’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter det nye afsnit

’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter det nye afsnit
Jon Snow og Daenerys Targaryen.

Det nyeste afsnit af Game of Thrones kørte de store kanoner i stilling forud for syvende sæsons kulmination, der på vanlig vis ser ud til at komme i næstsidste afsnit.

Jaime og Bronn druknede ikke, Jorah og Daenerys blev genforenet, fanfavoritten Gendry vendte tilbage, og nå ja, så beseglede Gilly den absolut største fanteori: R+L=J.

Men er R+L=J bare et irriterende bogstavrim, hvad stod der i det brev, Littlefinger manipulerede Arya til at stjæle, og hvad er det nu lige med ham Gendry og hans dunhammer?

Hvorfor var Gillys ægteskabsopdagelse så essentiel?

Man skulle givetvis være hardcore fan af det boglige forlæg ’A Song of Ice and Fire’ eller velbevandret i fanteorierne for at bide mærke i vigtigheden af Gillys lille læseøvelse. Ikke desto mindre afslørede hun ganske uvidende om informationens vigtighed, at prins Rhaegar Targaryen havde fået annulleret sit ægteskab med sin kone Elia Martell, der var prinsesse af Dorne.

Gode Samwell Tarly affejede informationen på linje med, hvor mange trappetrin der var i The Sept of Baelor, men faktisk er det en af de vigtigste oplysninger hidtil i spørgsmålet om, hvem der retmæssigt bør sidde på The Iron Throne.

Tilbage i sæson seks’ finale blev det mere end antydet, at Jon Snow ikke er retskafne Ned Starks bastard, men derimod et resultat af Rhaegar og Lyanna Starks forbudte forhold (Rhaegar + Lyanna = Jon).

Lyanna Stark, der var forlovet med Robert Baratheon, blev efter sigende kidnappet af Rhaegar, hvilket lagde kimen til Roberts oprør, der som bekendt endte med The Mad King’s død og tronrageren Baratheons indsættelse som konge af Westeros.

Jon Snow og Drogon.

Indtil nu har fans primært spekuleret i, at Jon Snow skulle være Rhaegars bastard, men prinsens ophævelse af sit ægteskab med Elia Martell er sandsynligvis det endegyldige bevis på, at Rhaegar lod sig gifte med Lyanna, og at Jon dermed er en vaskeægte Targaryen.

Hvis det er sandt, kan det have vidtrækkende konsekvenser for kampen om Jerntronen. Det gør nemlig Jon til den retmæssige konge af The Seven Kingdoms, da Rhaegar var The Mad Kings førstefødte, mens Daenerys ligger længere nede i slægtsbåndet som Rhaegars lillesøster.

Hvad står der i brevet, Arya læser?

Mens Gilly afdækker afgørende sandheder i Citadellet, ulmer splittelsen i Winterfell. Jon Snows vasaller er langt fra tilfredse med kongens lille eksotiske eventyr sydpå og er stille og roligt begyndt at hælde mere til Sansa Starks lederskab.

Arya er langt fra tilfreds med den måde, Sansa forvalter Norden i Jons fravær, og det ser ud til, at det ikke er gået Littlefinges næse forbi.

I en af afsnittets sidste scener ser vi Arya udspionere Littlefinger, der har sendt bud efter Winterfells nye maester for at afskaffe den eneste kopi af et vigtigt brev. Hvad Arya ikke ved er, at Lord Baelish tager hende ved næsen, da han rent faktisk ønsker, at hun finder brevet.

Men hvorfor er dette brev så vigtigt?

Littlefinger har tydeligvis mærket splittelsen mellem Arya og Sansa og set sit snit til at skabe endnu mere splid blandt den nyligt genforenede Stark-familie.

Sansa blev tvunget til at skrive brevet helt tilbage i sæson et. Efter Robert Baratheons død og Ned Starks fængsling for højforræderi tvang Cersei den dengang purunge Stark-datter til at skrive et brev til sin mor, Catelyn, og bror, Robb, hvor hun krævede, at de svor deres loyalitet over for kong Joffrey.

Sansa Stark og Littlefinger.

I brevet skrev Sansa:

»Robb, jeg skriver til dig med tungt hjerte. Vores gode kong Robert er død, dræbt af sår, han fik under en vildsvinejagt. Far er blevet anklaget for forræderi. Han konspirerede med Roberts brødre mod min elskede Joffrey og forsøgte at stjæle hans trone. Lannisterne behandler mig godt og sørger for mit velbefindende. Jeg bønfalder dig: Kom til King’s Landing og sværg loyalitet til kong Joffrey og undgå ufred mellem de to store huse Lannister og Stark«.

Det er nemt at se, hvordan brevet kan misfortolkes af Arya, der i forvejen nærer mistillid til sin storesøster. Det er således forfriskende at se Littlefinger vende tilbage som en af seriens væsentlige rænkesmede, om end brevet er et af hans mindre spidsfindige påfund.

For burde Sansa og Arya ikke nemt kunne komme over det, hvis bare Sansa får lejlighed til at forklare sig selv over for sin lillesøster?

Hvem er Gendry, og hvad er hans fremtidsudsigter i Westeros?

Det er efterhånden fire sæsoner siden, vi sidst så Gendry (Joe Dempsie) i Westeros’ farvande. Dengang flygtede han fra Dragonstone i en robåd, som den altid gode Davos Seaworth stillede til rådighed.

Gendry skulle ofres til The Lord of Light på anbefaling fra Melisandre. Gendry er nemlig Robert Baratheons bastard, og som bekendt troede den røde præstinde, at Gendrys kraftfulde kongeblod kunne blive Stannis Baratheons fjenders endeligt.

Ja, faktisk så havde hun jo hed sex med ham, hvor hun overbeviste ham om at lade tre fede tæger gå om bord i hans bloddepoter for derefter at brænde dem. Men var det bare en perverteret seksuel fetich? Spørger du Melisandre, var det dette ritual, der skaffede Stannis af med de tre tronragere Joffrey Baratheon, Robb Stark og Balon Greyjoy, men vi ved selvfølgelig bedre… Eller gør vi?

Inden Gendrys libido førte ham durk mod offerbålet havde han været rundt omkring i De Syv Kongeriger. Han startede som smedelærling i King’s Landing for derefter at flygte, da Joffrey beordrede alle Roberts bastarder myrdet.

Under sin flugt møder han Arya, og de slår pjalterne sammen for dernæst at blive fængslet i Harrenhal, flygte fra den Lannister-befængte borg og blive fanget af Beric Dondarrions Broderskab, der slutteligt sælger Gendry til Melisandre.

Gendry og hans frygtindgydende hammer.

Fire sæsoner senere finder ser Davos så bastarden Gendry, der har gemt sig i King’s Landing lige siden, og fører ham sammen med bastarden Jon Snow (undskyld, Jon Targaryen). Men hvilken rolle kommer Gendry til at spille i det store spil om Jerntronen? Gendry er opsat på at tjene Jon Snows sag med sin hammer, der unægtelig minder meget om den, hans far svang i tidernes morgen. Men er det virkelig den bedste måde, han kan være til hjælp?

Jon Snow er i fuld gang med at udgrave bjerget af Dragonglass under Daenerys’ borg, og selvom vi ikke ved, hvor lang tid det projekt tager, er det meget sandsynligt, at han snart får brug for en smed, der kan lave materialet til våben. Og her kommer Gendry ind i billedet.

Kigger vi nærmere på bøgerne, så ved vi, at Tywin Lannister, efter Neds halshugning, opsøger en smed, der skal omsmelte Stark-overhovedets mægtige sværd af valyrisk stål, Ice. Ice bliver til Joffreys Widow’s Wail og Oathkeeper, som Brienne svinger i disse dage. De fleste knækker halsen på at arbejde med valyrisk stål – så hvem smedede de to sværd?

Ingen ringere end Gendrys læremester i King’s Landing, selvfølgelig. Meget tyder altså på, at Gendry kan blive vigtig i udrustningen af Jons våbenarsenal, såfremt hans mester har lært fra sig.

Læs også: ’Game of Thrones’ sæson 7 afsnit 5: »Jeg fik kuldegysninger, da tæskeholdet begav sig mod nord«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af