De virkelige seriemordere bag monstrene i ’Mindhunter’

De virkelige seriemordere bag monstrene i ’Mindhunter’
Edmund Kemper (Cameron Britton) i 'Mindhunter'.

Modsat David Finchers tidligere portrætter af seriemordere i film som ’Seven’ og ’Zodiac’ fremstiller hans nye Netflix-serie ’Mindhunter’ dem som forstyrrede og patetiske individer snarere end geniale psykopater.

Alle de gerningsmænd, makkerparret Holden Ford og Bill Tench taler med undervejs, er moduleret over rigtige mordere, som efterlod sig et spor af døde i løbet af 1960’erne og 70’ernes USA. Vi dykker ned i de makabre forbrydelser.

Monte Rissell (Sam Strike) i ‘Mindhunter’.

Monte Ralph Rissell: 19-årig kvindemorder

Monte Ralph Rissell skiller sig ud fra resten af seriemorderne i ’Mindhunter’: Han er ung. Han fremstår nærmest som en sodavandstørstende teenager, når han plager Holden Ford og Bill Tench om Big Red som betaling for at medvirke i deres interview.

Rissell var bare 14 år, da han voldtog en kvinde for første gang. Han blev arresteret, mens han stadig gik i highschool og blev efterfølgende sendt på den lukkede afdeling. Men Rissells monstrøse ugerninger stoppede ikke der. Han fortsatte med sine forbrydelser i smug, mens han aftjente sin dom og manipulerede sine psykiatere til at tro, han gjorde fremskridt i sin behandling. I virkeligheden voldtog han kvinder på institutionens parkeringsplads, når han stak af om natten.

Da Rissel blev løsladt efter sine uopdagede voldtægter, fik han smag for at myrde, da han så sin ekskæreste med en anden mand. Men han lod det ikke gå udover ekskæresten – i stedet voldtog han en kvinde, som viste sig at være prostitueret, og da hun begyndte at fake nydelse for at afværge angrebet, blev Rissell rasende. Han druknede kvinden, og derefter var der ingen vej tilbage.

Annonce

Inden han fyldte 19 år havde Rissell dræbt fem kvinder i nærheden af sit lejlighedskompleks i Virginia. Hans sidste offer dolkede han 50-100 gange, inden han blev fanget og dømt til fem livstidsdomme.

Richard Speck i ‘Mindhunter’.

Richard Speck: Massemorder på sygeplejerskekollegie

Med sin »born to raise hell«-tatovering og lille fugleunge i hænderne er Richard Speck ikke en type, man glemmer lige med det første. Ford og Tench psykoanalyserede hans tough guy-facade ganske hurtigt, og han er måske også den morder i serien, som er lettest at fortolke.

Speck er ikke seriemorder, men massemorder. Han har kun begået mord en enkelt dag i sit liv, hvor han, høj på stoffer, brød ind på et sygeplejerskekollegie og dræbte otte kvinder. Meget tyder på, at Speck først havde tænkt sig at begå indbrud, men da de kvindelige sygeplejersker pludselig ankom til lejligheden, gik han skridtet videre.

Han holdt dem som gidsler i flere timer, mens han voldtog Gloria Davy, som sandsynligvis har mindet ham om hans ekskone, der søgte skilsmisse i månederne op til den grufulde forbrydelse. Som vi lærer i ’Mindhunter’, kvalte han sit første offer, fordi hun græd højlydt, og derefter var der ingen vej tilbage. Han dolkede de resterende syv kvinder, fordi det var hurtigere.

Men Speck glemte, at der rent faktisk var ni piger på sovesalen – Corazon Amurau gemte sig under en seng, mens Speck myrdede hendes kollegaer i løbet af natten. Det var hende, som identificerede massemorderen ud fra hans tatovering, da han få dage efter blev indlagt på hospitalet efter et selvmordsforsøg.

Annonce

Holden Ford (Jonathan Groff) og Jerry Brudos (Happy Anderson) i ‘Mindhunter’.

Jerry Brudos: Damesko-fetisch og afskårne bryster

En forstyrret damesko-fetisch, en afhugget fod som skomodel og et par afskårne bryster som papirvægte. Jerry Brudos’ galskab kender ingen grænser, og derfor er han, på en særdeles pervers måde, en af de mest fascinerende psykopater i ’Mindhunter’s første sæson.

Med et ’Psycho’-lignende forhold til sin tyranniserende mor udviste Brudos allerede psykopatiske tendenser i en ung alder. Han stalkede lokale kvinder, hvorefter han slog dem bevidstløse og stjal deres sko og undertøj.

I 1968 var han imidlertid blevet gift og havde et barn, men det afholdt ham ikke fra at gå skridtet videre til seriemorder. Over to år dræbte han fire kvinder, som han udvalgte tilfældigt i sin hjemby i Oregon. I visse tilfælde havde han endda sex med kvindernes lig.

Et tip fra en studerende ved Oregon State University ledte politiet på sporet af Brudos, og da de indledte en efterforskning af hans hus, fandt de talrige beviser på hans gerninger – blandt andet hans mange fotografier af sine ofre og de afskårne kropsdele, han havde gemt som trofæer. Brudos fik tre livstidsdomme, men hævdede af flere omgange at han var uskyldig, på trods af at han oprindeligt havde erklæret sig skyldig.

Ed Kemper (Cameron Britton) og Holden Ford (Jonathan Groff) i ‘Mindhunter’.

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

Edmund Kemper: Familiemorder og nekrofil

Edmund Kemper tager prisen som den ultimative stjernepsykopat i ’Mindhunter’. Han er lynende intelligent, og selvom hans gerninger er rædselsvækkende som bare pokker, formår han stadig at sno Holden Ford om sin lillefinger – hvilket er ganske imponerende og dybt angstprovokerende på samme tid.

Allerede fra barnsben dyrkede Kemper bizarre sexritualer med sin søsters dukker, der viste klare tegn på sociopatisk adfærd. Hans mor tvang ham til at sove i en aflåst kælder af frygt for, at han ville mishandle sine søskende, hvilket var med til at gøre situationen endnu værre.

Kulminationen på Kempers forstyrrede barndom indtraf, da han som 15-årig skød sine bedsteforældre i koldt blod. Han »ville bare se, hvordan det føltes at dræbe bedstemor«, og bedstefaren var han efterfølgende nødt til at dræbe, fordi han vidste, hvordan han ville reagere…

Kemper blev fængslet og sendt på psykiatrisk hospital, men her formåede han at manipulere sin psykolog, som morderen fik et venskabeligt forhold til. Kemper blev snart psykologens personlige assistent, og den træning, han fik under forløbet, var, hvad der skulle til for, at Kemper overbeviste sine læger om, at han var klar til at vende tilbage til samfundet efter kun seks år i forvaring.

Han flyttede ind hos sin mor, og efter to år på gaden begyndte han sin killing spree, der indbefattede mordene på otte kvinder. Han dræbte først sine ofre, hvorefter han tog deres lig med sig hjem og havde sex med dem for dernæst at dissekere og i visse tilfælde spise dem.

Prikken over i’et på hans »oeuvre«, som han kalder det i serien, blev mordet på hans mor og hendes bedste veninde. Moren dræbte han med en hammer, mens hun sov, hvorpå han halshuggede hende og brugte hendes hoved som dartskive og voldtog hendes hovedløse krop. Efterfølgende inviterede han morens bedste veninde forbi, som han kvalte til døde.

Kemper forlod gerningsstedet i sin bil og forventede at blive stoppet af politiet. Men da han ikke hørte en efterlysning, stoppede han bilen og meldte sig selv til politiet og bekendte sine makabre, kannibalistiske forbrydelser. Han aftjener stadig sin livstidsdom.

Annonce

Dennis Rader (Sonny Valicenti) i ‘Mindhunter’.

Dennis Rader: Bind, Torture and Kill-morderen

(Mild spoiler-alert til dem, der ikke ønsker at vide, hvem den mystiske Kansas-mand, som optræder i begyndelsen af de fleste afsnit i ’Mindhunter’, er.)

Igennem hele sæson et har ’Mindhunter’ teaset den mystiske Kansas-morder med små vignetter i starten af næsten alle afsnit. Og efter alt at dømme er han baseret på morderen Dennis Rader, som fra 1974 til 1991 myrdede ti kvinder og først i 2005 blev arresteret af FBI-agenterne John E. Douglas og Robert Ressler, som Holden Ford og Bill Tench bygger på.

Dennis Rader – eller Bind, Torture and Kill-morderen, som han valgte at døbe sig selv – perfektionerede sine mordteknikker, som krævede ugevis af planlægning, og, som navnet antyder, havde en klar metode. Han forfulgte sine ofre, indtil han kunne deres mønstre ud og ind. Når han havde lært alle deres rutiner, brød han ind i deres hjem og overfaldt dem.

Han bandt sine ofre og torterede dem ved at kvæle dem, indtil de besvimede, mens Radder selv blev seksuelt opstemt af deres nærdødsoplevelser. I sidste ende kvalte han dem til døde og ejakulerede ud over deres lig.

Raders hovmod blev i sidste ende hans fald, da han igennem hele perioden førte lange korrespondancer med politiet og medierne. Politiet fik narret ham til at sende dem en harddisk, som han var sikker på ikke kunne spores tilbage til ham. Igennem den fandt politiet frem til Raders identitet, og så gik det ellers stærkt med at indsamle nok endegyldige beviser til at arrestere morderen. Han afsoner stadig sin dom på 10 livstidsdomme med mulighed for prøveløsladelse efter 175 år.

Læs også: ’Mindhunter’: Højde- og lavpunkter i David Finchers Netflix-serie

Advertisement