’13 Reasons Why’ kan have inspireret selvmordsforsøg

’13 Reasons Why’ kan have inspireret selvmordsforsøg

Netflix’ serie om en ung pige, der gennem efterladte kassettebånd beskriver 13 grunde til, at hun begik selvmord, ’13 Reasons Why’, vakte stor debat.

Nogle mente, at den forherligede selvmord, særligt med dens tre minutter lange og ret eksplicitte skildring af hovedpersonens selvmord i sidste afsnit, mens folkene bag serien mener, at den netop viser selvmordets gru.

Debatten om seriens konsekvenser var dog relativt hypotetisk, da den raserede i foråret, men nu viser en forskningsrapport publiceret i JAMA Internal Medicine, at serien muligvis kan have inspireret folk med selvmordstanker. Samtidig kan serien dog også have sat yderligere fokus på prævention, konkluderer rapporten.

Rapporten bygger på en undersøgelse af Google-søgninger omkring seriens premiere. De viser, at søgningerne efter konkrete metoder til, hvordan man kan begå selvmord, steg. Det samme gjorde dog søgninger efter selvmordsprævention.

»For nogle seere glamouriserer serien ofret og selvmordshandlingen på en måde, der fremmer selvmord, mens andre seere håber, at serien skaber øget fokus på selvmord«, hedder det i rapporten.

Rapportens forfatter, forskeren John Ayers, bemærker, at det er uvist, om søgningerne efter selvmordsmetoder førte til faktiske selvmordsforsøg, men han henviser til, at udviklingen i selvmordssøgninger generelt afspejler udviklingen i selvmordsforsøg. Det samme gælder øget mediedækning af selvmord.

Ayers foreslår, at serier som ’13 Reasons Why’ efter hvert afsnit inkluderer WHO’s medieguidelines for at forebygge selvmord, som at fjerne scener, der viser selvmord, eller inkluderer telefonnumre til selvmords-hotlines.

Læs også: ’13 Reasons Why’ får endnu en sæson – og annoncerer første teaser

Læs også: ’13 Reasons Why’ er til alle os, der er blevet kaldt sær, fed, smuk, kælling, narrefisse, luder