‘Abernes planet: Opgøret’: Andy Serkis spiller primat til Oscar-perfektion

‘Abernes planet: Opgøret’: Andy Serkis spiller primat til Oscar-perfektion
5 6
Spillefilm
Instruktion

Matt Reeves

Medvirkende

Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Amiah Miller, Karin Konoval

Spilletid

140 min.

Premiere

Den 13. juli 2017

Undervejs i filmen kom jeg til at tænke på, om det mon var lidt ukollegialt på min arts vegne at sidde der og heppe på menneskehedens undergang.

Men følelser er følelser, og jeg heppede på aberne i ’Abernes planet: Opgøret’, den afsluttende del af den nye trilogi.

Egentlig et nemt valg, for der er ingen sympatiske mennesker i historien, bortset fra en lille pige, der ikke kan tale, og som af de andre mennesker ikke betragtes som helt menneskelig. Jeg ventede på, at der kom en person, der ville gøre det rigtige og udvise menneskelighed, men det skete aldrig.

Woody Harrelson spiller The Colonel, som står i spidsen for en mindre hær, der vil gøre det af med aberne. Han ved, at det gøres bedst ved at få ram på Cæsar (Andy Serkis), abernes leder.

Da Cæsar lider et stort personligt tab, fyldes han med had og hævntørst – ligesom hans tidligere nemesis Koba – og det starter en indre kamp mellem hans menneskelighed og primale instinkter.

Cæsar må finde ud af, hvordan han bedst leder sin flok, og tiden er ved at rinde ud, for menneskene rykker tættere og tættere på. Vinderen af denne afgørende kamp får herredømmet over planeten.

Skuespilleren Andy Serkis formår at forme et mesterligt og menneskeligt portræt ud af de pixels, som visuelt forvandler ham til aben Cæsar. Det er svært at tro, at Oscar-akademiet bliver klar til at anerkende motion capture-skuespillere allerede til næste år, men denne film vil få os til at tage diskussionen igen, for det kunne ende med at være årets bedste præstation.

Andy Serkis vil med karakterer som Gollum, King Kong og nu Cæsar stå i filmhistorien som skuespilleren, der skabte den magiske forbindelse mellem det levende og det digitale, så det kunne bære en hel film.

Tænk over det: Vi er nu nået dertil, hvor teknologien, i samspil med en skuespillers udtryk, kan lade en abe være hovedrollen i en Hollywood-film beregnet til det helt store publikum.

I de forrige film i trilogien var der altid en James Franco eller en Jason Clarke til at drive en menneskelig tråd i fortællingen, men her står Cæsar, en computerskabt figur spillet af et menneske, i centrum – og det vildeste er, at du ikke rigtig tænker over det.

’Abernes planet: Opgøret’ er tætvævet med historisk symbolik og inspiration fra Shakespeare og sågar Biblen. I det store perspektiv kan du se den som en fortælling om menneskehedens mangler, og mere kortsigtet kan du se den som en refleksion over USA’s forfald.

En actionfilm for voksne, en politisk thriller, et storslået drama og en dyster advarsel om ikke at give køb på det, der gør os til mennesker – alt sammen forklædt som en fremragende blockbuster.


Kort sagt: ’Abernes Planet: Opgøret’ er den helt rigtige afslutning på filmtrilogien, som holder et forbløffende højt niveau og har udviklet sig, ligesom abelederen Cæsar, til at blive mere og mere intelligent og menneskelig.