»Et spektakulært portræt af en diva« – se filmen om Grace Jones på C More

Nicole Kidman og Reese Witherspoon i Emmy-brandtale: »Flere stærke roller til kvinder, tak!«

Nicole Kidman og Reese Witherspoon i Emmy-brandtale: »Flere stærke roller til kvinder, tak!«
Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Zoë Kravitz og Laura Dern kunne fejre 'Big Little Lies' Emmy-triumf.
Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Image

Har Emmy langt om længe smadret glasloftet?

For to år siden holdt Patricia Arquette en mindeværdig brandtale for kvindelige skuespillerinders muligheder i det notorisk alderssexistiske Hollywood, da hun modtog sin Oscar for bedste birolle i ’Boyhood’.

I går aftes var turen kommet til serielands kvinder.

Årets prisuddeling blev dermed en overvældende sejrrig aften for kvindelige fortællinger på skærmen, idet ’The Handmaid’s Tale’, ’Big Little Lies’, ’Veep’ og ’Black Mirror’-afsnittet ’San Junipero’ hjemtog Emmy’s største trofæer for henholdsvis bedste dramaserie, bedste miniserie, bedste komedieserie og bedste tv-film.

Og som man kan se i videoen nedenfor, var det to tydeligt rørte veninder, der indtog scenen, da Nicole Kidman og Reese Witherspoon kunne fejre hjertebarnet ’Big Little Lies’ triumf foran blandt andre ’The Night Of’ og ’Fargo’.

»Det har været et fantastisk år for kvinder på tv, og jeg vil bare sige: Giv flere kvinder deres egne fortællinger. Gør dem til helte i deres egne historier,« sagde Reese Witherspoon til stor applaus i salen fra blandt andre kollegaerne Susan Sarandon og Robin Wright.

Kidman og Witherspoon smed i sin tid deres samlede stjernewatt bag ’Big Little Lies’ tilblivelse og agerede begge producenter på serien – baseret på Liane Moriartys roman af samme navn – der høstede anmelderroser for sit imponerende kvindelige ensemble og hudløse skildring af moderskab og hustruvold.

»Det her er et venskab der åbnede muligheder udsprunget af frustrationen over, at vi ikke blev tilbudt gode roller. Så fra nu af: Flere gode roller til kvinder, tak!« supplerede Kidman, mens hun knugede Witherspoons hånd.

Lige netop Kidman har haft et forrygende 2017, med en Oscar-nominering for ’Lion’, Emmy’er for bedste skuespillerinde og som producent af ‘Big Little Lies’, samt saftige roller i Sofia Coppolas ’The Beguiled’ og Yorgos Lanthimos’ ’The Killing of a Sacred Deer’, der begge blev vist i Cannes.

Men selvom den australske skuespillerinde lige nu nyder karriereopsving, er hende og Witherspoons opråb fra scenen stadig et vigtigt – og vægtigt – signal til de tusindvis af mindre priviligerede kvinder i serier og film, der endnu kæmper mod patriarkalske studiesystemer for at få deres stemmer hørt.

Læs også: ‘The Handmaid’s Tale’ og ‘Big Little Lies’ dominerede Emmy-priserne

Advertisement