The Weinstein Company er døden nær: Fem steder, skandalen har ramt ubønhørligt

The Weinstein Company er døden nær: Fem steder, skandalen har ramt ubønhørligt
Dropper Quentin Tarantino også The Weinstein Company?
Foto: Jerod Harris/Getty Images for Variety

Opdateret kl. 12.00 lørdag den 14. oktober: Siden denne artikel har Amazon valgt at droppe David O. Russells unavngivne serie med Robert De Niro og Julianne Moore. 

Søndag tog The Weinstein Company konsekvensen af de mere og mere omfattende sexanklager mod virksomhedens grundlægger Harvey Weinstein og fyrede ham. Harvey beskylder sin bror, Bob, for at have fodret New York Times med information, mens bestyrelsesmedlemmer afviser ethvert kendskab til deres tidligere chefs skandaløse udnyttelse af kvinder igennem årene.

Weinstein-navnet skal formentlig skiftes af imagemæssige hensyn, men det er ikke nok til at dække over den fatale situation, det mellemstore distributions- og produktionsselskab befinder sig i.

Vi samler op på nogle af de væsentligste forretningsmæssige konsekvenser, sagen allerede har haft, og som betyder, at hullet under firmaet er så stort, at det bliver meget svært at grave sig op.

Weinstein-navnet slettes fra rulleteksterne

Den første konkrete afstraffelse kom hurtigt. Det skandaliserede  ’Weinstein’-navn optræder nemlig på ikke så få film- og seriecredits, men er nu blevet en virus, man vil af med så hurtigt som muligt. Det har blandt andet resulteret i, at gangsterserien ’Peaky Blinders’ , som The Weinstein Company distribuerer i USA, har fjernet selskabets navn fra rulleteksterne efter ønske fra Netflix.

‘Waco’ med Taylor Kitsch er en hypet miniserie og samproduktion mellem Paramount og The Weinstein Company.

The Weinstein Company har selv prøvet at hente goodwill ved at slette Harveys navn fra alle de produktioner, hvor han står som enten producer eller executive, såsom MTVs ’Scream’ og næste års ’Waco’.

Prominente serier i limbo

Det er selvfølgelig ikke godt, at ingen vil kendes ved dit navn navn, men det er trods alt intet imod at blive droppet efter en lang forlovelse. Apple lukkede med det samme ned for en planlagt serie om Elvis produceret af The Weinstein Company. Og Amazon kæmper på livet løs for at redde deres to kommende prestigeserier ud af Weinsteins forpestede favntag.

Der er tale om ’The Romanoffs’ af ’Mad Men’-skaberen Matthew Weiner og en unavngivet serie  af ’Silver Linings Playbook-instruktøren David O. Russell med Robert De Niro og Julian Moore. »Vi gennemgår vores muligheder med de projekter, vi har sammen med The Weinstein Company«, siger Amazons talsmand Craig Bergman i pressemeddelelse.

TWC producerer og medfinansierer serierne, men har endnu ikke lagt pengene. Amazon kan udnytte det til at finde en ny produktionspartner, der kan bidrage til med de 70 millioner dollars til første sæson af ’The Romanoffs’ og de astronomiske 160 millioner dollars, som to sæsoner fra David O. Russell skulle koste.

I sidste ende har man valgt helt at stoppe produktionen af David O. Russells serie i lyset af den rullende Harvey Weinstein-sag og senest suspenderingen af Amazon Prime-chefen Roy Price efter anklager om sexchikane.

Sponsoreret indhold
61 dages film- og serie-marathon
… starter i sofaen. C More giver alle Soundvenues læsere to måneders gratis streaming. Få pulsen op med stærke serier og store filmoplevelser her.
C More

Oscar-drømme er for evigt døde

Harvey Weinsteins historiske tæft for med aggressive og alternative kampagner at sikre Oscar-statuetter til film og skuespillere, ingen i forvejen regnede som seriøse contenders, har de seneste par år været en saga blot.

Ved årets uddeling var ’Lion’ med Dev Patel eneste reelle kandidat, som man til gengæld fik presset hele seks nomineringer ud af. Her få måneder før offentliggørelse af næste års nominerede, ser det endnu mere katastrofalt ud. Thomas Edison-filmen ’The Current War’ i hovedrollen floppede ved Toronto Film Festival, og på samme tid, som skandalerne begyndte at rulle i sidste uge, påstod Harvey at have sine notoriske saksehænder i fuld sving med at klippe filmen om.

Det er tvivlsomt, hvor meget Benedict Cumberbatch vil promovere den Weinstein-producerede ‘The Current War’.

Filmens stjerne Benedict Cumberbatch har forventeligt taget kraftigt afstand fra Weinsteins handlinger. Det lover på ingen måde godt for det historiske drama af Alfonso Gomez-Rejon (’Me and Earl and the Dying’), som nok bliver listet ud i den døde periode omkring marts. Den skulle have haft en begrænset premiere i november og bred release i januar, men The Playlist skriver, at den helt taget af selskabets kalender.

Det efterlader reelt set alt presset på ’Hell or High Water’-forfatteren Taylor Sheridans stemningsfyldte thriller ’Wind River’ med Jeremy Renner. En solid instruktørdebut, som formentlig er for lille og for genreorienteret i Oscar-sammenhæng. Især nu, hvor Weinstein-navnet klæber til den.

Smidt ud af Bafta – og formentlig snart Oscar

Det britiske film- og tv-akademi Bafta har suspenderet Harvey Weinsteins medlemsskab, og Oscar-akademiets board of governors har indkaldt til hastemøde for at drøfte, hvordan de skal reagere på anklagerne mod manden, hvis produktioner de har givet 81 statuetter til. Der er mange skuespillere i akademiet, og det eneste, vi vil se til Weinstein i Oscar-sammenhæng de kommende år, er nok i den satiriske åbningstale.

The Weinstein Company har vundet 75 Oscar-statuetter og været nomineret 303 gange for deres film.

Harvey Weinstein har også hyppigt frekventeret Cannes-festivalen, siden den overrakte Guldpalmen til Quentin Tarantinos ’Pulp Fiction’ i 1994. Festivalens præsident Pierre Lescure har offentliggjort en udtalelse, der blandt andet lyder: »Disse handlinger peger på et mønster i en opførsel, der kun fortjener de klareste og utvetydige fordømmelser. Vores tanker går til ofrene«.

De kreative skrider – men hvad med Quentin Tarantino?

Der skulle gå over en uge, men så brød Weinsteins gode ven og mangeårige samarbejdspartner endelig tavsheden gennem skuespillerinden Amber Tamblyns Twitter-profil:

Tarantino har været det store missing link i koret af udtalelser fra Weinsteins samarbejdspartnere, og det bliver yderst interessant, hvad stjerneinstruktøren følger op med de kommende dage, om noget. Harvey Weinstein opkøbte og distribuerede Tarantinos debut ’Reservoir Dogs’, da ingen andre turde røre ved den og har siden været producent på alle instruktørens ikoniske værker til og med ’The Hateful Eight’. Harvey arrangerede forlovelsesfest for Tarantino i september, og professionelt tvivlede han aldrig, da Quentin var i skrivekrise efter ’Pulp Fiction’ og i den døde periode mellem ’Jackie Brown’ og ’Kill Bill’, hvor han ramte muren med manuskriptet til ’Inglourious Basterds’.

Quentin Tarantinos har fået sine film ud gennem Harvey Weinstein siden debuten ‘Reservoir Dogs’.

Det var også meningen, at Harvey Weinstein skulle have produceret Quentin Tarantinos kommende Charles Manson-film. Det store spørgsmål er, om Tarantino forlader den synkende skude, nu hvor han potentielt set skulle vælge brormand Bobs side for at lave filmen. Men andre kunstneriske samarbejdspartnere har allerede sagt farvel. Quiara A. Hudes og musicalfænomenet Lin-Manuel Miranda (’Hamilton’) har i en besked på de sociale medier bedt The Weinstein Company om at droppe deres filmatisering af musicalen ’In the Heights’, og flere rygtes til at følge efter.

Hvad angår fremtiden, så har The Weinstein Company ingen produktioner sat til påbegyndelse. Mange forventer et udsalg af rettighederne til færdiggjorte produktioner som Michael Moores Donald Trump-dokumentar ’Fahrenheit 11/9’. Så nu mangler altså bare dødstødet fra Tarantino.

På økonomisk smertegrænse, mens agenterne lukker i

Harvey Weinstein-skandalen kunne ikke komme på et værre tidspunkt for det privatejede selskab, der i 2005 blev ny base for de to brødre efter deres succesfirma Miramax, som blev opkøbt af Disney. The Weinstein Company var en milliardinvestering via penge fra et Goldman Sachs-ledet konsortium, og pengene var fra dag ét dårligt givet ud. Der blev købt aktier i modebranded Halston og hjemmevideoselskabet Genius, der hurtigt gik konkurs, og finanskrisen tog også hårdt på selskabet. Knas i filmmaskineriet fik TWC til at sænke budgettet til indkøb på festivaler såsom Sundance og i stedet satse på seriemarkedet.

Reality-shows og især ’Project Runaway’ har givet lidt penge i kassen, mens forsøget på at spille i en rolle i Peak TV-æraen har udmøntet sig i de lidet succesfulde ’Marco Polo’ og ’The Mist’. De mange lavkvalitetsprogrammer fik omkring 2015 TWC til at anslå værdien af tv-afdelingen til den nette sum af 950 millioner dollars. Man forsøgte efterfølgende at få nogle penge ud af det ved et salg, men uden held på grund af en urealistisk høj prisseddel. »De prøvede at sælge en rustvogn for prisen af en Rolls Royce«, har en insider sagt om sagen til Forbes. Nu er et salg utænkeligt.

I forlængelse af Weinsteins fyring har fire ude af de ni mandlige bestyrelsesmedlemmer sagt op. Eksperter understreger, at det bliver uhyggelig svært for Bob Weinstein og produktionsdirektør David Glasser at sikre sig finansiering udefra. Banker vil ikke låne dem penge, og den kulturelle kapital kommer også til at lide yderligere, nu hvor ingen agenter i Hollywood har lyst til, at deres skuespillere skal associeres med selskabet, som Deadline har rapporteret om.

Det seneste nyhed er, at Bob Weinstein sætter sin lid til ‘Paddington 2’. The Weinstein Company forsøger at holde fast i, hvad det kan få fat på, men meget tyder på, man kommer til at glide ude af af de fedtede poter på den marmeladeglade bjørn og ned i et afgrundsdyb.

»Der er ikke noget Weinstein Company uden Harvey. Enten rebrander de sig selv og definerer en klar vej frem, eller også lukker de butikken«, som Chris Allieri, der er grundlægger af konsulentfirmaet Mulberry & Astor, fortæller til Financial Times.

Læs også: Den sidste uge har forandret Hollywood for altid

Læs også: For Harvey Weinstein har sex og film altid været uløseligt forbundet

Advertisement