invitation om at komme til foredrag om kvinders rolle i Islam antyder, at Sana er opfostret af en ditto stærk kvinde derhjemme.

Spørgsmål efter første klip:

– Første klip brød momentant fra Sanas synsvinkel for at vise drengeflokken sludre med hinanden. Det greb har vi set tidligere, men vil fjerde sæson i højere grad give plads til andre end hovedpersonens udlægning af events? Hvor dejligt det end er at se gutterne igen, ville det dog næsten være synd, hvis ikke Sana får fuldt fokus fremadrettet.

– Vil Sana kunne spise pizza igen ovenpå Vildes eksplicitte sexhistorier i kombination med dryppende, snasket hvid dressing? Vil vi? Move over, kardemomme. Pizzadressing som sexsymbolsk ingrediens er det nye sort i fjerde sæson.

– Vil Vilde nogensinde finde ud af, hvor G-punktet sidder?

– Vil pigerne fortælle Noora, at William måske er faldet tilbage i sine gamle føkkboy-vaner?

– Isak og Even flytter sammen, hurra! Betyder deres markante rolle i første klip, at vi kommer til at se mere til parret i fjerde sæson? Hvis det kan skrives ind i Sanas historie, krydser vi fingre. Og der skal vel trods alt laves nogle biologilektier på et tidspunkt.

Læs også: Sanas syv mest bemærkelsesværdige facetter – og én side, vi håber at få nuanceret

Læs også: ‘Skam’-traileren spillet baglæns giver de stærkeste clues til sæson 4

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af