Debatten om ’13 Reasons Why’ raser – er dens selvmordsskildring farlig?

Debatten om ’13 Reasons Why’ raser – er dens selvmordsskildring farlig?
Netflix-succesen ’13 Reasons Why’ om en ung piges selvmord har affødt en voldsom diskussion. Men hvad er det, serien gør forkert? Og er det overhovedet forkert?

’13 Reasons Why’ har kun været tilgængelig på Netflix i lidt over en måneds tid. Men i den korte stund har serien indtaget en central plads i populærkulturen – og fået bølgerne til at gå højt.

Serien om 17-årige Hannah Bakers selvmord – og hendes 13 bevæggrunde – har fået anmeldere, inklusive mig, til at rose seriens blik for de mørke sider af ungdomslivet. Fortalt i øjenhøjde og med overraskende mangefacetterede highschool-typer har serien også vækket genklang hos seerne – det er lige nu den tv-serie, der er blevet tweetet mest om i 2017.

Kritiske røster har dog blandet sig i jubelkoret. Skoler, psykologer og sågar eks-selvmordstruede anklager serien for at glamourisere Hannahs selvmord, og flere advarer direkte unge mod at se serien.

Nye anklager og forsvar kommer til hver dag. Men her et aktuelt overblik over den modvind, der lige nu rammer ’13 Reasons Why’.

Vi advarer mod spoilers.

Ros for myndiggørelsen af den døde pige-kliché

En uge efter ’13 Reasons Why’ fik premiere, erklærede Varietys tv-redaktør Maureen Ryan sin kærlighed til serien for dens evne til at myndiggøre den handlingsløse ’døde kvinde’, der ellers er en kliché i tv-serie-regi.

Særligt fremhævede hun sidste afsnits hjerteskærende scene, hvor Hannah vælger at tage sit eget liv. Alene, i et badekar fyldt med vand, snitter hun sine håndled over med barberblade og forbløder.

»Selv om det var ødelæggende at se på (for dem der kunne), føltes det mere ærligt for ’13 Reasons Why’ at skildre, hvorfor og hvordan hun afsluttede sin historie snarere end at undgå sandheden og fokusere på alles andres reaktioner på en livløs krop, der blev fundet i et badeværelse«, skrev Ryan.

13 REASONS WHY

Clay (Dylan Minnette) og Hannah (Katherine Langford) i ’13 Reasons Why’

Netop Hannahs dødsscene er blevet centrum for kritikken af serien. Ifølge undersøgelser kan medier, der fremstiller selvmord, ofte inspirere til selvskade. Jo flere detaljer allerede sårbare unger får, jo større sandsynlighed er der for copycat-selvmord, lyder det fra The JED Foundation.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.

Halvanden uge efter Ryans ros delte den tidligere selvmordstruede highschool-elev Jaclyn Grimm sit syn på serien i USA Today, og i hendes optik er den decideret farlig.

En af hendes største anker er seriens negligering af psykiske lidelser, eftersom Hannahs vej mod at tage sit eget liv er kendetegnet ved cybermobning og menneskeligt svigt alene. Især den magt Hannah besidder efter sin død, er ifølge Jaclyn Grimm farligt misvisende. Hannah uddeler sine 13 bånd og ’hævner’ sig over dem, der svigtede hende – en myndiggørelse, hun ifølge serien først kan få i efterlivet.

»Jeg er bekymret for unge som mig selv, der vil se serien«, skriver Grimm.

Flere skoler reagerer

Grimm står ikke alene med sine advarsler. Til trods for at hovedforfatter Brian Yorke, producer Selena Gomez og holdet bag serien løbende konsulterede eksperter på området, ser op til flere psykologer rødt af samme årsager som Grimm.

Faktisk er The American National Association of School Psychologists så bekymrede, at de på tværs af USA har sendt notitser ud til lærere og forældre, hvor de advarer mod serien.

Glamouriseringen af Hannahs dødsscene og hendes eftermæle er dog kun et udpluk af de kritiske nedslagspunkter. Studievejlederen, som viser sig at være modtageren af Hannahs sidste bånd, kan ses som en afgørende faktor i Hannahs valg, og i en række guidelines til serien har The JED Foundation blandt andet fremhævet faren ved at fremstille voksne som uhjælpsomme.

13 REASONS WHY

Studievejlederen Kevin Porter (Derek Luke) i ’13 Reasons Why’

Nogle skoler har desuden taget sagen i egen hånd. I sidste uge advarede en highschool i Florida forældrene mod serien, da der havde været tegn på en stigning i »højrisiko-adfærd« med eksempler på »selvskade, selvmordstrusler og Baker Act-hændelser«, som der stod med reference til Hannahs efternavn. Flere amerikanske skoler har officielt frarådet serien.

Sponsoreret indhold
Har du nerver til en ny omgang ’True Detective’?
Se Mahershala Ali brillere i den intense sæson 3 på HBO Nordic.
HBO Nordic

En folkeskole i Canada har forbudt diskussion af serien blandt de 10-12 årige, mens en skole i Ontario har forfattet en vejledning til forældre om, hvordan man kan diskutere seriens emner. For nylig har New Zealand ændret seriens censur fra Netflix’ 17 år til 18 år efter flere henvendelser fra eksperter i psykisk sundhed.

New Zealand har den højeste selvmordsrate blandt unge i OECD-landene, og de 16 til 17-årige er særligt i risikozonen, begrunder New Zealand Office of Film and Litterature.

Folkene bag serien forsvarer

De sidste dages afstandstagen lader til at fortsætte. Men det har ikke gjort Netflix og holdet bag ’13 Reasons Why’ bange for at forsvare deres værk – og dets barske fremstilling af Hannahs selvmord.

Få dage efter Grimms indlæg skrev manuskriptforfatteren Nic Sheff, der også selv har været suicidal, i Vanity Fair om seriens styrke i de grafiske fremstillinger.

»Og jeg står 100 procent bag det, vi gjorde. Jeg ved, det var rigtigt, fordi mit eget liv blev reddet, da sandheden om selvmord pludselig stod frem for mig i al dens gru og virkelighed«.

»Jeg kan godt forstå, det er svært at se«, sagde hovedforfatter Brian Yorke til The Washington Post. »Det skulle være svært at se på, fordi disse ting er utroligt vanskelige at udholde, og vi ville sige, ’De her ting sker i børns liv. Du kan ikke fortie dem. Du kan ikke afholde dine børn fra at se serier om det. Det kommer ikke til at forhindre, at det her sker i børns liv, og du burde tale om det’«.

13 REASONS WHY

Hannah (Katherine Langford) i ’13 Reasons Why’

Netflix mener også selv at have gjort deres for at undgå negative konsekvenser. Serien har ratingen TV-MA – uegnet for unge under 17 år – samtidig med at de tre mest voldsomme episoder bliver indledt med advarsler om stærkt grafisk indhold.

Dertil har Netflix produceret minidokumentaren ’Beyond the Reasons’, hvor holdet bag forklarer bevæggrundene for serien, mens der bliver sat links og telefonnumre på hjælp til sårbare unge.

Netflix har dog også lyttet til kritikken. Ifølge Buzzfeed vil serien nu også indlede de første afsnit med advarsler til dem, der skal til at påbegynde serien.

Den tidligere Disney-stjerne Selena Gomez, der selv har været ramt af depression, er langt fra overrasket over modstanden. »De er nødt til at se noget, der skal ryste dem«, har hun udtalt til CBS. »Den her serie er så realistisk, som det overhovedet kan blive«.

En anden af seriens støtter finder skolernes forbud meningsløse. Dr. Helen Hsu, der var rådgiver på serien, forklarede til The Washington Post:

»Hvis du tror, dit barn ikke kan finde serien på ét sekund, så har du allerede i de seneste 10 år været håbløst bagud. At sige at det her vil udløse noget, er på en måde naivt. Hvad jeg virkelig understregede i manuskriptet var, at det skulle fokusere på, at det (selvmord, red.) ikke er glamourøst, at det er grimt, smertefuldt, og jeg vil virkelig have jer til at fokusere på smerten hos forældrene og dem, der står tilbage«.

’13 Reasons Why’ har heldigvis endnu ikke ført til copycat-selvmord, men med potente gisninger om en sæson to vil debatten om serien næppe blusse ned foreløbigt.

Læs mere: ’13 Reasons Why’ er til alle os, der er blevet kaldt sær, fed, smuk, kælling, narrefisse, luder

Sponsoreret indhold
’True Detective’ er endelig tilbage!
Se Mahershala Ali brillere i den nye, intense sæson 3 på HBO Nordic.
HBO Nordic
Advertisement