Fem tydelige forvarsler på Harvey Weinsteins krænkelser, der først giver mening nu

Fem tydelige forvarsler på Harvey Weinsteins krænkelser, der først giver mening nu
Foto: Kevin Winter/Getty Images

Harvey Weinsteins sexskandale-sag tegner konturerne af et regulært monster tydeligere og tydeligere og det bliver ikke mindre urovækkende af at hele Hollywood tilsyneladende havde en fornemmelse af, at det foregik – selvom nogen stædigt påstår det modsatte.

Flere skuespillerinder fortæller, at alle i branchen kendte til hans misbrug, krænkelser og grænseoverskridende adfærd, men ingen turde sige noget på grund af Weinsteins ekstremt magtfulde position i Hollywood. Det luftkastel er for alvor sprængt nu, hvor Weinstein er blevet frosset ude af Miramax, hans kone er skredet og han er blevet udelukket af BAFTA, mens Oscar-akademiet overvejer at gøre det samme.

Men kunne vi andre dødelige have set det komme? Har der været et underliggende narrativ omkring Weinstein, som vi har været blinde for, fordi den type adfærd er så udbredt blandt magtfulde mænd? Var det en åbenlys sandhed skjult i fuldt dagslys?

Det rigtige svar er både og. I hvert fald har vi i flere tilfælde set forvarsler, der først for alvor giver mening nu, men samtidig kunne man nok godt have lugtet lunten, hvis man vidste, hvad man snuste efter.

1. Seth MacFarlane

Det første og måske tydeligste eksempel var en joke, som Seth MacFarlane (‘Family Guy’) lavede på Harvey Weinsteins bekostning under offentliggørelsen af de nominerede til Oscar-uddelingen i 2013.

Da han listede de fem nominerede til prisen som bedste skuespillerinde i en birolle, lykønskede han dem med, at de ikke længere behøvede at lade som om, de var tiltrukket af Harvey Weinstein.

MacFarlane har netop understreget, at det ikke var en joke, der skulle legitimere Weinsteins adfærd med humor, men udsprang af »afsky og vrede«.

Latterbrølene i salen og den lavmælte mumlen, er et næsten kuldegysningsfremkaldende tegn på, at Weinsteins adfærd var kendt – og blev tolereret.


Rose McGowan til premieren på en Apple Music-sponsoreret Kygo-dokumentar. (Foto: Jamie McCarthy)

2. Rose McGowan

Rose McGowan (‘Planet Terror’) er blandt de modige kvinder, der stod frem, efter New York Times fik sagen til at rulle i sidste uge – og hun er fortsat særdeles åbenmundet på Twitter. Men allerede i 2016 tweetede hun om at blive voldtaget af en studieboss – en boss, der nu med stor sandsynlighed er Harvey Weinstein.

Sagen er blevet lukket i et forlig, der med stor sandsynlighed har givet hende mundkurv på i forhold til at tale om sagens detaljer. Men i 2016 skrev hun om sine bevæggrunde for ikke at anmelde. Og de peger allesammen på et system, der er designet til at lukke munden på ofrene.

I kølvandet på sexskandalen har hun på Twitter langet ud efter Ben Affleck (der nu selv er beskyldt i en afledt sag), som hun hævder, var fuldt ud bevidst om Weinsteins adfærd og tilmed havde talt med hende om det.

Tweets, som Twitter nu har suspenderet hende for… True story.

Annonce

Mila Kunis til CinemaCon 2017. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

3. Mila Kunis

Mila Kunis (‘Ted’) er ikke blandt de kvinder, der er stået frem mod Harvey Weinstein. Men tilbage i 2016 skrev hun et blogindlæg på Aplus om en producer, der havde fortalt hun aldrig ville få arbejde i Hollywood igen, hvis ikke hun sagde ja til at posere afklædt til en magasinforside.

Vi ved ikke, om det er Harvey Weinstein, der er den unavngivne producer, men i forbindelse med sagen er det kommet frem, at Harvey Weinstein er fuldstændig besat af Kunis og ofte bruger hende som den optimale kvinde at sammenligne kvindelige skuespillere med. Så det er nærliggende at tænke, at det er ham, der har truet Kunis.

Selvom det skulle vise sig ikke at være Harvey Weinstein, fungerer det som yderligere bevis på, at der ikke bare er tale om en syg mand, men selve kulturen i filmbranchen, der udnytter kvinder og deres kroppe efter eget forgodtbefindende.


Asia Argento med sin mand tv-kokken Antony Bourdain. (Foto: Neilson Barnard/Getty Images)

4. Asia Argento

Direkte urovækkende er den relativt ukendte italienske skuespillerinde og instruktør Asia Argentos (‘xXx’) vidnesudsagn om, hvordan Harvey Weinstein tvang sig til at give hende oralsex i 1997. Hun kunne ikke sige fra af frygt for, at han ville »knuse hende«, siger hun i et interview.

Den situation har Argento gengivet nærmest én til én i sin egen semi-biografiske film ‘Scarlet Diva’, som hun delte en scene fra på Twitter.

Ifølge et interview i The New Yorker så Weinstein filmen, genkendte sig selv og sagde »haha, very funny«, men undskyldte for, hvad der skete.


Harvey Weinstein og Meryl Streep i 2012. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

5. David Carr

Men det er ikke bare i branchen, Weinsteins adfærd er en gammelkendt hemmelighed. Den amerikanske skribent for The New York Times David Carr skrev i 2001 et portræt af Harvey Weinstein, hvor han tegnede ham som en passioneret og skruppelløs filmboss, mens han ikke kunne finde beviser på sexchikane, som han siden teoretiserede var blevet skjult i et forlig. I stedet hintede han:

»Something in his unalloyed nature brings out the storyteller in people, as long as no name is attached. It’s all sex, lies, but no videotape.«

Dengang havde nu afdøde Carr ikke en smoking gun i form af kvinder, der turde stå frem, men at hans beskrivelser af Weinstein ikke satte dybere spor i Hollywood, vidner om, at magtfulde folk forbliver magtfulde.

Året efter, i 2002, udgav Ken Auletta endnu en stærkt kritisk artikel om Weinstein i The New Yorker, hvor han blandt andet skrev følgende.

»Weinstein doesn’t want to share the costs of the movie or trade half an interest in a Miramax film; instead, his partners, this studio head said, feel “raped” — a word often invoked by those dealing with him.«

Det havde ligeledes ikke skyggen af konsekvenser for filmmogulen, men står nu tilbage som et isnende forvarsel.

Læs også: Derfor var Harvey Weinstein Gud i amerikansk film – ni nedslag i hans karriere