To af Hollywoods filmlegender gået bort i weekenden

To af Hollywoods filmlegender gået bort i weekenden
Martin Landau og Johnny Depp i 'Ed Wood' fra 1994.

Denne weekend måtte vi sige farvel til to af Hollywoods ikoniske navne, da både filminstruktøren George A. Romero og skuespiller Martin Landau gik bort.

Romero, som blev 77, kickstartede den moderne filmverdens fascination af zombier og gyserapokalyptiske scenarier med den for tiden dybt chokerende ’Night of the Living Dead’ i 1968. Filmen affødte flere sequels og spin-offs, deriblandt ’Dawn of the Dead’ og ’Day of the Dead’ (Romeros egen favorit), og da instruktøren døde var han i gang med at producere endnu et zombieeventyr i franchisen; ’Road of the Dead’, der ifølge Romero skulle blive en slags ’Mad Max’-inspireret zombie-road movie.

George A. Romero.

Romero stod også bag film som ’The Crazies’ (1973), ’Knightriders’ (1981) og den Stephen King-pennede ’Creepshow’ (1982), og tilbage i ’74 instruerede han O.J. Simpson-dokumentaren ’Juice on the loose’, midt i den nu notoriske sportsstjernes gyldne dage.

Martin Landau og Woody Allen i ‘Crimes and Misdemeanors’ fra 1989.

Skuespiller Martin Landau blev 89, og var kendt for så forskellige, anmelderroste film som Alfred Hitchcock-mesterværket ’North by Northwest’ (1959), Woody Allens ’Crimes and Misdemeanors’ (1989) og Tim Burtons ’Ed Wood’ overfor Johnny Depp (1994), der indbragte Landau en Oscar for bedste mandlige birolle.

I 1935 blev Landau i en alder af 17 år hyret af avisen New York Daily News som satiretegner, hvor han arbejdede i flere år inden han kastede sig over skuespillet. Herigennem mødte han kollegerne Steve McQueen og James Dean, som blev Landaus tætte venner.

Det store gennembrud kom i ’North by Northwest’, hvor Landau spillede skurken, der i en ikonisk scene forsøger at skubbe Cary Grant ned fra Mount Rushmore. Han medvirkede desuden også i ’63’s ’Cleopatra’ med Elizabeth Taylor (den dengang dyreste film nogensinde) og forblev aktiv frem til sin død i går.

Læs også: Nyd gensyn med Carrie Fisher og kom med backstage i ny teaser for ‘Star Wars: The Last Jedi’