De 10 stærkeste børnepræstationer i tv-seriernes guldalder – fra ’Stranger Things’ til ’Game of Thrones’

De 10 stærkeste børnepræstationer i tv-seriernes guldalder – fra ’Stranger Things’ til ’Game of Thrones’
Joey King som Greta Grimly i 'Fargo' sæson 1.
Millie Bobby Brown skabte sidste års mest ikoniske tv-karakter, da hun som Eleven bragede igennem skærmen i ’Stranger Things’ første sæson. På fredag er det purunge telekinetiske vidunder tilbage med sæson 2, og i den anledning hylder vi de mest mindeværdige børneroller, der i seriernes guldalder på den anden side af årtusindskiftet har flået i vores hjerter og neglet barndommens bittersøde weltschmerz.

10. Iain Armitage (Ziggy i ’Big Little Lies’)

Det gjorde ondt helt i ind i hjertekulen, da lille Ziggy blev beskyldt for at have slået klassekammeraten Amabella, og dennes rasende mor Renata (Laura Dern) for i frådende flint foran samtlige børn, lærere og forældre i Emmy-vinderen ’Big Little Lies’.

Seksårige Ziggy og hans måske/måske ikke nedarvede voldelige tendenser spiller en central rolle i miniseriens plot, og unge Iain Armitage er beundringsværdigt udtryksfuld som den stille, generte dreng, der kun kan regne med sin mors (Shailene Woodley) opbakning. Idet handlingen rulles ud, viser Ziggy langsomt flere facetter af sin karakter, og det er Armitages fortjeneste, at man helt imod sin vilje begynder at tvivle på det socialt udstødte barns uskyld, akkurat som morens veninder gør det.

Armitages seneste rolle post-’BLL’ vidner om purkens spændevidde: Han spiller nemlig lige nu den altoverskyggende hovedrolle i ’The Big Bang Theory’-spinoff-serien ’Young Sheldon’, der siden september har høstet både anmelderroser og stærke seertal i USA.

9. Hannah Alligood (Frankie Fox i ’Better Things’)

I HBO’s lille serieperle ’Better Things’ spiller komikeren Pamela Adlon Sam, en hårdt prøvet skuespillerinde og mor, der konstant udfordres af sine tre pigers lige dele egocentriske og sårbare behov. Som den mellemste, 12-årige datter Frankie, er Hannah Alligood (som selv er 13) eminent i sit portræt af pigen, der på tærsklen mellem barn og teenager ofte caller sin mor i påstået uansvarlige opdragelsesmetoder – til Sams store irritation – og i stigende grad identificerer sig selv som en dreng.

’Better Things’ undlader at sætte specifikke mærkater på Frankies køn, og Alligood selv har forklaret i et interview med TV Guide, at grunden er, at »ingen helt ved, hvad der sker med Frankie, for hun er på et stadie i livet, hvor alt er forvirrende«. Sikkert er det imidlertid, at Alligoods indlevende præstation veksler fornemt imellem at vise den præpubertære individualist som skiftevis drønirriterende/forkælet og brandcharmerende/følsom (hun vil stadig gerne puttes ved sengetid), at man får lyst til at række ind i skærmen og give hende et kærligt bjørnekram.

8. Swann Nambotin (Victor i ‘Les Revenants’)

Det kan godt være lidt svært at vurdere Swann Nambotins egentlige skuespiltalent ud fra rollen som den umælende dreng Victor i den fabelagtige franske serie ’The Revenant’. Primært stalker han nemlig en ung kvinde, Adéle, og sidder/står i hendes nærhed uden at sige et ord.

Men det udtryk, altså! Swann Nambotin er både vanvittigt creepy – tænk ’The Shining’, når der går redrum i den – og meget nuttet og sårbar, så man får har lyst til at give ham al den omsorg, man kan mønstre. Victor er en af de døde, der en dag vender pludseligt tilbage i en lille fransk bjergby, som om intet var hændt, men modsat flere af de andre tilbagevendte er han et enigma. Efterhånden får vi en idé om, hvem han er, og hvor han kommer fra, og her udviser Nambotin et fintfølende register. Men det er som rendyrket tilstedeværelse, at hans præstationer er én, man aldrig glemmer. Han er selve seriens ånd – mystisk, uhyggelig og menneskelig på én og samme tid.

7. Joey King (Greta Grimly i ’Fargo’)

Det skortede ikke just på fremmelige skuespilpræstationer i ’Fargo’s første sæson, hvor blandt andre Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman og Oliver Platt lyste op i Minnesotas vindblæste vinterlandskaber.

Alligevel formåede 15-årige Joey King som snarrådige Greta Grimly nærmest at stjæle al opmærksomheden i sine scener med Grimly senior, glimrende spillet af Colin Hanks. Far-datter-duoens kemi skabte en velkommen lomme af oprigtig hjertevarme i den bidende sarkastiske krimiserie, hvor iskoldt mord og korruption ellers stod højt på dagsordenen – og i takt med at Greta engagerede sig i sit fars politiarbejde, begyndte man i stigende grad at frygte for hendes skæbne.

Men hvis vi har lært én ting fra ’Fargo’ er det som bekendt, at man ikke skal forsøge at løbe om hjørner med kløgtige kvinder. Eller piger, for den sags skyld…

6. Mia Wasikowska (Sophie i ‘In Treatment’)

Nogle børnepræstationer er så stærke, at man øjeblikkeligt ved, at en stjerne er født – at talentet rækker ud over barn-/ungdommens nuttethed.

Sådan var det med australske Mia Wasikowska, da hun i første sæson af psykologserien ’In Treatment’ dukkede op som gymnasten Sophie, som under sin kække facade gemmer på en traumatiserende hemmelighed. I Wasikowskas skikkelse er Sophie både barn og for tidligt voksen, både udfordrende og drilsk og umådeligt fragil. Hun inkarnerer teenageren, som er blevet drevet til perfektion, men derud hvor hun ikke kan bunde. På den måde ligger der også et feministisk projekt i skildringen af en figur, mange unge teenagepiger nok kan spejle sig i. Det kan de, fordi Wasikowska spiller hende med fuld troværdighed.

Siden har den i dag 28-årige skuespiller medvirket i alt fra storfilm som ’Alice i Eventyrland’ til artfilmperler som ’Only Lovers Left Alive’, ’The Double’ og ’Stoker’, hvor hun også brillerer med kombinationen af farlighed og uskyld.

5. Maise Williams (Arya i ’Game of Thrones’)

Det var nogle tunge byrder, der blev lagt på en række unge og uhærdede skuldre, da HBO satte sig for at filmatisere George R.R. Martins livsværk. Og det mest spinkle skulderparti er muligvis også det, som har båret læsset mest imponerende.

Den i dag 20-årige, blot 1,55 meter høje Maisie Williams var 14, da hun første gang kunne opleves som drengepigen Arya i ’Game of Thrones’. Og hun var øjeblikkeligt et uimodståeligt bekendtskab: Kvik, frisk og stædig. Hendes udvikling til at blive Westeros’ skarpeste snigmorder har været lang og tumultarisk, og hun har indgået i flere knuselskelige partnerskaber, fra fægteundervisning hos Syrio Forel til mesterlære hos mændene uden ansigter ved Jaqen H’gar. Det er ikke mindst Maisie Williams’ fortjeneste, at dynamikken i disse relationer har hørt til blandt seriens højdepunkter, og som årene er gået, har hun lagt nye nuancer til den snarrådige tomboy.

At Maisie Williams er andet og mere end Arya Stark, kan man forsikre sig om ved at følge hendes populære aktiviteter på eksempelvis Youtube.

4. Alana Cavanaugh (Haley Clark i ’Halt and Catch Fire’)

Da ’Halt and Catch Fire’ sluttede i sidste uge begræd vi, at måtte sige farvel til en af de bedste og mest underkendte serier i nyere tid. Det gjorde næsten lidt ondt at give slip på de fire voksne hovedkarakterer, men vi vil i den grad også savne Donna og Gordons webkyndige datter Haley, der indtog en central rolle i seriens fjerde og sidste sæson.

Haley sprang ud i både metaforisk og bogstavelig forstand, og hendes udvikling fra ivrig konceptudvikler i far Gordon og Joes onlineventyr Comet (’Haley’s Comet’) til modvillig, seksuelt forvirret teenager blev formidlet rørende autentisk af skuespillerinden Alana Cavanaugh. Pigen gjorde oprør mod de voksnes ansvarstunge behandling af hende som ligesindet – »I’m just a child!« – klippede sit lange hår af i protest og crushede sødt på en cool, tatoveret servitrice.

Cavanaughs samspil med Kerry Bishé klingede af en ægte mor-datter-relation med alle de komplikationer og misforståelser, der uvægerligt præger teenageårene, men det var måden, hvorpå den unge skuespillerindes bar sine følsomme soloscener, der for alvor står tilbage.

3. Holly Taylor (Paige i ’The Americans’)

Ofte bliver børnekarakterer opgraderet eller neddroslet i løbet af serien, efterhånden som forfatterne lærer skuespillerens potentiale at kende.

Det siger meget om Holly Taylor, at hendes rolle som teenagepigen Paige i spionserien ’The Americans’ efterhånden har fået en så markant plads i fortællingen, at hun nærmer sig en hovedrolle. Som uvidende datter til to fuldt integrerede russiske spioner i USA er hun i begyndelsen af serien primært sød og uskyldig, men efterhånden nærmer hun sig sandheden, og når det sker, står serien stærkere end nogensinde før. Paige søger sine egne sandheder i en kristen kirke – ikke just populært blandt hendes smug-kommunistiske forældre – mens hun prøver at blive klogere på, hvem hun og hendes familie egentlig er.

Holly Taylor har seeren helt på sin side. Man føler virkelig med hende, samtidig med at man krydser fingre for, at hun ikke outer sine forældre, selvom de på mange måder fører en moralsk anstødelig tilværelse. Modsat mange andre teenagepiger på tv, der skrives til at være udfarende og uregerlige, er det spændende ved Paige, at hun er en grundlæggende pæn og ordentlig pige, der forvalter sit oprør på sin egen originale og meget overbevisende måde.

Om Holly Taylor går en stor fremtid i møde, er svært at spå om, for lige nu er hun så nært forbundet med rollen som Paige. Her giver hun så til gengæld også de noget mere erfarne spillere Matthew Rhys og Keri Russell kamp til stregen.

2. Michael B. Jordan (Wallace i ’The Wire’)

OBS: Spoilers forude for de få kanaljer, der endnu ikke har set HBO’s seriemesterværk.

Stakkels, fortabte Wallace. En af de mest mindeværdige karakterer fra ’The Wire’s første, eminente sæson – der var spækket med originaler på alle fronter –  var dengang 15-årige Michael B. Jordans Wallace. En forældreløs knægt, der jobber med narkosalg for D’Angelo i the lowrises, og alligevel ikke har samvittigheden til at udholde miljøets mest afstumpede skyggesider, da han gør sig meddelagtig i Stringer og hans kumpaners bestialske mord på Omars elsker.

Efter at være gået til bekendelse over for McNultys (Dominic West) politicrew sendes Wallace i sikkerhed på landet. Men i sidste ende kan han ikke undvære sin ghettofamilie, og den flok ditto lost boys (og girls) han agerer en slags Peter Pan-beskytter for. Wallaces verden er trøstesløs og uden fremtid, men teenageren gør, hvad han kan for at opretholde en optimistisk facade. Ligesom Peter Pan får Wallace dog heller ikke lov til at blive voksen, og Jordan gestalter sin rolles uundgåelige deroute med en blåøjet naivitet og desperat følsomhed, der ikke efterlader et øje tørt. Øjeblikket, hvor det går op for Wallace, at bedstevennerne pludselig er blevet hans bødler, står som det mest gribende i hele sæsonen.

Og det er intet under, at Jordan siden er eleveret til Hollywood-stjernestatus med hovedroller i ’Friday Night Lights’, ’Fruitvale Station’ og ’Creed’. Snart kan han ses i en stor birolle i Marvel-filmen ’Black Panther’.

1. Millie Bobby Brown (Eleven i ’Stranger Things’)

Få tv-karakterer er blevet så øjeblikkeligt ikoniserede, som mystiske Eleven blev det, da Duffer-brødrenes 1980’er-ode ’Stranger Things’ fik premiere i 2016.

Dengang 12-årige Millie Bobby Brown blev et popkulturelt fænomen og har siden medvirket i modekampagner for Calvin Klein og Converse, optrådt i musikvideoer for Sigma og The xx og sågar lanceret sin egen Twitter-kampagne mod onlinemobning under @MileyStopsHate. Men det hele startede på Netflix med stjernepræstationen som Eleven, den telekinetiske, indledningsvist stumme pige, hvis ekspressive og melankolske øjne dækkede over en grum fortid som laboratorierotte hos en ondsindet korporation.

Elevens spirende venskab med drengegruppen, der hjælper hende med at gemme sig og sidenhen accepterer pigen som en af deres egne – og i særdeleshed båndet til tweenforelskede Mike (Finn Wolfhard) – var en af ’Stranger Things’ største kvaliteter, der stjal spotlyset fra demogorgon og cementerede britiske Brown som en skuespillerinde af imponerende alsidigt format.

Læs også: ’Stranger Things’: Vores største spørgsmål forud for sæson to – fra Elevens skæbne til dansk gennembrud