The Fits’: 11-årigt stortalent brillerer i intens coming of age-perle

The Fits’: 11-årigt stortalent brillerer i intens coming of age-perle

‘The Fits’ er en lille perle af en poetisk coming-of-age-fortælling med et magiskrealistisk twist.

En film, der med sin spinkle historie og ene beskedne location i et dødssygt træningscenter umiddelbart ikke gør meget væsen af sig. Men takket være en eminent ung hovedrolleindehaver, en udtryksfuld billedside og soundtrack og en enestående forståelse for pubertetspigers kvaler og betydningen af krop og bevægelse hæver den sig op til en usædvanligt intens fysisk oplevelse, der bringer mindelser om film som ‘Fish Tank’ og ‘Whiplash’.

Det står allerede klart i første scene med et frontalt billede af 11-årige Toni (Royalty Hightower, der lever fuldt op til sit navn), der forpustet tæller sine mavebøjninger og ser beslutsomt ind i kameraet, hver gang hun løfter overkroppen ind i billedet. Her er en pige, der vil noget.

Toni træner boksning med sin storebror (Da’Sean Minor) i den kommunale træningshal, de tilsyneladende tilbringer hele deres liv i, i lavindkomstkvarteret West End i Cincinnati, Ohio. Sparrer, løber op og ned ad trapper, vasker håndklæder og slæber vanddunke. Hun er accepteret, men står uden for den ældre drengegruppe.

En dag får hun øje på dansetruppen The Lionesses, som træner i lokalet ved siden af og drages af pigernes fællesskab. Hun aflægger audition sammen med en gruppe andre yngre piger og bliver optaget, til trods for at hun ikke er noget åbenlyst talent, men kæmper for at finde takten og de feminine moves frem. Men som hendes nye snakkesalige veninde Beezy (en charmerende Alexis Nebless) siger: »Du er ikke den værste«.

Kort efter Toni har sluttet sig til truppen, får holdkaptajnen Legs et mystisk epileptisklignende besvimelsesanfald, som flere af pigerne rammes af over de næste dage.

Myndighederne tilkaldes. Er det noget i drikkevandet, pubertært massehysteri eller et råb om opmærksomhed? Spørgsmålet lader den debuterende instruktør Anna Rose Holmer klogeligt stå åbent, men bruger anfaldene som en allegori over puberteten: En form for overgangsritual, der både chokerer og fascinerer Toni og de andre uindviede piger og dermed udtrykker pigernes behov for at passe ind. Toni kæmper med de feminine koder, og hendes krop afviser ørepiercinger, neglelak og en midlertidig blomstertatovering.

Anna Rose Holmer har produceret balletdokumentaren ‘Ballet 422’ og har tydeligvis blik for kropssprog og dans som fysisk udtryksform. Hun fortæller ‘The Fits’ næsten ordløst og hundrede procent gennem fåmælte og stoiske Tonis ekspressive krop og observerende øjne, der voyeuristisk sluger de ældre pigers feminine mystik.

11-årige Royalty Hightower (kun ni da optagelserne startede), der ligesom resten af filmens løvinder i virkeligheden danser i truppen Q Kidz Dance Team i Cincinatti, udtrykker stille længsel, nysgerrighed, usikkerhed, vilje og eksplosive energi med sin præpubertære, tynde og muskuløse krop – fra hun hamrer næverne i boksepuden og klodset forsøger at følge med dansetrinene, til en showstopper-scene på en gangbro, hvor hun træner ihærdigt og endelig finder sit groove, og en ekstatisk energi flyder gennem hende.

Fotografen Paul Yee, der også gør en imponerende spillefilmdebut, skaber poetiske og skarpt komponerede og klaustrofobiske billeder, der ofte fremhæver Tonis isolation og kommer helt ind i hendes hoved ved at betragte hende betragte andre. Det rytmiske soundtrack af Danny Bensi og Saunder Jurriaans består af blandt andet perkussion, klap, tramp og åndedrag og bidrager med en intens, kropslig og mystisk stemning.

Holmes overfortæller ikke. Vi kommer aldrig med Toni hjem eller hører om hendes forældre, ligesom der ikke svælges i børnenes sociale kår. Med herligt økonomiserede 72 minutter holder hun skarpt fokus på Tonis transformation i træningslokalet.


Kort sagt:
Stortalentet Royalty Hightower brillerer som 11-årige Toni, der går fra at bokse til at danse og kæmper for at lære sig de feminine koder. Debutanten Anna Rose Holmer har skabt en intens, kropslig og poetisk perle af en coming of age-film og allegori over pubertetens prøvelser.

Spillefilm. Instruktion: Anne Rose Holmer . Medvirkende: Royalty Hightower. Spilletid: 72 min.. Premiere: Den 27. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af