‘Atomic Blonde’: Charlize Theron uddeler tæsk i hårdkogt agentfilm

‘Atomic Blonde’: Charlize Theron uddeler tæsk i hårdkogt agentfilm
4 6
Spillefilm
Instruktør

David Leitch

Medvirkende

Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, Eddie Marsan, John Goodman, Toby Jones, James Faulkner, Roland Møller, Bill Skarsgård, Til Schweiger, Daniel Bernhardt

Spilletid

115 min.

Premiere

Den 27. juli

Charlize Therons MI6-agent Lorraine Broughton er på mange måder den kvindelige pendant til Keanu Reeves’ John Wick – og instruktøren af ‘Atomic Blonde’, der er baseret på en graphic novel af Antony Johnston (‘The Coldest City’), har da også været medinstruktør på netop ‘John Wick’.

De to skuespillere, der har udført mange af deres egne stunts til rollerne, trænede endda sammen, da Reeves skulle i kampform til ‘John Wick 2: Chapter 2’, og man kan let forestille sig, at Theron under optagelserne selv har pådraget sig nogle af de knubs, der dækker store dele af hendes karakters krop. For det går sgu hårdt for sig, når der bliver slået på tæven i filmen.

James McAvoy spiller en af MI6’s topagenter, David Percival, der har infiltreret Berlins undergrundsmiljø og kan bistå Lorraine med at smugle Stasi-afhopperen Spyglass (Eddie Marsan) ud af Vestberlin, så en mikrofilm med en liste over en række hemmelige agenters identiteter, som Spyglass for øvrigt også har memoreret, ikke falder i KGB’s hænder. Men hvem er til at stole på? Og hvem er den berygtede dobbeltagent Satchel?

Theron var cool som Meredith Vickers og Furiosa i ‘Prometheus’ og ‘Mad Max: Fury Road’, men den slagkraftige Lorraine Broughton, der lader sine forslåede lemmer køle af i isbade, er fuldstændig udmattet, ikke sej og overskudsagtig, da hun rapporterer til sin overordnede (Toby Jones) i London efter missionen i Berlin i dagene før murens fald.

John Goodman er seværdig som CIA-agenten, der tvivler på, at Lorraine taler sandt, og dygtige Roland Møller (‘R’, ‘Under sandet’) begår sig fint i den udenlandske produktion som russeren Aleksander Bremovych, selvom han ikke får det store at arbejde med.

Spionplottet er ikke ligefrem banebrydende, og en affære mellem Lorraine og den franske agent Delphine Lasalle (Sofia Boutella fra ‘Kingsman: The Secret Service’ og ‘The Mummy’) bringer os ikke meget tættere ind på livet af karaktererne, men til alt held er actionscenerne (ikke mindst en biljagt med fornemt kameraarbejde) så veleksekverede, at det ikke gør så meget.

I mangt en actionfilm er et gok i nødden nok til at slå folk bevidstløse, mens et enkelt skud er dødbringende, men det er ikke altid tilfældet i ‘Atomic Blonde’. I lange, brutale nærkampe mørbanker Lorraine sine modstandere på opfindsom og nådesløs vis, inden hun med tilsvarende bravur gør det af med dem én efter én.


Kort sagt:
Fans af ‘John Wick’-filmene vil sætte mere pris på ‘Atomic Blonde’ – hvor Charlize Theron imponerer i kampscenerne – end dem, der håber på en koldkrigsthriller på John le Carré-niveau.

Sponsoreret indhold
»En natur-nørd fanget på stenbroen«
Sara Hjort har brug for en solid dosis naturnørderi og små, pippende strudseunger i sit tv. Hør om den danske skuespillers tv-cravings her.