Daniel Day Lewis trækker sig tilbage – runder af med Paul Thomas Andersons modefilm

Daniel Day Lewis trækker sig tilbage – runder af med Paul Thomas Andersons modefilm

Den eneste skuespiller, der nogensinde har vundet tre Oscars for bedste mandlige hovedrolle, har ganske snart indtaget sin sidste af slagsen.

Den 60-årige englænder Daniel Day-Lewis har valgt at pensionere sig selv efter 46 år i filmbranchen, fortæller Variety. Skuespillerens talsmand Leslee Dart fortæller, at beslutningen er et privat anliggende.

Den garvede skuespiller fik sit gennembrud i 80’erne med filmene ‘A Room With a View’ og ‘My Beautiful Laundrette’ og modtog i 1990 sin første Oscar for rollen som Christy Brown i bio-pic’en ‘My Left Foot’. Siden hen medvirkede han i film som ‘Den sidste mohikaner’ Martin Scorseses ‘Gangs of New York’, far-søn dramaet ‘In The Name of My Father’ og Fellini-hyldesten ‘Nine’, men det er nok primært hans Oscar-indbringende præstationer, der vil stå tilbage i historiebøgerne.

Udover ‘My Left Foot’ vandt Day-Lewis for sit portræt af oliemagnaten Daniel Plainview i ‘There Will Be Blood’, som over 100 danske filmfolk tidligere på året udråbte som årtusindets bedste film, og for rollen som præsident Abraham Lincoln i Spielbergs film af samme efternavn. Han er gennem årene blevet kendt som en selektiv herre og for sin ekstreme dedikation,. Eksempelvis isolerede han sig i en fængselscelle og spiste fængselsmad under forberedelserne til ‘In The Name of the Father’ og vandrede rundt i Roms gader og startede slagsmål under optagelserne til ‘Gangs of New York’.

Det bliver dog muligt at se Daniel Day-Lewis i en sidste film, inden han vender det store lærred ryggen. I skrivende stund er Day-Lewis i gang med ‘Phantom Thread’ af Paul Thomas Anderson, som også stod bag ‘There Will Be Blood’. Filmen foregår i modeverdenen og følger en yderst efterspurgt skrædder. Den får premiere i de amerikanske biografer juledag, lige i tide til at nå med i den kommende Oscar-sæson.

Mon Day-Lewis kan runde karrieren af med sin fjerde statuette?

Læs mere: De 10 største mandlige, nulevende Oscar-skuespillere

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.